Ako sa konečne naučiť cudzí jazyk?

Učíte sa cudzí jazyk už roky a stále máte pocit, že ho neviete? Ste si istý, že robíte všetko to, čo treba? Prečítajte si čo všetko treba robiť, aby ste jazyk zvládli na jednotku.

Nájdite si k jazyku cestu

Prvá a najdôležitejšia otázka je, prečo sa cudzí jazyk chcete učiť? Je dôležité uvedomiť si a zamyslieť sa, akú motiváciu máte, aby ste sa vybraný jazyk naučili. Dôvody typu "vyžaduje to môj šéf" nie sú dostatočné. Musíte nájsť motiváciu sami v sebe. Skúste si nájsť niečo, čo sa spája s jazykom, ktorý sa idete učiť a zároveň Vás to baví. Hľadajte sami v sebe, pátrajte, skúmajte, objavujte. Nájdite si cestu k jazyku. Ak sa chcete naučiť portugalsky a baví Vás futbal, skúste túto Vašu záľubu a cieľ naučiť sa jazyk spojiť.

Nedostatok času

V dnešnej dobe je veľmi častá výhovorka práve nedostatok času. Nemáme čas, lebo nám všetok čas berie práca, rodina a iné povinnosti. Chodíte do práce autom? Prečo si počas čakania v rannej zápche nepustíte kurz jazyka? Nevieme a nechceme efektívne využívať voľný čas. Času na učenie je kopa. Čakáte na deti než skončia krúžok? Aj týchto 15 minút strávených v aute môže byť veľmi užitočných. Celý deň upratuje dom a ešte ste sa nestihli zastaviť? Čo tak si pustiť audio knihu alebo rádio v jazyku, ktorý sa učíte.

Bez učenia sa to nejde

Nedá sa niečo naučiť bez toho, aby ste sa to učili. Existujú síce rôzne pomôcky a zlepšováky, ako sa jazyk naučiť, ale všetko sú to iba pomôcky. Každý musí sám vedieť, ako sa mu učí najlepšie. Učiť sa treba vedieť. Neexistuje žiadna univerzálna metóda výučby. Je proste potrebné sa učiť. Čím viac času s jazykom strávite, tým sa ho skôr a lepšie naučíte.

Koľko sa učiť

Čo je však dôležité okrem toho, že treba vedieť, ako sa učiť, je učiť sa každý deň. Aby ste jazyk efektívne zvládli, je potrebné sa mu venovať každý deň. Učiť sa raz týždenne vtedy, keď už tlačí čas, nemá zmysel. Učenie Vás musí baviť a napĺňať. Nesmiete ho brať ako povinnosť, musí Vás to k nemu ťahať.

Čítajte

Máte radi knihy, časopisy alebo si čítate články online? Ak áno, určite čítajte a pokúšajte sa čítať hneď od začiatku. Môžete začať sloganmi v novinách. Je dobré si vždy prekladať to, čo prečítame. Postupom času si trúfnete prečítať celý článok, až napokon budete schopný čítať aj knihy bez problémov.

Jazyk si treba napočúvať

Počúvanie je jednou z najdôležitejších zložiek úspešnej výučby jazyka. V našich školách sa jej bohužiaľ venuje veľmi málo. Od prvej chvíle ako sa začnete jazyk učiť, je nevyhnutné začať aj počúvať. Väčšina z nás to nerobí, lebo ich to nebaví z jednoduchého dôvodu, lebo nerozumejú. Ako však môžete očakávať, že budete rozumieť jazyku, ktorý ste sa práve začali učiť? Tu urobí chybu väčšina z nás. Vzdá sa a potom sa k tomuto kroku už ťažko vracia. Určite poznáte množstvo ľudí, ktorým angličtina v škole išla, písomky písali na jednotky, ale do dnes nerozumejú hovorenému slovu. Dôvod je, že málo počúvali. Nenechajte sa demotivovať, že nerozumiete. Rozumieť netreba, treba naučiť a navyknúť svoje ucho na nový jazyk. Počúvajte pri každej príležitosti a pokojne aj pri iných činnostiach – pri šoférovaní, upratovaní, varení ...atď.

Využite všetky dostupné pomôcky

V dnešnej dobe moderných technológií máme k dispozícií množstvo zaujímavých spôsobov, ako sa v jazyku zdokonaliť. Môžeme si stiahnuť do telefónu aplikáciu a učiť sa hravým spôsobom. Využíte aj všetky možnosti internetu. Stále však platí, že bez učenia sa človek nenaučí nič.

Jazyk musí byť súčasť Vášho života

Ďalším veľmi dôležitým faktom je, aby sa jazyk stal súčasťou vášho života. Môžete sa učiť jazyk, no keď si k nemu nevytvoríte väzbu a neprijmete ho do svojho života, bude sa Vám učiť veľmi ťažko. Stále to bude pre Vás iba votrelec. Denno denne pracujeme s počítačmi, vyberáme peniaze z bankomatov, používame telefóny, navigácie, nakupujeme tovar, ktorý má manuály.....koľko je situácií, kedy ste v kontakte s materinským jazykom v písanej alebo inej podobe a pokojne by sa tento jazyk dal zameniť za cudzí? Ako sa Vám prihovorí Váš počítač, keď ho ráno zapnete? Uvidíte tam "Vitajte"? Prečo si "Vitajte" nezmeniť na Welcome? V akom jazyku je nastavený Váš smartphone? Aj ten je v slovenčine? A načo?V akom jazyku sa k Vám prihovára navigácia, keď ju rýchlo potrebujete použiť? Kúpili ste si nový spotrebič, potrebujete si prečítať manuál a úzkostlivo listujete v manuály s 40 jazykovými mutáciami a hľadáte ten Váš jazyk.....Určite si teraz poviete, že na to nie je čas, aby ste lúštili v cudzom jazyku ? Je to Vaša netrpezlivosť alebo je to lenivosť, ktorá to nechce? Priznajme si to. V živote je možné nájsť milión spôsobov ako cudzí jazyk brať ako súčasť svojho života. Ani si to nemusíte uvedomovať a denne môžete takouto formou s jazykom stráviť hodiny. Takže poobzeratjte sa okolo seba a porozmýšľajte, kde by sa jazyk dal aplikovať.

Komunikujte

Samozrejme grom učenia cudzieho jazyka je komunikácia. Či už sa učíte ako samouk, ale na kurze, snažte sa vyhľadávať situácie, kedy je potrebné, aby ste komunikovali. Bohužiaľ asi všetci z nás pri výzve učiteľa hovoriť, sklopia uši a mlčia. Škodíme tým sami sebe. Učiteľovi je predsa jedno, či chcete hovoriť alebo nie. Ak Vám nevyhovuje hovoriť pred publikom, skúste súkromné hodiny, kde ste len Vy so svojim učiteľom. Určite nie je nikoho záujmom Vás jazyk nenaučiť a robiť si z Vás posmech. Internet dnes ponúka možnosti nadviazania kontaktov s ľudmi z celého sveta. Ľahko si môžete nájsť rodeného hovoriaceho a zároveň aj kamaráta, s ktorým si jazyk budete môcť precvičovať. Skúste vyskúšať prípadne sociálne siete, na ktorých tiež existujú skupiny nadšencov jazykov, ktorí komunikáciou s Vami radi strávia čas. Netreba sa bá, je to celkom príjemne!

Prestaňte sa báť a podceňovať

Najväčším problémom, ktorý nás brzdí pri výučbe jazyka, je prehnané sústredenie sa na chyby. Od malička nám školský systém vyčíta chyby, učiteľ upozorňuje na chyby a snaží sa chyby odstrániť. Celé naše napredovanie je v podstate zamerané len na odstraňovanie chýb. Pochválil Vás niekedy niekto za to, čo ste urobili dobre? Mnohokrát sa s týmto problémom stretávame na každom kroku v živote. V jazyku to však spôsobuje, že sa v nás vytvorí určitý blok a mnohí z nás majú aj v dospelosti problém s jazykmi vo všeobecnosti. A to len preto, že nás pani učiteľka na základnej škole neustále karhala za chyby. Po tejto pani učiteľke sme na ďalšom jazyku, ktorý sme už po predošlej skúsenosti na začiatku brali ako nutné zlo, dostali podobného pedagóga. A tak sme vyrástli, zmaturovali, a pocit, že proste na tie jazyky nemám sa s nami stále vlečie. V hlave nám síce občas prebehne myšlienka, že by som sa naučil aj nový jazyk a celkom by ma bavil, ale hneď si spomenieme na základnú školu a naše skúsenosti.

Zabudnite na to, čo Vám hovorili v škole a hlavne zabudnite na to, kde robíte chyby. Ak ste sa do nového jazyka pustili, skúste sa pozrieť na to, čo už viete, pripomeňte si, čo Vám ide a v čom ste fakt dobrý. Každý jazyk sa dá naučiť a nie je to až taká veda, ako si na začiatku myslíte. Treba mať trpezlivosť, chuť učiť sa a tešiť sa z každej novej veci, ktorú sa naučíte. Každý nový jazyk otvára bránu do nového sveta a je úžasné vedieť, ako ten nový svet spoznať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Som jedna z milióna, ktorá rada cestuje a všetko okolo seba sa snaží vnímať v širšom kontexte a preskúmať do hĺbky. Sú miesta, ktoré navštevujem pravidelne kvôli ľuďom, ktorí tam žijú. Ľudia a ich zmýšľanie sú totiž tá najfascinujúcejšia "vec", ktorá dáva všetkému okolo nás hodnotu. Niekedy však treba povzbudiť, aby ľudia nezabudli na svoju výnimočnosť a ukázať iný uhol pohľadu. Nie som odborník a ani sa za neho nevydávam. Keď môžem, pomôžem a povzbudím. Z mojich cestovateľských snov si chcem čoskoro splniť Irán a Kolumbiu. No najviac doma sa cítim na albánskej pláži. Inšpiráciou sú mi iné kultúry a ich vnímanie okolitého sveta. Hovorím niekoľkými jazykmi a snažím sa žiť tak, aby som nič neľutovala. Viď. viac: www.a-trips.sk

Chceš vedieť, keď Miroslava Katonová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.