Okruh Šípskou Fatrou zo Stankovian

Nie každý vrchol musí mať závratnú výšku, aby pôsobil dominantne. Masív vrchu Šíp (1.170 m n. m.) týčiaci sa nad obcami Stankovany a Kraľovany tak pôsobí, aj keď nepatrí medzi najvyššie vrcholy.

Možno ste si niekedy už všimli pri ceste zo Žiliny do Ružomberka na ľavej strane mohutný vrchol s vysokým krížom nad obcami Kraľovany a Stankovany. Má 2 vrcholy, nižší Zadný Šíp, na ktorom sa nachádza kríž a vyšší Šíp. Tento masív patrí do Veľkej Fatry, konkrétne do podcelku Šípska Fatra.

Na vrcholu Šípu vedú 4 výstupové trasy. Z obcí Stankovany a Žaškov cez Žaškovské sedlo, a zvyšné dve vedú opäť zo Stankovian a od železničnej stanice Kraľovany – zastávka cez osadu Podšíp. My sme si na dnes zvolili okruh, začíname v Stankovanoch, pokračujeme cez Podšíp na vrchol a odtiaľ cez Žaškovské sedlo naspäť do Stankovian.

Zo Stankovian až do osady Podšíp

Auto parkujeme pri cintoríne a začíname netradične po cyklotrase č.2419 (modré značenie). O niekoľko stoviek metrov sa ku nám pripája aj zelená turistická značka, ktorá nás onedlho zavedie z cesty prudko do lesa. Smerovník pri ceste ukazuje 50 minút do osady Podšíp, kde toto turistické značenie končí. Prvá polovica je pomerne prudká, avšak druhá časť sa už ide takmer výlučne po rovine. Ešte sa ani nenaplnilo 50 minút a my už pred sebou vidíme lúku s drevenicami, na celom tomto úseku sme nestretli ani živej nohy.

Osada Podšíp je drevený skanzen v prírode. Nachádza sa tu približne 10 zachovalých dreveníc. Poslední stáli obyvatelia opustili túto osadu niekedy v 50.-tych rokoch minulého storočia. Drevenice sú postavené pod lesom na okraji veľkej lúky, ktorá poskytuje výhľad smerom na hlavný hrebeň Malej Fatry. Vrcholy sú však v hmle a to vyvoláva v nás obavy o tom, či aj my dnes niečo uvidíme.

Prudké úseky po chodníku z blata a lístia …

Z osady pokračujeme ďalej už po žltej značke, ktorá opäť vedie lesom. Na smerovníku Podšíp je uvedený časový údaj 70 minút na prvý vrchol – Zadný Šíp. Čakajú nás najhoršie úseky na trase, chodník vedie priamo hore lesom a všade na ňom sa nachádza blato. Táto pasáž nás mierne vyčerpáva, ale je rozumnejšie ísť tadiaľto smerom hore. Postupne vstupujeme do hmly, s ktorou však prichádza aj menšia vrstva snehu. Na konci najprudšieho úseku sa nachádza prvá vyhliadka, my nezastavujeme, preto výhľad je takmer nulový. Pokračujeme ďalej, už prevažne po hrebeni, až pokiaľ sa pred nami nezjaví kríž.

Na naše prekvapenie sa hmla dosť rozpadla a nám sa otvárajú výhľady na obce Stankovany a Ľubochňa. Môžeme pozorovať susedné vrcholy Havran a Ostré, cez hlavnú cestu vidíme kopec s názvom Kopa, na vrchole ktorého sa tiež týči kríž – o ňom však viac nevieme. Pri „našom“ kríži sme sa rozhodli stráviť nejaký čas a občerstviť sa.

Šíp (1.170 m n. m.) – najvyšší bod dnešnej túry

Po necelej polhodinke pokračujeme ďalej po zvlnenom hrebeni až na najvyšší bod Šíp. Výškový rozdiel medzi Zadným Šípom a Šípom je len niečo okolo 30 metrov, takže tu nás žiadne prudké úseky už nečakajú. Približne v strede medzi týmito vrcholmi sa nachádza malý nepomenovaný vrcholček, z ktorého je výhľad na opačnú stranu a teda na Malú Fatra – tá je však dnes celý čas v hmle. Tesne pod najvyšším bodom dnešnej túry sa pred nami objavuje ešte jedna zaujímavosť a tou je menší skalný priesmyk, ktorým je potrebné prejsť a vyzerá naozaj perfektne.

Po prekonaní tejto úžiny sme už čochvíľa na vrchole, kde sa nachádza smerovník a drevená lavička. Vrch Šíp poskytuje podobné výhľady ako jeho nižší brat Zadný Šíp, avšak nám sa zlepšilo počasie a preto sa nám tieto výhľady páčia ešte viac.

Šíp (1 169,5 m n. m.) je masívny rozložitý skalnatý vrch, vypínajúci sa nad sútokom riek Orava a Váh v pohorí Veľká Fatra v okrese Ružomberok. Nachádza sa v rovnomennej národnej prírodnej rezervácií Šíp a pomenúva geomorfologický podcelok Šípska Fatra.

Šíp vytvára významnú krajinnú dominantu celého okolia sútoku oboch riek. Masív Šípu má tri vrcholy. Z hlavného (východného) vrcholu je takmer kruhový rozhľad. Na nižšom (západnom) vrchole Zadného šípu, s nadmorskou výškou 1 142,7 m n. m., je podľa povesti už od dôb svätého Cyrila a Metoda veľký drevený kríž. Tento kríž bol naposledy obnovený v roku 2005 po jeho zničení letnou veternou smršťou. Najnižší, súvisle zalesnený, je vrchol Žaškovského Šípu (940,3 m n. m.). Zdroj Wikipédia

Návrat ku autu

Niekoľko minút sa kocháme výhľadom a zahajujeme zostupovú časť dnešnej túry. Peknými lesnými chodníkmi schádzame až do Žaškovského sedla. Tento úsek považujeme za najkrajšiu časť dnešnej túry. Žaškovské sedlo je jedna obrovská lúka, kde sa dá dostať z obcí Žaškov a Stankovany. Zo sedla môžete ďalej pokračovať práve na Šíp alebo na susedné vrcholy Ostré a Havran.

My prechádzame lúkou a smerujeme ku autu do Stankovian. Podľa máp to už má byť len pekná jednoduchá prechádzka. Nie je to však pravda, pretože tu vo veľkom funguje ťažba a zvoz dreva. Pôvodný chodník aktuálne vyzerá ako bahenné kúpele a preto musíme hľadať alternatívne chodníčky. Chvíľu nás to zdržalo, ale už konečne vidíme pred sebou prvé domy a následne aj cintorín s našim autom. Môžeme ísť umyť topánky do potoka a domov.

Zhrnutie

Jedná sa o pomerne ľahkú túru, ktorá však naberá aj prudké sklony (úsek osada Podšíp – Zadný Šíp) a teda určite si je potrebné pribaliť so sebou aj dobrú fyzičku. Z hlavnej cesty je výraznejší nižší Zadný Šíp vďaka krížu, v skutočnosti je však krajší výhľad a príjemnejšie prostredie na najvyššom bode – vrchu Šíp. Úsek Šíp – Žaškovské sedlo považujem za najkrajšiu pasáž, naopak zo sedla do Stankovian už nič pekné nečakajte.

Parametre trasy – Šíp

Štart: Stankovany

Hlavný bod: Zadný Šíp, vrch Šíp

Koniec: Stankovany

Trasa: Stankovany -> Rybka -> Osada Podšíp -> Zadný Šíp -> Šíp -> Žaškovské sedlo -> Stankovany

Vzdialenosť: 9,8 km (Mapy.cz) / 10,5 km (Strava)

Stúpanie: 773 m (Mapy.cz) / 770 m (Strava)

Klesanie: 773 m (Mapy.cz) / 770 m (Strava)

Čas: 4 hodiny a 30 minút (Mapy.cz) / 2 hodiny a 35 minút (Strava – iba čas pohybu) 

Meranie cez aplikáciu Strava

Mapa našej trasy podľa Mapy.cz

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
23
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.