Čipčie – menej známy vrchol nad obcou Turie neďaleko Žiliny

Konečne po dlhšej dobe je možné ísť na túru aj mimo svojho okresu. Nechceme hneď skočiť do hlbokej vody, takže náš dnešný cieľ sa volá Čipčie a nachádza sa v susednom okrese Žilina.

Základné informácie – zoznámenie sa s vrcholom

Vrch Čipčie (926 m n. m.) patrí do pohoria Malá Fatra, konkrétne do Lúčanskej časti. Svojou výškou neohúri, ale oplatí sa sem vydať pre pekné prostredie a výhľady z vrcholu. Nachádza sa nad obcou Turie, ktorú nájdeš približne 10km od krajského mesta Žilina. Táto dedina je zároveň aj jediným východiskovým bodom, ak chceš túto túru absolvovať po turisticky značenom chodníku. Jedná sa o pomerne krátku a nenáročnú turistiku, ktorá zaberie aj s prestávkami asi 3 hodiny.

Začíname dnešný výlet …

Auto parkujeme v Turí, odkiaľ nás naviguje modrá turistická značka. Chodník vedie najprv po lúke, následne okolo kameňolomu a potom vchádza do lesa, ktorý nás sprevádza až po vrchol.

Nad kameňolomom sa nachádza smerovník Pod Železom, kde je možnosť odbočiť na žltú značku, ktorá ťa dovedie k smerovníku Nad Zadným a odtiaľ po modrej opäť na Čipčie. Táto trasa je však podľa máp o niečo dlhšia, my preto ostávame na modrej značke a pokračuje lesom. Chodník takmer výlučne stúpa mierne, neskôr sa objaví aj pár strmších úsekov, ktoré sú však krátke.

Keďže pred niekoľkými dňami nasnežilo, tak postupujeme pomalšie. Niektorí turisti využívajú protišmykové návleky, my ich máme v ruksaku tiež, ale rozhodli sme sa ich neobúvať. Ja, ako vždy túto zimu, používam paličky a Ivka, ako vždy, ide len tak bez palíc. Tesne pred koncom sa nachádza vyhliadkový bod, kde sme zvolili menšie občerstvenie a následne sme pokračovali už na samotný vrchol. Cesta hore nám zabrala čistého času približne 90 minút.

Vrch Čipčie (926 m n. m.)

Na vrchole sa nachádza vrcholová značka z dreva, turistický smerovník a 2 lavičky. Výhľad je smerom na Rajecké Teplice, susedný kopec Kozol a pravdepodobne aj na časť hlavného hrebeňa Lúčanskej Malej Fatry – ten je však v hmle. Z Čipčia je možné pokračovať aj ďalej po modrej značke okolo smerovníka Nad Zadným až k smerovníku Pod Ostrým. Týmto miestom prechádza zelená značka, ktorá vedie z Turia až na hlavný hrebeň, na ktorý sa napája tesne pod známym vrcholom Krížava. Tento vrchol sme navštívili v decembri minulého roku, viac si nielen o ňom môžeš prečítať v našom článku Hrebeňom Lúčanskej Fatry – od Hornej lúky po Martinky.

Nás dnes ale čaká už len spiatočná cesta ku autu, ktorá je rovnaká ako bola naša výstupová trasa. Aby sme sa trošku pobavili, tak máme zo sebou lopáre, ktorá nám urýchlia cestu dole, teda aspoň v to dúfame.

Parametre trasy – Čipčie

Štart: Turie

Hlavný bod: Čipčie (926 m n. m.)

Koniec: Turie

Trasa: Turie -> Pod Železom -> Čipčie -> Pod Železom -> Turie

Vzdialenosť: 6,6 km (Mapy.cz) / 6,7 km (Strava)

Stúpanie: 494 m (Mapy.cz) / 478 m (Strava)

Klesanie: 494 m (Mapy.cz) / 478 m (Strava)

Čas: 2 hodín a 40 minút (Mapy.cz) / 1 hodina a 40 minút (Strava – iba čas pohybu) / 3 hodiny (Strava – celkový hrubý čas)

Meranie cez aplikáciu Strava

Mapa našej trasy podľa Mapy.cz

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
19
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.