Pripravte si makové mlieko

Ja som obrovský milovník mlieka. A obzvlášť akýchkoľvek rastlinných variantov a práve tu som objavila recept na makové mlieko. Rýchle, zdravé, jednoduché...

Raz mi brat priniesol staré časopisy z povaly, ktoré som tam dala pri sťahovaní, v presvedčení, že ich ešte niekedy určite budem potrebovať. Ááááá ... Jasné, že som mala pravdu.

na MAKOVÉ MLIEKO potrebujeme :

- 100 g mletého maku                                           

- 900 ml vody 

- nádobu (na namočenie)                                       

- drevenú varešku

- mixér                                                                   

- látku (na scedenie)

Celých 100 g pomletého maku som nasypala do vysokej odmerky a zaliala odporučenou dávkou vody. No a hotovo defčatá! Teda skoro! Čas od času sa pri výluhu zastavte a premiešajte ho drevenou vareškou. Možno sa vám bude zdať, že aj po troch hodinách je stále výluh dosť vodový, no verte mi! Tá správna konzistencia a farba vznikne v nasledujúcom kroku.

Po troch hodinách občasného miešania by mal výluh vyzerať nejako takto. A teraz prichádza ten hókus pókus. Celé to prelejeme do stolového mixéru a na najpomalšom stupni necháme pracovať 3 minúty.

 [moja rada: predtým ako to do mixéru vylejete, poriadne si výluh premiešajte.]

A šup! Môžeme cediť!

Profík by to isto zvládol s hrncom a látkou, no ja ako uctivý začiatočník si podkladám riedke sitko (istota je guľomet!). Ak máte dostatočne veľké sitko, tak to tam zmestíte iste na jedenkrát, no ja som to cedila asi na tri várky. Pracuje sa mi tak lepšie, pretože mi výluh nikadiaľ neuteká z látky von.

Urobila som si taký batôžtek a ten som zakrúcala viac a viac, až som z maku vycedila všetku tekutinu.

(Ak máte tip na nejaký zlepšovák, dajte info do komentáru.)

Takto som to zopakovala ešte dvakrát. Potom som mlieko zliala cez lievik do ,,špeciálnej" sklenenej fľašky - som do nej zamilovaná, totiž je to brutálna dizajnovka a zohnal mi ju môj muž, mám pocit, že to bolo na poslednom zimnom fesťáku Let It Snow, ktorý organizuje každý rok v Tatrách.

Už stačí len niekoho, kto ho vypije (u nás teda bieda o testovačov nie je - čo ma teší) . Ó a skoro som zabudla. Uskladnite si ho do chladničky, a keďže je bez akýchkoľvek éčok, stabilizátorov a konzervantov, mali by ste ho vypiť najneskôr do troch dní. U nás je momentálne extrémny boom a makové mlieko ,,tečie prúdmi", preto verím, že bude mať rovnaký úspech aj u vás.

Benefity makového mlieka :

Najdôležitejšou súčasťou makového mlieka je vápnik, pričom v 100 gramoch maku sa ho nachádza až 1400 mg, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má kravské mlieko, trikrát viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín. Je silne zásadotvorný, takže dobre vyrovnáva ako prekyslený žalúdok, tak i celý organizmus.

- Funguje ako prevencia osteoporózy, ktorá je v Európe veľmi rozšírená.

- Prispieva k zdravým a krásnym vlasom, nechtom a zubom.

- Makové mlieko dokáže uvoľniť zápchu. Ak máte problémy s metabolizmom a trávením, doprajte si zázračný makový „kokteil“. V tomto prípade vám prospeje, ak do makového mlieka primiešate aj maličké kúsky maku, ktoré vám ostali v plátne, cez ktoré ste ho cedili.

- Upokojuje náš nervový systém a tak vďaka nemu rýchlejšie zaspávame.

- Keďže v maku sa nachádza veľa základných mastných kyselín, ako napríklad kyselina linolová, má priaznivé účinky na srdce.

-Znižuje množstvo cholesterolu v krvi a pôsobí preventívne pred rôznymi srdcovými ochoreniami či infarktom.

- Obsahuje aj zinok, ktorý zlepšuje našu imunitu. Ak často trpíte nádchou alebo chrípkami, makové mlieko pite pravidelne.

- Funguje aj protizápalovo, teda jeho pitím sa chránite pred vredmi a inými ochoreniami ústnej dutiny. Ocenia ho aj ľudia s intoleranciou laktózy, ktorá sa nachádza v živočíšnom mlieku.

- Hodí sa ženám v menopauze, kvôli už spomínanej osteoporóze, ale aj celkovej imunite a upokojeniu nervového systému a výkyvov nálady.

- Zinok obsiahnutý v makovom mlieku podporuje taktiež tvorbu spermií.

 R  A  D  K  A

Facebook Instagram Virtuálny ateliér

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na blogy@refresher.sk.

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Kontakt: bridova.r@gmail.com

Chceš vedieť, keď Cruela De Wille pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.