Pupov – najvyšší vrch Kysuckej vrchoviny

V tomto článku sa dozvieš o neznámom vrchole Pupov, ktorý sa týči nad obcou Terchová. Je najvyšším bodom Kysuckej vrchoviny a ponúka úžasný panoramatický výhľad nielen na Malú Fatru.

Najvyšší, ale neznámy …

Nádherné počasie cez víkend a negatívny test v ruke, to by bol hriech nevyraziť do prírody. Tentokrát sme zvolili pomerne neznámy vrch nad Terchovou, ktorý ale veľmi príjemne prekvapí výhľadom.

Hoci je Pupov (1.096 m n. m.) najvyšším vrcholom pohoria Kysucká vrchovina, tak nepatrí medzi známe vrcholy. Nachádza sa priamo nad obcou Terchová, ktorá je však východiskovým bodom najmä pre túry do Malej Fatry. Pravdepodobne práve preto len hŕstka turistov smeruje do Terchovej s rovnakým cieľom, ako sme si zvolili dnes my.

Auto parkujeme na parkovisku pri hlavnej ceste neďaleko osady Bukovina, kde začína naša túra. Pokračujeme cez osadu Belanovci po zasneženej lúke, kde si stopu tvoríme sami. Po zhruba 30 minútach prichádzame do osady Jánošikovci – rodiska Juraja Jánošíka. Odtiaľto nás už bude naprieč lesom sprevádzať žltá turistická značka. Na chodníku sa nachádzajú staršie stopy, dnes sme však prví, kto sa vybral týmto smerom.

Smerovník Pupov (1.044 m n. m.) – najvyšší bod našej túry

S rastúcou nadmorskou výškou sa nám pomedzi stromy začína ukazovať hrebeň Veľkej Rače, ktorá zároveň tvorí slovensko-poľskú hranicu. Chodník stúpa pomerne prudko a preto sme čochvíľa na najvyššom bode, kam vedie turistická značka – smerovník Pupov (1.044 m n. m.). Na najvyšší bod kopca je potrebné prekonať ešte približne 1 kilometer dlhý hrebeň.

Smerovník sa nachádza na menšej čistinke, z ktorej je nádherný výhľad. Ako na dlani máme oba Rozsutce a následne celý hlavný hrebeň Malej Fatry až po Kriváne. Tiež môžeme pozorovať napríklad Ľadonhoru (999 m n. m.), ktorá je druhým najvyšším vrcholom Kysuckej vrchoviny, alebo už skôr spomínanú Veľkú Raču. Pri lepšom pohľade smerom dole na Terchovú vidíme aj známu rozhľadňu Terchovské srdce. Pupov nás svojimi výhľadmi veľmi prekvapil a pokiaľ zvažuješ kratšiu túru v okolí Terchovej, tak je to pre teba určite správna voľba.

Pri smerovníku sme si dali prestávku a podľa nášho pôvodného plánu sme mali pokračovať až na najvyšší bod. Od značky však už ďalej neviedla žiadna stopa a pri našom expedičnom pokuse sme zistili, že hĺbka snehu je asi 50cm. Takže sme po niekoľkých desiatkach metrov našu snahu vzdali a rozhodli sme sa vrátiť naspäť.

Parametre trasy – Pupov

Štart: Terchová – Bukovina

Hlavný bod: Pupov (značka – 1.044 m n. m.)

Koniec: Terchová – Bukovina

Trasa: Terchová – Bukovina -> Terchová – Belanovci -> Terchová – Jánošikovci -> Pupov -> Terchová – Jánošikovci  -> Terchová – Hajasovci  -> Terchová – Bukovina

Vzdialenosť: 6 km (Mapy.cz) / 6,7 km (Strava)

Stúpanie: 456 m (Mapy.cz) / 459 m (Strava)

Klesanie: 456 m (Mapy.cz) / 459 m (Strava)

Čas: 2 hodín a 30 minút (Mapy.cz) / 1 hodina a 45 minút (Strava – iba čas pohybu) / 3 hodiny (Strava – celkový hrubý čas)

Meranie cez aplikáciu Strava

Mapa našej trasy podľa Mapy.cz

Pozn.: Fotografom na tomto výlete bol Marek Šidlo. Za poskytnutie foto mu Ďakujeme!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
19
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.