Prechod Malej Fatry od Veľkého Kriváňa po Poludňový grúň

Tento tretí „lockdown-ový“ článok Ťa spolu s nami prenesie do zimy 2019, kedy sme absolvovali prechod časti hrebeňa Malej Fatry od Veľkého Kriváňa po Poludňový grúň (hranica okresov Martin a Žilina).

Malá Fatra je vďaka Veľkému Fatranskému Kriváňu (1.709 m n. m.) štvrtým najvyšším pohorím Slovenska. Ak ti vŕta hlavou, ktoré tri sú vyššie, tak ti to uľahčíme – Tatry (Gerlachovský štít – 2.655 m n. m.), Nízke Tatry (Ďumbier – 2.046 m n. m.) a Oravské Beskydy (Babia hora – 1.723 m n. m.). Veľký Kriváň je dnes jedným z našich cieľov. V tomto článku si prečítaš viac o zimnej túre z 1.12.2019, ktorú sme začínali a aj končili na parkovisku Vrátna-výťah v obci Terchová.

Obec Terchová leží v okrese Žilina a od momentu ako sa napojíme na hrebeň v Snilovskom sedle, až pokým ho neopustíme na Poludňovom grúni, sa budeme pohybovať po hranici okresov Žilina a Martin.

* červená čiara na poslednej mape ukazuje hranicu medzi okresmi Žilina(sever) a Martin(juh)

Začíname rovno najťažšími pasážami …

Ako sme vyššie spomínali dnešnú túru začíname na parkovisku vo Vrátnej. Hneď na úvod nás čaká jednoznačne najťažšia časť túry. Na úseku dĺžky 3 kilometre naberieme približne 800 výškových metrov. Chodník (zelená značka) vedie popod lanovku, ktorou sa dá celá táto túra zjednodušiť, my si však chceme dať do tela a preto používame svoje nohy. Z juhu a z východu sme krytí pohorím, takže na slnečné lúče musíme počkať až na hrebeň.

Po úspešnom absolvovaní tohto výšľapu si dávame pauzu na terase bufetu v hornej stanici lanovky. Odtiaľto do Snilovského sedla, ktoré je už súčasťou hlavného hrebeňa, je to už len pár výškových metrov. Na hrebeni nás bude po celý čas sprevádzať červené značenie. Dnešná trasa je okruh s jednou menšou zachádzkou, ktorou je najvyšší bod našej túry a aj celého pohoria – Veľký Fatranský Kriváň (1.709 m n. m.).

Veľký Kriváň – najvyšší bod Malej Fatry

Zo sedla na vrchol Kriváňa je to len niečo vyše 30 minút, práve preto je tento vrchol obľúbený aj medzi neturistami. Stačí sa len vyviezť lanovkou do sedla a za pol hodinku už stáť na najvyššom bode Malej Fatry. Dnes na vrchole je okrem nás len pár ľudí, ale zato snehu je dostatok a vrcholová značka je ledva čitateľná. Z vrcholu je výborný kruhový výhľad. Dobre vidíme takmer celú trasu, ktorá nás dnes ešte čaká a zozadu trčia aj ďalšie známe vrcholy Malej Fatry – Stoh a Veľký Rozsutec. O túre na Veľký Rozsutec nájdeš na našom blogu aj článok Veľký Rozsutec – Ikona Malej Fatry. Na druhej strane sa vypína druhý najvyšší vrch pohoria – Malý Fatranský Kriváň, pred ktorým sa nachádza ešte pomerne nevýrazný vrchol Pekelník. Z ostatných pohorí vidno výborne najmä susednú Veľkú Fatru alebo aj Chočské vrchy, či Nízke Tatry.

Pomaly schádzame z Kriváňa naspäť do Snilovského sedla, odkiaľ pokračujeme na ďalší známy vrchol a tým je Chleb (1.646 m n. m.) – tretí najvyšší vrch Malej Fatry. V sedle je možnosť odbočiť na zelenú značku a pokračovať na obľúbenú Chatu pod Chlebom, o ktorej sa viac dozvieš v našom článku Okolo Šútovského vodopádu na chatu pod Chlebom.

Chleb, Hromové a zvyšok hrebeňa až po Poludňový grúň

My ale ostávame na červenej značke a čochvíľa stojíme na vrchole Chlebu. Tento skalnato-hôľnatý vrchol poskytuje kruhový výhľad veľmi podobný tomu z Kriváňa s rozdielom, že teraz vidíme vedľa nás týčiaci sa vrch Hromové, ktorý bol pred nami doteraz skrytý.

Prechod z Chlebu na Hromové (1.636 m n. m.) zaberie doslova len pár minút , hrebeň Malej Fatry je súvislý a preto je najťažšia časť vyšľapať naň, potom sa už jednotlivé vrcholy dosahujú jednoducho (až na pár výnimiek). Za Hromovým sa nachádza sedlo, ktoré sa trefne nazýva sedlo za Hromovým a opäť je tu možnosť odbočiť na Chatu pod Chlebom. Na nás však už čakajú ďalšie vrcholy alebo skôr vrcholčeky Steny – južný vrchol (1.572 m n. m.), Steny – severný vrchol (1.535 m n. m.) a Poludňový grúň (1.460 m n. m.). Jedná sa o nie príliš výrazné vrchy, ale spolu tvoria veľmi peknú hrebeňovku.

Medzi dvoma vrcholmi Stien stretávame partiu, kde jedného identifikujeme ako nášho kamaráta a teda zastavujeme na kus reči. Dozvedáme sa, že idú rovnakú trasu ako my, len v opačnom smere. Keďže sa z nášho pohľadu nachádzame už za polovicou, tak ich dlhšia časť túry ešte len čaká. Veľmi ich teda nezdržiavame a pokračujeme smer posledný vrchol – Poludňový grúň. Odtiaľto opúšťame červenú značku a čaká nás nepríjemný prudký zostup ku Chate na Grúni po žltej značke.

Chata na Grúni – jediná chata, ktorú dnes navštívime

Prečo sa chata volá Chata na Grúni (970 m n. m.), keď Poludňový grúň je takmer 500 výškových metrov nad ňou? Odpoveď je jednoduchá, chata leží neďaleko vrchola, ktorý sa nazýva Grúň a jej názov sa spája práve s týmto kopcom.

Chata na Grúni je horská chata vo Vrátnej doline nachádzajúca sa pod Poludňovým grúňom vo výške 970 m n. m. na križovatke turistických chodníkov. Chata poskytuje ubytovanie (40 lôžok) a stravovanie. Taktiež sa pri chate nachádzajú aj dva lyžiarske vleky. V zimnej sezóne je možný aj prístup takmer až k chate sedačkovou lanovkou začínajúcou na Starom Dvore. – zdroj Wikipédia

Od chaty pokračuje po žltej smerom do lesa, ktorý sa za chvíľu mení na rúbanisko. Sklon chodníka je mierny, ale v odlesnenej časti je na ňom námraza a postupujeme radšej pomalšie, aby sme predišli zbytočnému zranenie na záver túry. Za necelú polhodinu už stojíme pri aute a vyzimení sa tešíme na cestu domov.

Dnes sme prešli časť hrebeňovky Krivánskej Malej Fatry cez 3 zo 4 najvyšších vrcholov celého pohoria. Medzi fyzicky namáhavé je potrebné zaradiť výstup a zostup z hrebeňa, samotný hrebeň je však veľmi pohodlnou túrou s nádhernými výhľadmi (takmer celý čas nás sprevádzal výhľad na Veľký Rozsutec) vhodný aj pre rodiny s deťmi. V minulosti sme už v Malej Fatre absolvovali aj prechod celého hrebeňa Krivánskej časti s prespatím na Chate pod Chlebom a musíme povedať, že sa jedná o jednu z najkrajších hrebeňoviek na Slovensku.

Parametre trasy – Prechod Malej Fatry od Veľkého Kriváňa po Poludňový grúň

Štart: Terchová, Vrátna-výťah

Hlavné body: Veľký Fatranský Kriváň (1.709 m n. m.), Chleb (1.646 m n. m.), Hromové (1.636 m n. m.), Steny (1.572 m n. m.), Poludňový grúň (1.460 m n. m.)

Vedľajšie body: Snilovské sedlo (1.524 m n. m.), Chata na Grúni (970 m n. m.)

Koniec: Terchová, Vrátna-výťah

Trasa: Vrátna-výťah -> Snilovské sedlo -> Veľký Fatranský Kriváň -> Snilovské sedlo -> Chleb -> Hromové -> Steny-južný vrchol -> Steny-severný vrchol -> Poludňový grúň -> Chata na Grúni -> Vrátna-výťah

Vzdialenosť: 13,3 km (Mapy.cz)

Stúpanie: 1 207 m (Mapy.cz)

Klesanie: 1 207 m (Mapy.cz)

Čas: 6 hodín (Mapy.cz)

Mapa našej trasy podľa Mapy.cz

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.