22.5.2021 18:39

Potulky po krásach Slovenska 38

Dolné Orešany – obec so štyrmi národnými kultúrnymi pamiatkami

Ahojte,

Po 9 –tich mesiacoch prichádza nový blog a s ním nový tip na výlet resp. návštevu krásy Slovenska. Tentokrát, veľmi netradične, to nebude ani hrad ani turistika, ale bude to obec blízko Trnavy, o ktorej som donedávna nič nevedel, a to v sebe ukrýva viac ako len dobré víno. Budú to v skratke opísane 4 národné kultúrne pamiatky a na záver pozvanie na milú akciu, ktorá sa bude v tejto obci konať od 23.5. – 30.5.2021.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie a pôvodný hradbový múr

zdroj: sk.wikipedia.org

Prvé dve pamiatky sa nachádzajú na jednom mieste a zároveň tvoria dominantu celej obce. Kostol je gotická stavba, neskôr slohovo upravená sakrálna stavba. Kostol je ohradený hradbovým múrom s dvomi vstupmi. Interiér kostola je v gotickom štýle a zaujme najmä freska na stene predstavujúcich vedľa seba sediacich apoštolov.

Ďalej sú v kostole dva bočné oltáre s víťazným oblúkom. Kostol je malý, útulný, ale človek sa dlho nevie vynadívať na interiérovú výzdobu.

Vedeli ste že? Kostol je známy aj netradičným zakončením kostolnej veže. Na veži sa namiesto tradičného kríža nachádza na poduške so strapcami položená svätoštefanská koruna s nakloneným krížom.

Stĺp hanby (pranier)

Vedľa kostola sa nachádza ešte jedna pamiatka. Stĺp hanby ku ktorému sa pripútavali previnilé osoby, ktoré tu boli aj istý čas ponechané na verejnú potupu. Pranier bol postavený v r. 1654.

Vedľa praniera sa nachádza aj pamätník padlým v prvej a druhej svetovej vojne.

Kaplnka Najsvätejšej Trojice

Posledná pamiatka sa opäť viaže ku kresťanstvu. Je to baroková kaplnka na okraji obce postavená v r. 1715. Kaplnku lemuje krížová cesta v lipovej aleji. Pri kaplnke sa nachádza kríž, ktorý je pamiatkou na cintorín rozprestierajúci sa v jej okolí, na ktorom boli pochovávaní obyvatelia v časoch morovej epidémie.

Kaplnka je aj pútnickým miestom.

Tak v skratke som sa Vám snažil priblížiť 4 národné kultúrne pamiatky v tejto nenápadnej obci.

Mal som však tú česť pomôcť pri realizácii jednej akcie, ktorá sa tu bude konať na hody v čase od 23.5. - 30.5.2021. Pre deti je pripravených 6 stanovísk, na ktorých musia nájsť indíciu a zaznačiť si ju na mapku.

Indíciu spoznáte podľa symbolu.

Zároveň sa dozvedia niečo o svätých a patrónoch, ktorí sa v obci nachádzajú. Takouto formou navštívia aj horespomenuté pamiatky.

Ak sa rozhodnete navštíviť obec Dolné Orešany a zapojíte sa do hry, mapky k hre si môžete vyzdvihnúť pri vchode do kostola. Na slávnosť Najsvätejšej Trojice (t.j. 30.5.2021) deti dostanú za nájdené indície malú odmenu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Najnovšie ma môžete sledovať aj na instagrame : nejaky.adam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.