20.6.2021 17:31

Potulky po krásach Slovenska 40

Orlie skaly, Veľká pec – nenáročná turistika s krásnym výhľadom a jaskyňou

Ahojte,

V okolí Piešťan nie sú iba pekné hrady, ale aj možnosti na zaujímavé turistiky. Jednu z nich vám priblížim. Na Orlie skaly sa dá ísť z dvoch obcí. Buď sa vyberiete po náučnom chodníku z obce Šterusy alebo z obce Dolná Pustá Ves. Obe možnosti sú približne rovnako dlhé a náročné. Ja vám opíšem trasu z druhej menovanej.

Štart

Obec Dolná Pustá Ves sa nachádza za obcou Prašník. Dá sa zaparkovať priamo v obci, ale nenachádza sa tu žiadne oficiálne parkovisko. Stačí ale zaparkovať kdekoľvek sa vám dá a ísť cestou priamo k lesu, kde sa napojíte na lesnú cestu, odkiaľ je už aj značenie na šípkach.

Parkovanie v Dolnej pustej Vsi priamo pred začiatkom turistického chodníka. (zistil som až keď som sa vracal naspäť)

Ja som chvíľu blúdil a nakoniec som aj tak radšej zaparkoval na parkovisku pri hlavnej ceste pod cintorínom.

Parkovanie pri cintoríne, kúsok od vodnej nádrže.

Odtiaľto sa dá ísť aj skratkou, chodníkom popri vodnej nádrži priamo do lesa, ktorý vás už navedie na spomínanú cestu.

Cesta

Cesta je široká, udupaná a nejde sa prakticky vôbec priamo do kopca, ale serpentínami sa pomaly dostávate vyššie a vyššie k vrcholu kopca. Ani horúce letné počasie nieje veľký problém, pretože stále sa ide v tieni lesa.

Po asi 45 minútach šliapania sa dostanete na rázcestie s info tabuľou. Tu máte na výber ísť na Orlie skaly alebo jaskyňu Veľká pec. Ja som šiel najskôr na Orlie skaly. Odtiaľto vás čaká ďalšia asi pol hodina cesty lesom aj s jedným prudším stúpaním.

TIP : Po ceste sa môžete zastaviť aj pri pomníku Aleberta von Wattenwyl, ku ktorému sa viaže legenda. Barón že vraj zahynul pri poľovačke. Zaujímavosťou je tiež, že jeho verný pes údajne tak dlho smútil nad miestom jeho nešťastia, že zahynul aj on. Na osudnom mieste má teda hrob aj šľachticov verný štvornohý priateľ.

Orlie skaly

Po celkom dobrej prechádzke sa dostanete na vytúžené Orlie skaly. Nie sú tu síce žiadne skaly, čo pripomínajú orla, ale je to výhľad, ktorý stojí za to.

Je tu vybudované aj ohnisko na opekanie, aj keď zakladanie ohňa je tu zakázané, najmä v letných mesiacoch. Na opekanie bude vhodnejšie druhé miesto tohto blogu, Veľká pec.

Veľká pec

Stačí sa vrátiť na rázcestie s info tabuľou a tentokrát sa vydať cestou vľavo. Opäť vás čaká cca 30 minút cesty a na jej konci krátky stupák k jaskyni.

“Jaskyňa“ je dosť priestranná a prakticky sem nesvieti slnko, čiže je vhodná na osvieženie v týchto mesiacoch. Dajú sa tu spraviť pekné fotky a ako som už spomínal, dá sa tu bezpečne opekať.

Celý výlet (bez opekania) s fotením a krátkou prestávkou na skalách aj v peci vám bude trvať cca 3 – 3,5 hodiny. Je to skôr taký denný výlet, hlavne ak chcete zobrať aj deti. Nieje to nič, čo by nezvládli.

Celý čas je ideálne sledovať túto turistickú značku .

TIP 2 : Dá sa ísť aj z rekreačného strediska Prašník. Osobne som tam nebol, ale podľa mapy to vyzerá na o niečo kratšiu cestu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Najnovšie ma môžete sledovať aj na instagrame : nejaky.adam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.