3 spôsoby, ako pripraviť myseľ a telo na náročný deň

Ostať sústredený počas náročného dňa viac ako dve hodiny je pre málokoho jednoduché. Rušivých elementov je jednoducho veľa.

Z práce vás môže vyrušiť detský plač, rekonštrukcia susedovho bytu či kamarát, ktorý vás uprostred dňa pozve na obed. Pre mnohých predstavuje opätovný návrat k práci veľkú výzvu. Faktom je, že dve hodiny práce denne úspešnému podnikateľovi nestačia. Aspoň teda v začiatkoch.

Byť sám sebe pánom vyžaduje obrovské množstvo energie a času, ktorý veľakrát presiahne štandardný osemhodinový pracovný čas väčšiny ľudí. Veľa podnikateľov má problém najmä s nedostatkom spánku alebo nepravidelnou stravou, čo sa zvykne odzrkadliť na celkovom výkone nasledujúci deň. Ako sa z toho všetkého nezblázniť a byť zároveň úspešným podnikateľom a spokojným človekom? Odpoveď je v nastavení mysle a dodržiavaní návykov.

Dodržujte tieto štyri návyky

Na sto percent sú vám známe tieto návyky pre kvalitný život:

dobrý spánok

konzumácia zdravých jedál

pravidelný pohyb

odolnosť voči stresu

Zamyslite sa, čo všetko z týchto bodov naozaj poctivo dodržiavate. Nie raz za týždeň, nie raz za mesiac. Každý deň. Každý správny lekár vám odporučí dodržiavať tieto veci, ak chcete mať svoj život pod kontrolou. Ako si však tieto návyky udržať dlhodobo? Ak chcete do svojho jedálnička zaradiť viac listovej zeleniny, nájdite si na internete rôzne recepty. Ďalej musíte vedieť, prečo chcete jesť zdravšie. Čo chcete dosiahnuť konzumáciou čerstvej listovej zeleniny? Lepšiu fyzickú kondíciu alebo získať viac energie na ostatné aktivity? Na záver si vytvorte tabuľku, do ktorej si každý deň zapíšete, či ste si tú zeleninu skutočne dali. Ide len o príklad, zeleninu môžete nahradiť cvičením alebo inou činnosťou, s ktorou máte problém.

Využite prvú hodinu vášho dňa efektívne

To, ako začnete svoje ráno, bude mať vplyv na zvyšok celého dňa. Predtým, než sa pustíte do odpisovania na e-maily alebo sa stratíte v kolotoči povinností, venujte si hodinku na úspešný začiatok dňa. Buďte láskaví k svojmu telu a mysli. Hneď ráno si predstavte, že sa vás niekto večer opýta, aký ste mali deň. V mysli odpovedzte, že bol úžasný a že sa vám podarilo úspešne splniť všetky úlohy. Potom skúste dodržiavať týchto sedem bodov.

Ustlite si posteľ, aby vás počas dňa nerušil neporiadok.

Doprajte si veľký pohár čistej vody, aby ste naštartovali metabolizmus.

Užívajte probiotiká na zdravé trávenie.

Zacvičte si jednoduché cviky, pravidelné cvičenie zlepšuje spánok.

Umyte si zuby vašou nedominantnou rukou, zlepšíte tým mozgovú aktivitu.

Meditujte aspoň 15 minút. Niektorí ľudia meditujú z duchovných dôvodov, ale taktiež ide o účinný spôsob, ako zlepšiť pozornosť.

Prvú polhodinu nepoužívajte mobilný telefón.

Uvedomte si, čo vedie k syndrómu vyhorenia

Zamyslite sa nad tým, prečo sa zvyknete cítiť unavene a demotivovane. Často si zvykneme myslieť, že máme na krku veľa práce, ale realita je taká, že za prioritu sme si určili to nesprávne. Často je syndróm vyhorenia typický pre ľudí, ktorí berú svoje povinnosti až príliš vážne a nedokážu si nájsť čas na aktivity, ktoré im pozdvihnú náladu. Mať hobby je dôležité pre zdravie, pretože vďaka tomu si dobre „zresetujete hlavu” po náročnom dni. Taktiež by ste mali vedieť, kedy skončiť, neprekračujte svoj limit, je to nezdravé.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.

Chceš vedieť, keď Milan Tkáč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.