23.7.2021 20:40

Sólo cestovateľka v Aténach

V tomto článku vám rozpoviem, ako naplno využiť päť dní v Aténach, ale aj to ako nemať pocit samoty, aj keď ste sama.

Už dlhšiu dobu som mala Atény v hlave ako destináciu, ktorú by som chcela navštíviť, no vždy som dala prednosť iným miestam. Tento krát som ale mala možnosť a čas stráviť niekoľko dní v Aténach a tak som sa rozhodla do toho ísť. Letela som z Budapešti priamym letom cez Wizzair, letenka bola super lacná, no ja som si však priplatila za podanú batožinu, nakoľko milujem striedať rôzne outfity podľa nálady a lokácií, ktoré navštevujem (mať jedny šaty na všetkých fotkách je nuda). Samotný let trval do dvoch hodín, počasie nám prialo a ja som mala možnosť vidieť krásne výhľady z lietadla. Dostať sa z letiska do centra mesta je úplne jednoduché, stačí vám zobrať metro priamo z letiska a metrom sa už dostanete všade kam potrebujete. Vyznať sa v doprave takisto nie je žiadna veda, každá tabuľa má písané zastávky aj v latinskom písme, ako aj v gréckom písme.

Ubytovanie som si bookla cez Airbnb a musím povedať, že moje ubytovanie bola úplna topka. Zakaždým, keď som prišla na svoje ubytovanie som sa cítila ako doma. Ubytovanie bolo extrémne čisté, moderné a najväčším bonusom bola vlastná terasa s výhľadom na Akropolis. Náplňou mojich večerov preto bolo popíjanie vínka, sledovanie hviezd a Akropolisu, z ktorého vyžarovala nesmierna sila a do toho počúvanie zvukov veľkomesta. A teda o ruch veľkomesta som vôbec nemala núdzu, nakoľko som bývala v časti Plaka, ktorá je známa malými rušnými uličkami plnými reštauráciami a malými obchodíkmi.

Ďalšou zaujímavou časťou Atén je časť nazývaná Monastiraki. Spolu s časťou Plaka patria medzi najživšie a najšarmantnejšie časti Atén. Je to skvelá oblasť na nakupovanie či večerný drink s priateľmi.

Teraz by som vám chcela povedať o hlavnej atrakcii Atén a to je Akropolis. Prvý krát, keď som sa rozhodla ísť na toto miesto, bol čas okolo obeda. Veľká chyba! Povedali mi, že ma dnu už nepustia, nakoľko zažívame extrémne teploty a nemôžu si dovoliť riskovať naše zdravie. Z tejto chyby som sa poučila a na druhý krát som si už privstala a bola som medzi prvými návštevníkmi v ranných hodinách, čo bolo skvelé, pretože tam ešte nebolo veľa ľudí a ja som si mohla spraviť pekné fotky a naplno prežiť tento krásny okamih. Musím vám povedať, že z tohto miesta ide nezvyčajná sila. Ja osobne som sa cítila, akoby som bola najbližšie k nebu, ako som kedy bola. Preto som si vyčlenila moment, keď som si len tak sadla do tieňa a dívala sa naokolo a v ten moment som si niečo želala. Moje prianie bolo nájsť si kamarátky v tomto meste. Bolo príjemné byť sama v cudzom meste, ja to doslova milujem, ten pocit anonymity, ktorý prežívam zakaždým v novej destinácií a som aj zvyknutá byť sama, pretože som sama pochodila už kus sveta, ale v túto chvíľu mi chýbali kamarátky. Žiadne rande, Tinder, chlapi, proste kamarátky, pred ktorými môžem byť sama sebou, niekto kto bude so mnou na rovnakej vlne. A tak som ich aj našla. Verte či neverte, o pár minút po vyslovení môjho priania, som sa pozrela pravým smerom a tam som ich zbadala. Moje nové grécke kamošky, ktoré so mnou boli do konca mojej dovolenky. A byť v Grécku s Grékyňami má plno výhod. Dievčatá všetko vybavili a pomohli mi prežiť tak krásnu bezstarostnú dovolenku.

Nedovolí mi nespomenúť instagramový raj pre každého, kto má rád krásne fotky a miesto plné ruží- umelých. A tým je Ellyz Café. Toto miesto je trochu ťažšie nájsť a na Google Maps by som sa veľmi nespoliehala, je lepšie sa opýtať ľudí na ulici alebo sa dobre vyznať v mapách a sledovať poriadne cestu, po ktorej idete. Jedlo je tu chutné, v ponuke máte aj jedlá či nápoje, ktoré sú špecifické ružovou farbou a ceny sú primerané zvyšku Atén.

Po dobrom jedle je čas na prechádzku. Skvelým miestom na sledovanie západu slnka je najvyšší vrch Atén nazývaný Lycabettus. Odporúčam pohodlnú obuv, veľa vody a komfortné oblečenie. Možno aj deodorant a vreckovky. Cestou hore sa totiž zapotíte, no výhľad stojí za to. Nachádza sa tu aj reštaurácia, stôl si treba vopred rezervovať. Cestou dole to už ide ako po masle. Ja som zastavovala veľmi často, pretože som bola unesená výhľadmi, ktoré som po ceste nahor videla a to pre mňa znamenalo vychutnať si prítomný okamih naplno.

Atény ponúkajú širokú možnosť kúpania, nájdete tu miestne pláže, na ktoré sa je jednoduché dostať mestskými autobusmi. A pokiaľ by ste mali chuť si aj trochu zaskákať do vody zo skál, je tu možnosť navštíviť miesto zvané Limanakia Beach Bar. Tento bar ponúka sedenie na drevených paletách len pod podmienkou, že si u nich v bare niečo kúpite, inak si musíte vystačiť so sedením na skalách. Takisto sa tu viete dostať autobusom.

Ďalšou zaujímavou možnosťou na kúpanie je jazero Vouliagmeni. Toto jazero pozostáva z morskej a sladkej vody zároveň a preto ponúka jedinečný zážitok z kúpania. Vstup na toto jazero je pätnásť eur na osobu, s ležadlom v cene. Takisto tu nájdete príjemnú reštauráciu, avšak pripravte sa na vyššie ceny. Aj tu sa dostanete autobusom. Privíta vás veľký nápis s menom tohto jazera a preto zastávku určite neminiete.

Mojim posledným bodom, o ktorom chcem rozprávať je bezpečnosť sólo cestovateľky v tomto meste. Predtým než som do Atén prišla, som na internete narazila na mnohé články, ktoré vraveli o tom, že Atény sú nebezpečné mesto a je potrebné si dávať na uliciach pozor. Moja osobná skúsenosť bola, že som na uliciach nezažila mnoho bezdomovcov (určite som ich viac zažila v Paríži), vždy som si dávala pozor na svoje veci a každú noc som sa snažila byť doma pred polnocou. Narazila som na mnoho dobrých ľudí, ktorý mi pomohli, keď bolo treba, dorozumela som sa vždy a všade a preto musím povedať, že svoj pobyt mladej slobodnej sólo cestovateľky hodnotím veľmi pozitívne. A preto, ak ste v pozícií v akej som bola ja, že chcete vidieť Atény, no možno nemáte s kým, nebojte sa a choďte do toho. S rozumom a láskou v srdci. Nikdy neviete, kedy a kde sa vám tá láska vráti.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
11
Poslať správu
Wild Soul 🦋

Chceš vedieť, keď Malinka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.