31.7.2021 17:27

Potulky po krásach Slovenska 42

Sklabiňa - nenápadný hrad na turci

Ahojte,

Počas mojich dovolenkových potulkách po turci som navštívil zrúcaninu neďaleko Martina pri obci Sklabiňa. O hrade som sa dozvedel pred pár rokmi čítaním zaujímavého článku, tak som neváhal a hrad navštívil konečne tento rok. Hrad má niekoľko zaujímavostí, ale o nich viac v samotnom blogu.

Cesta na hrad

Na Hrad sa ide z obce Sklabinský Podzámok. Zaparkovať sa dá pohodlne pri zastávke, hneď pri vstupe do dediny.

Odtiaľ sa ide pešo asi 10 minút po hlavnej ceste, smerom ku obci Sklabiňa. Tu v jednej zákrute je odbočka na hrad po lúke.

Pred lúkou je tiež značka, takže to nemôžete minúť. Odtiaľto je to síce trochu ostrá poľná cesta, ale našťastie je krátka a trvá asi 15 minút. Už po pár metroch vidno múzeum a vedľa neho sa vám črtá hrad, takže ho máte pred očami už po ceste.

TIP: Ak sa vám nechce prechádzať a máte šťastie, dá sa zaparkovať aj popri ceste vedľa odbočky na hrad. Ušetríte iba cestu po asfaltke na 10 minút.

Vstup na Hrad

Na hrad sa vstupuje hlavnou bránou, za ktorou je hneď pokladňa, kde sa kupuje vstupné a suveníry.

Tu vás niektorý člen občianskeho združenia, ktoré tento hrad obnovuje oboznámi s krátkou históriu hradu a môžete sa ísť prechádzať po hrade sami. Vstupné je 3 eurá na osobu bez prehliadky múzea alebo 5 eur na osobu s prehliadkou. Určite odporúčam vstup s prehliadkou. Sú tu aj fotografie ako hrad vyzeral v minulosti, aj ako hrad vyzeral pred rekonštrukciou v r. 2000.

Vedeli ste že ?

Tento hrad je jediný na Slovensku ktorý je v 100% vlastníctve občianskeho združenia. Celý ho odkúpili od súkromníka a vlastnými silami obnovujú.

Hrad

Vedľa vstupnej brány sa nachádzajú dve vstupné vežičky. V jednej si kúpite vstupné a druhá sa momentálne obnovuje resp. pracuje sa na jej streche. Hrad je najlepšie si prejsť po obvode smerom ku hlavnej citadele.

Pri každej zastávke je tabuľka s opisom čo sa tu niekedy nachádzalo. Idete teda popri opevnení a renesančnom paláci.

Potom po schodíkoch vyššie na hlavné nádvorie, kde sa nachádza zvyšok kaplnky a hlavná citadela.

Vraciate sa potom po schodíkoch naspäť ponad kaštieľ, kde sídlil do druhej svetovej vojny kastelán. Túto budovu majú v pláne obnoviť do pôvodného stavu z pred 2. Svetovej vojny.

Hrad je síce zrúcanina, ale sú z neho krásne výhľady a prejdete ho asi za 20 minút. Dá sa posedieť pod lipami, hneď nad vstupnými vežičkami.

Na celom hrade je dosť zelene, ktorú spásajú kozičky, ale netreba sa báť. Sú oddelené od návštevníkov ohradníkom. Je to také spestrenie prehliadky.

Vedeli ste že?

Hrad bol počas druhej svetovej vojny skrýšou pre partizánov a preto bol celý zničený a takmer nič sa z neho nezachovalo.

Múzeum

Ako som už vyššie písal , oplatí sa kúpiť si vstupné aj s prehliadkou múzea. Múzeum je na komplet postavené nanovo na pôvodnom mieste hospodárskej budovy. Do r. 2000 tu z pôvodnej budovy ostala iba časť múra.

Dnes po znovuvybudovaní tejto pôvodne hospodárskej budovy slúži ako malé múzeum. Prehliadka s audio komentárom a sprievodcom trvá asi 20 minút. V múzeu je zákaz fotenia. Uvidíte tu, dobový nábytok, nálezy z hradu, keramiku, kamenný erb, historické obrázky hradu a jedno slovenské NAJ... To ale prezrádzať nebudem. Treba vidieť na vlastné oči.

Celkovo vás hrad zdrží asi na 1 hodinu. S cestou tam aj naspäť je to 2 hodinový výlet zaujímavý aj pre deti.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Najnovšie ma môžete sledovať aj na instagrame : nejaky.adam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.