Prečo je dôležité mať v práci pozitívny prístup?

Váš postoj k práci môže do budúcna výrazne ovplyvniť vašu kariéru, osobný život a celkový pohľad na život.

S pozitívnym nastavením mysle ide všetko oveľa jednoduchšie, ľahšie prekonáte prekážky a efektívne budete riešiť možné konflikty.

Naopak negatívne zmýšľajúci ľudia vidia väčšinou všetko čierno, rýchlo sa vzdávajú, nevidia východisko, často trucujú. Takýto postoj vie narušiť pracovné vzťahy a atmosféru na pracovisku.

Ak sa vám už niečo nepodarilo alebo pokazilo, isto vám niekto povedal, že máte zostať silní a pozitívni. Možno to znie už obohrane, avšak tieto krátke afirmácie niekedy skutočne fungujú. Je dôležité si uvedomiť, že slová a myšlienky majú veľkú moc, obzvlášť medzi kolegami v kritických situáciách.

Mať pozitívny prístup v práci nemusí znamenať, že sa váš výkon zlepší o 180 stupňov, ale ľudia okolo vás začnú vnímať ako príjemnú osobu. To má, samozrejme, vplyv na ich prístup k vám a nebudú mať problém vás povzbudiť alebo vám pomôcť. Treba si dať pozor na toxickú pozitivitu, ktorú si ľudia často zamieňajú s normálnym pozitívnym pohľadom na život.

Čo je toxická pozitivita?

pocit previnilosti za negatívne reakcie, potláčanie negatívnych emócií

človek maskuje svoje skutočné pocity za silený úsmev

zľahčovanie problémov alebo vážnych situácií

vysmievanie sa ľuďom, ktorí pociťujú frustráciu, hnev alebo nervozitu

potreba sa usmievať za každých okolností

rozdávanie nevyžiadaných rád ľuďom, ktorí o to nestoja

Význam pozitívneho postoja v práci

Už ste teda zistili, že pozitívne myslenie je v práci kľúčové, no častokrát je veľmi ľahké nechať sa uniesť a pohltiť pesimizmom a rôznymi drámami. Pokiaľ si prechádzate ťažkým obdobím, musíte sa naučiť držať negativitu na uzde. Lamentovanie predsa ešte nikomu nepomohlo, dôležité je zachovať si triezvy pohľad a nadhľad.

Keď budete pozitívni, uvidíte, že sa zmení aj ten najväčší frfloš, s ktorým zdieľate kanceláriu. Povzbudzujte, motivujte a usmerňujte kolegov, ktorí často robia z ničoho veľký problém. Keď nejde o život, nejde o nič. Každý problém sa dá vyriešiť a vedomý pozitívny prístup jeho riešenie výrazne uľahčí. Nemusíte sa nasilu usmievať alebo opakovať si klišé frázy. Stačí, že zachováte pokojnú myseľ a uvedomíte si, že to zvládnete.

Ako sa vysporiadať s negatívnymi postojmi a pocitmi?

Nie každý je stále pozitívny a je to normálne. Nikdy neviete, akými problémami a skúškami si prechádzajú druhí. Negativite sa nedá úplne zabrániť, ale existujú veci, ktoré možno urobiť, aby ste sa s pochmúrnymi emóciami vysporiadali. Robte tieto nasledujúce veci, vďaka ktorým pomôžete nielen sebe, ale aj spolupracovníkom, ktorí spôsobujú problémy.

Starostlivo si vyberajte, s kým sa spojíte

Ak ste obklopení negatívnymi spolupracovníkmi, skúste zistiť, či je možné prejsť na iné oddelenie alebo zmeniť tím v rámci toho istého oddelenia. Vedome sa rozhodujte, s kým budete pracovať, pokiaľ je to možné. Vyhýbajte sa ľuďom, ktorí vám odoberajú energiu. Ak však nedokážete ovplyvniť, s kým budete pracovať, nastavte si svoju myseľ tak, aby vás negatívne myslenie a správanie ovplyvňovalo čo najmenej.

Povzbudzujte

Povzbudzujte sa navzájom s kolegami a myslite na to, že každý sa snaží robiť veci tak, ako najlepšie dokáže. Nikto sa ráno nevstane z postele s tým, že ide v práci niečo zámerne pokaziť. Ak niekto nemá svoj šťastný deň, berte na to ohľad, buďte empatickí a venujte mu pár povzbudzujúcich slov na rozbeh.

Klaďte otázky a nedomýšľajte si

Viete, že klebety sa rýchlo roznesú. Ak chcete udržať dobrú atmosféru a efektívne pracovať, nepodporujte žiadne klebety a dohady. Namiesto toho klaďte otázky a robte všetko pre to, aby ste postavili bariéru proti negatívnym komentárom alebo správaniu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.

Chceš vedieť, keď Milan Tkáč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.