Tieto 3 akcie by mohli mať za 10 rokov hodnotu nad biliardu dolárov

Jedným z najexkluzívnejších kruhov v celom investovaní je biliónový klub. Jeho členmi sú iba podniky s tržnou kapitalizáciou vyššou než 1 bilión dolárov.

Ako prvá americká verejná spoločnosť dosiahla túto vysokú metu spoločnosť Apple, ktorá sa v septembri 2018 stala zakladateľom klubu. V rýchlom sledu sa k nej pridali spoločnosti Amazon, Microsoft a Alphabet. Nedávno sa k ním pridal aj Facebook, napriek tomu Apple a Microsoft od tej doby prekonali hranicu 2 biliardy dolárov každý.

Vlastníctvo akcií týchto spoločností je pre dlhodobých investorov nesmierne výnosné, pričom výnosy každej z nich výrazne prevyšujú výnosy indexu S&P 500. Spoločným znakom, ktorý ich spojuje ( spomeniem tržná kapitalizácia, je to, že každá z nich mala prevratný produkt alebo službu, významnú tržnú príležitosť a sekundárny vietor v zavetri, ktorý podporoval ich rast. Nájdenie ďalšej generácie akcií s podobnými atribútmi by mohlo byť pre investorov mimoriadne lukratívne.

Pozrime sa na tri rýchle rastúce akcie idúce podobnou cestou, ktoré by sa mohli pripojiť k biliónovému klubu - a cestou obohatiť akcionárov.

Tesla $TSLA

Tržná hodnota: 620 miliárd dolárov

Tesla $TSLA patrí medzi najčastejšie zmieňované spoločnosti s potencionálnom 1 biliónu dolárov. Spoločnosť spôsobila revolúciu na trhu s elektromobilmi (EV, zasiahla mladších kupcov automobilov a vďaka tomu sa EV stali mainstreamom).

Aj keď sa predpovede líšia, podľa odhadov spoločnosti Ernst & Young sa očakáva, že elektromobily začnú prekonávať svoju konkurenciu spaľujúcu fosílne palivá už v roku 2033. Ako súčasný líder v obore tak má $TSLA silnú pozíciu, aby zožať plody tohto rastúceho sekundárneho trendu.

V prvom štvrťroku Tesla vykázala najvyššiu výrobu a dodávku vozidiel v histórii, a to navzdory sezónnosti a problémom v dodávateľskom reťazci v dôsledku pandémie. To pomáha ilustrovať cestu spoločnosti vpred. Možno ešte dôležitejšie však je, že vo viacročnom časovom horizonte spoločnosť očakáva dosiahnutie 50% priemerného ročného rastu dodávok vozidiel.

To neznamená, že by $TSLA bola bez rizika. Generálny riaditeľ Elon Musk je síce vizionár, ale zároveň je to tak trochu divoká karta. Začiatkom minulého mesiaca sa objavili správy, že Musk dvakrát porušil nariadenie regulačných orgánov, podľa ktorého musí byť jeho príspevky na sociálnych sieťach vopred schválené právnym oddelením spoločnosti Tesla.

Rastúca konkurencia v oblasti elektromobilov je tiež dobre zdokumentovaná. Fordov Mustang Mach-E sa snaží narušiť dominantné postavenie Tesly v USA, zatiaľ čo Volkswagen jej uberá podiel na trhu v Európe. Potom sú tu začínajúci výrobcovia elektromobilov, ktorí sa prekvapivo každý týždeň objavujú na titulných stranách novín, zatiaľ čo niektorí z nich ešte nevyrobili svoje prvé vozidlo.

Vzhľadom k vedúcemu postaveniu spoločnosti $TSLA v odvetví a jej pokračujúcemu rozmachu výroby a dodávok má však spoločnosť dobré predpoklady stať sa trvalou silou na trhu s elektromobilmi a v nadhadzujúcom desaťročí dosiahnuť tržnú kapitalizáciu 1 bilión dolárov.

Nvidia $NVDA

Tržná hodnota: 487 miliárd USD

S tržnou kapitalizáciou necelých 500 miliárd dolárov by spoločnosť $NVDA musela od tejto chvíle dosiahnuť viac než dvojnásobné zhodnotenie, aby dosiahla hodnotu 1 bilión dolárov. Vzhľadom k tomu, že sa akcie za posledné tri roky strojnásobili, nezdá sa zdvojnásobenie tak vzdialené.

Grafické procesory (GPU spoločnosti Nvidia sú základom medzi hráčmi počítačových hier a majú 81% podiel na trhu diskrétnych grafických kariet. Pokračujúci dopyt podporil v prvom štvrťroku rekordné tržby, pričom herný segment spoločnosti zaznamenal 106% medziročný rast, potom čo v predchádzajúcom roku dosiahol 41% rast.

Akokoľvek je to pôsobivé, herný segment je vytlačovaný ďalším veľkým motorom rastu spoločnosti $NVDA, segmentpom dátových centier. Paralelne spracovanie, alebo schopnosť spracovávať radu zložitých matematických výpočtov súčasne a bleskovou rýchlosťou, robí zo spoločnosti Nvidia najlepšiu voľbu pre mnoho predných svetových cloud computingu a umelej inteligencie (AI).

Každý z lídrov v odbore, vrátane AWS spoločnosti Amazon $AMZN, Azure Cloud spoločnosti Microsoft $MSFT a Google Cloud $GOOGL, spolieha na grafické procesory Nvidia. To ale nie je všetko. $IBM Cloud, Oracle Cloud $ORCL, Baidu AI Cloud a Alibaba Cloud $BABA sa počítajú medzi najväčších zákazníkov spoločnosti Nvidia.

Byť základnou voľbou pre cloud computing, dátové centra a umelú inteligenciu je pre spoločnosť Nvidia mimoriadne lukratívne, ako je viditeľné z výsledkov spoločnosti. V prvom štvrťroku vzrástli tržby z dátových centier medziročne o 79%, potom čo v predchádzajúcom roku dosiahli 124% nárastu.

Vzhľadom k neutíchajúcemu tempu inovácií spoločnosti a jej vedúcemu postaveniu v odvetví, a to nie iba v jednom, ale hneď vo dvoch prevozných segmentoch, je nie len možné, ale aj pravdepodobné, že tržná kapitalizácia spoločnosti $NVDA v nadchádzajúcich 10 rokoch prekročí 1 bilión dolárov.

Shopify $SHOP

Tržná kapitalizácia: 197 miliárd dolárov

Trojici mojich najlepších akcií na ceste k 1 biliónu dolárov uzatvára poskytovateľ platformy pre elektronické obchodovanie $SHOP. Napriek tomu je spoločnosť z tejto trojice najďalej od tejto vysokej méty, nijako to neznižuje jej šance na jej dosiahnutie.

Elektronické nakupovanie sa môže zdať všade prítomné, ale je ľahké zabudnúť, že sme stále ešte na samom začiatku. Podľa údajov amerického ministerstva obchodu síce tržby z elektronického nakupovania v prvom štvrťroku medziročne vzrástli o 39%, ale stále tvoria iba 13,4% celkového maloobchodu.

Vďaka tomu, že $SHOP poskytuje obchodníkom všetko, čo potrebujú k tomu, aby mohli podnikať online, sa stalo jasným lídrom, ktorý zaisťuje digitálny predaj 1,7 milióna obchodníkov po celom svete - oproti 1 milióna pred necelými dvoma rokmi.

Tento masívny príliv obchodníkov je hnacou silou pôsobivého rastu najvyššieho obratu spoločnosti Shopify. V prvom štvrťroku vzrástli tržby medziročne o 110% potom, čo v roku 2020 dosiahli 86% rastu. Hrubý objem tovaru (GMV, ktorý meria hodnotu predajov na platforme, vzrástli o 114%, čo doplňuje predošlý nárast o 96%.

Spoločnosť $SHOP má dve oblasti, ktoré by mohli byť hnacím motorom ich budúceho rastu: medzinárodné trhy a Shopify plus.

Shopify má síce obchodníkov vo 175 krajinách sveta, ale väčšina z nich sa nachádza v Severnej Amerike. Spoločnosť sa snaží o medzinárodnú expanziu a toto úsilie prináša ovocie. Rast GMV vo zbytku sveta v poslednom štvrťroku predstihol rast v Severnej Amerike, pretože rozšírila ponuku pre medzinárodných obchodníkov.

$SHOP začínala ako myšlienka, ako vyrovnať podmienky pre malé a stredné podniky, ale od tej doby predstavila službu Shopify Plus a pridala nástroje, ktoré uspokojujú jedinečné potreby podnikov. Shopify Plus sa teraz podieľa na mesačných opakovaných príjmoch spoločnosti zhruba 26%.

Vďaka dominantnému postaveniu v rýchle rastúcom odvetví a zrýchľujúcom sa raste v medzinárodnom meradle u väčších podnikoch je podľa mňa iba otázkou času, kedy tržná kapitalizácia spoločnosti $SHOP prekročí 1 bilión dolárov.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Volám sa Dalibor Polomský. Zaoberám sa podnikaním v oblasti investícií a sociálnych sietí.

Chceš vedieť, keď Dalibor Polomský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.