Cítite sa byť sám, aj keď ste obklopený ľuďmi? 3 tipy, ako to zmeniť

Osamelosťou trpí za posledné obdobie veľa ľudí. Aj keď sa dennodenne stretávate s kolegami, susedmi či známymi, môžete sa cítiť izolovane.

Sociálne väzby sú nevyhnutné

Človek je tvor spoločenský, už od malička žije spolu so svojou rodinou, neskôr spoznáva kamarátov, spolužiakov, kolegov a tak ďalej. Existujú spôsoby ako zlepšiť svoje pocity izolácie (cvičenie, tanec, dostatok spánku), avšak prítomnosť ľudí je nevyhnutná. Pozor, nejde o hocijakú prítomnosť (ľudia v autobuse), ľudia potrebujú najmä zmysluplnú konverzáciu a pocit porozumenia či spolupatričnosti. Cítite sa osamelo a smutne? Začnite sa riadiť nasledujúcimi tipmi.

Majte hlboké konverzácie s blízkymi ľuďmi

Byť v spojení s ľuďmi, na ktorých vám záleží je pre duševné zdravie veľmi prospešné. Ak sa už dlhšie cítite osamelo, zamyslite sa, kedy naposledy ste otvorene a úprimne komunikovali so svojimi najbližšími. Faktom je, že v uponáhľanej dobe si ľudia málokedy nájdu dostatok času prosté leňošenie a ničnerobenie so starou mamou. Dobré a hlboké rozhovory vyžadujú čas, aktívne počúvanie a menej rozprávania.

Vyhraďte si čas

Každý deň si vyhraďte čas na rozhovor s blízkym človekom, hoci aj päť minút. Hlavne, nech je to osobne a nie prostredníctvom sociálnych sietí. Ak vám to neumožňuje napríklad vaša lokalita, porozprávajte sa s kolegom či kamarátom. Na chvíľu zahoďte za hlavu pracovné či domáce povinnosti a oddajte sa hlbokým konverzáciám, filozofujte, rozjímajte a užite si spoločný čas.

Náhodné rozhovory

Najmä na Slovensku sú ľudia v mnohých prípadoch uzavretí, menej otvorení a nezačnú len tak náhodne s niekým komunikovať. Náhodné interakcie môžu byť zmysluplné a milé, ak im venujete viac pozornosti. Ak chodíte pravidelne na obed do svojej obľúbenej reštaurácie, opýtajte sa čašníčky na to, ako sa má, či majú veľa práce a povzbuďte ju. Určite jej to zlepší deň. Taktiež môžete pomôcť vyvenčiť psa staršej susede, s ktorou sa ledva pozdravíte. Nájdite si čas, aby ste bližšie spoznali ľudí, ktorí žijú okolo vás.

Slovko na záver

Pointou tohto článku je to, že ak sa cítite byť osamelý, vždy môžete urobiť aspoň niečo pre to, aby ste sa cítili lepšie. Každý interakcia s druhými je príležitosťou na prekonanie pocitu osamelosti a izolácie. Pamätajte, že nikdy nie ste sami.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.

Chceš vedieť, keď Milan Tkáč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.