14.11.2017 22:27

Potulky po krásach Slovenska 7

Dovolenka na hranici s Maďarskom vol. 1

Prinášam Vám nový blog z mojej dvojdňovej dovolenky pri hraniciach s Maďarskom, ktorí pre rozsah rozdeľujem na 2 časti. Túto lokalitu som chcel navštíviť už od minulého leta, keďže mi kolega z práce opisoval, čo všetko sa tam dá navštíviť. Keďže on odtiaľ pochádza a pozná to tam dobre, ponúkol mi možnosť prísť za ním na niekoľko dní, aby som sa presvedčil sám a tak som neváhal .

Boli z toho nakoniec len dva dni, ale našťastie počasie prialo a stihli sme toho pomerne dosť navštíviť. Samozrejme sa s tým chcem podeliť s Vami a dať Vám pár tipov kam ísť, ak sa tu budete nachádzať, či už v rámci dovolenky, alebo po ceste niekam inam.

Moju cestu začínam vždy z malej dedinky s názvom Biskupice, ktorá sa nachádza hneď vedľa Fiľakova. Prvý deň sme navštívili hneď 2 hrady - a to Šomošku a Fiľakovský hrad. Druhý deň synagógu v Lučenci a zámok v Halíči o ktorých napíšem v druhej časti.

Šomoška – hrad stojaci na hranici Slovenska a Maďarska s unikátnou raritou.

Takže ako som spomínal vychádzame z dedinky Biskupice a ideme cez dedinu Radzovce do dediny Šiatorská Bukovinka, kde sa nachádza naša prvá zastávka a to hrad Šomoška. Cesta trvá chvíľu, keďže sa ide len o jednu dedinu ďalej. Vchádzame do Šiatorskej Bukovinky a odbočujeme podľa tabule vľavo hlbšie do dediny, kde nás po chvíli čaká poľná, ale veľmi dobre prejazdná cesta do lesa, ktorá trvá asi 5 minút.

Prichádzame na veľkosťou úplne postačujúce parkovisko, kde nie je problém zaparkovať. Hneď však zisťujem, že to nie je len parkovisko. Nachádza sa tu detské ihrisko, pokosená lúka, prístrešok na posedenie a ohnisko na opekanie, takže nie je problém s programom pre deti aj na pol dňa. Samozrejme nesmie chýbať ani búdka, kde sa predáva vstupné, parkovné a suveníry. Kupujeme lístok 1,20 € na dospelú osobu, pre deti je to 50 centov a vyrážame na náučný chodník ku hradu.

Cesta vedie celý čas cez les čo znamená, že o prírodný tieň je postarané. Príroda je tu takmer nedotknutá nakoľko sa nachádzate v chránenom pásme IV. stupňa. Zaujímavé je aj sledovať takmer celý čas namaľované stĺpiky označujúce hranicu s Maďarskom.

Po ceste si môžete niečo prečítať o tom, čo všetko sa tam nachádza. Les je známy aj veľkým výskytom salamandier škvrnitých. My sme však mali smolu, pretože bolo dlho sucho a žiadnu sa nám nepodarilo zahliadnuť .

Po asi 30-tich minútach sa dostávame k prvej zaujímavosti. Je to tzv. kamenné more, tvorené z kociek kameňa (bazaltu). Ako sa to prírode podarilo vytvoriť ale prezrádzať nebudem, ak to tu navštívite, dozviete sa.

Pokračujeme ďalej a po 5 minútach sa dostávame asi k najkrajšiemu úkazu na Slovensku a európskemu unikátu vytvoreným z lávy, ktorá pomaly tuhla zo sopky, ktorá sa tu niekedy nachádzala. Volá sa to príznačne „kamenný vodopád" . Už len z fotiek je to podľa mňa nádhera a každému odporúčam vidieť to naživo. Chvíľu sa kocháme nádherou, robíme si fotky a pokračujeme schodmi k pomaly odkrývajúcemu sa hradu.

Hrad sa nachádza prakticky na hranici medzi Slovenskom a Maďarskom, čiže výhľad je zaujímavý o to viac, že sa pozeráte na krásnu prírodu dvoch štátov. Hrad nie je veľký, ale za to ponúka príjemne ochladenie vo vnútri veže ,ktorá je sprístupnená a je z nej urobená nádherná rozhľadňa.

Chvíľu oddychujeme a ja sa neviem nabažiť toho výhľadu rovno na dva ďalšie hrady (jeden na Slovensku a jeden v Maďarsku). Chvíľu si ešte prechádzame hrad. Poberáme sa pomaly naspäť, ale samozrejme navštívime aj kúsok Maďarska.

Celkovo nám to trvá 1,45 hodiny kým sa vrátime späť na parkovisko. Hodiny ukazujú poludnie, a tak stíhame pohodlne obed a druhý hrad na programe. Z parkoviska vyrážame smer Fiľakovo.

Fiľakovský hrad - posledný hrad dobytí turkami

Prichádzame do malého mestečka, v ktorého centre sa nachádza zrúcanina hradu, ktorý kedysi najdlhšie odolával útokom Turkov. Parkujeme v centre mesta pred mestským úradom. Asi 5 minút cesty a dostávame sa k bráne hradu, kde kupujeme lístky po 3 eurá na osobu a už nám nič nebráni v ceste za ďalším zážitkom.

Hneď pri vstupe si všímam, že hrad bude zjavne väčší ako sa zdalo čo samozrejme vítam. Prechádzame akýmsi nádvorím a niekoľkými schodmi sa dostávame do najzrekonštruovanejšej časti hradu, a to dolnej veže.

Veža je 3 poschodia vysoká a celá sprístupnená. Vo veži sa nachádza aj malé múzeum, ktoré je veľmi zaujímavo riešené. Každé poschodie je vlastne historické obdobie od praveku na prízemí až po nálezy z čias tureckej okupácie.

Samozrejme najvyššie poschodie ukrýva aj drevený balkón, z ktorého máte krásny výhľad a mesto ako na dlani. Vo veži sa nachádza aj obrazovka, na ktorej ide 3D animácia toho, ako hrad kedysi vyzeral. Odporúčam obetovať tých cca 5 minút a pozrieť si video celé. Z veže sa dostávame na hlavné nádvorie, ktoré je vo fáze rekonštrukcie, čiže nebolo celé sprístupnené.

Dá sa však ísť po schodoch, ktoré sú v celom hrade kovové so zábradlím, čiže stúpanie do vyšších častí hradu nieje žiaden problém. Pomaly postupujeme až do najvyššej časti hradu, kde kedysi bola hlavná citadela, dnes už je tu však len časť hradieb.

Z najvyššej časti hradu krásne vidno ako je hrad rozlohou väčší než by sa zdalo a pekne zafarbený do hneda, čo mu dodáva taký dobový nádych. Výhľad taktiež stojí za to, ale nevýhodu má, že je ukrýtý v kotline .

Našťastie je počasie priam ideálne a my máme možnosť vidieť aj Šomosku , ktorú sme navštívili len pár hodín dozadu. Poberáme sa teda naspäť a pred vežou sa ešte spoločne fotíme na hradnom dele.

Na hrade sme strávili cca. 45 minút, ale po rekonštrukcií to bude určite omnoho viac. Určite som tu teda nebol poslednýkrát.. Druhý deň vyrážame dopoludnia smer okresné mesto Lučenec a dedinka Halíč o ktorých si budete môcť prečítať už čoskoro.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.