Ropné spoločnosti v centre pozornosti

Rast cien ropy v posledných mesiacoch z nej robí zaujímavú komoditu v hľadáčiku investorov. Patrí totiž do energetického sektora, v ktorom ceny od začiatku energetickej krízy rastú výrazným tempom.

K zdražovaniu čierneho zlata prispieva okrem iného aj vojna na Ukrajine a s ňou spojená neistota a negatívny sentiment investorov ohľadom dodávok ropy a plynu z Ruska, na ktorých je Európa stále závislá. Nemožno sa čudovať, že ropné spoločnosti sa dostali aj do pozornosti Warrena Buffetta.

Buffet je známy tým, že vie dobre zhodnotiť budúci vývoj v oblasti investícií a možné atraktívne spoločnosti, ktoré sa potencionálne oplatí zaradiť do investičného portfólia. V poslednom čase sa zameral práve na energetické nákupy a jeho spoločnosť Berkshire Hathaway získala povolenie regulátorov na nákup polovičného podielu v ropnej firme Occidental Petroleum. A prečo práve ropa?

Ceny ropy sa držia vysoko

Ceny ropy sa v posledných mesiacoch pohybujú na maximách. Počas uplynulého utorka síce zaznamenali miernu korekciu v dôsledku obáv zo sprísňovania menovej politiky s ohľadom na rýchly rast inflácie, ktorá by mohla zbrzdiť vývoj globálnej ekonomiky a s ním spojený dopyt po rope, ale ceny aj naďalej zostávajú vysoké. Cena futures kontraktu na ropu WTI [VD1] s dodávkou v novembri 2022 sa počas stredajšieho obchodného dňa pohybovala okolo úrovne 89 USD za barel a cena futures kontraktu severomorskej Brent[VD2] s dodávkou v novembri 2022 dosahovala okolo 96 USD za barel.*

Negatívne faktory ovplyvňujúce cenu

Faktory, ktoré môžu negatívne zasiahnuť vývoj cien ropy v nasledujúcich týždňoch sú obavy z možnej recesie a plánované zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu a ECB, čo by investorov motivovalo uchýliť sa do bezpečných prístavov a znamenalo by potencionálny odlev kapitálu z investícii do ropy. Cenu môžu tlačiť dole aj opätovne pribúdajúce prípady COVID-19 v Číne a s nimi spojené obmedzenia, pokles činnosti tovární, ale aj nepokojný sektor nehnuteľností, v dôsledku ktorých zaznamenáva druhá najväčšia ekonomika sveta slabý rast. Medvedie signály hlási aj OPEC+, ktorý oznámil, že základným scenárom je tohtoročný prebytok ropy vo výške 900-tisíc barelov denne, čo je o 100 000 barelov denne viac ako pred mesiacom. Saudská Arábia však pred pár dňami naznačila, že OPEC+ by mohol znížiť súčasnú produkciu a ceny komodity tak stabilizovať. [1]

Faktory nahrávajúce rastu

K faktorom, ktoré môžu v najbližšom období naopak pozitívne ovplyvniť cenu čierneho zlata sú podľa údajov z American Petroleum Institute (API) zásoby benzínu, ktoré klesli o približne 3,4 milióna barelov, zatiaľ čo zásoby, ktoré zahŕňajú naftu a letecké palivo, klesli za týždeň, ktorý sa skončil 26. augusta, o približne 1,7 milióna barelov. [2] Pokles zásob benzínu predstavoval takmer trojnásobok poklesu o 1,2 milióna barelov, ktorý v priemere očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. V prípade zásob predpokladali pokles približne na úrovni 1 milión barelov. Na druhej strane - zásoby ropy vzrástli o približne 593-tisíc barelov, zatiaľ čo odhady analytikov hovorili o poklese okolo 1,5 milióna barelov. Podporu cenám v posledných dňoch poskytlo aj zintenzívnenie boja medzi Moskvou a Bruselom, ktoré sa prejavilo v tom, že Gazprom v stredu zastavil tok zemného plynu na kľúčovej dodávateľskej trase v Európe.

Ropné spoločnosti s potenciálom

Dáta hovoria jasnou rečou. Podľa údajov z Investing.com vzrástla cena ropy Brent za posledný rok o 33 percent a cena WTI o 28 percent.* Potenciál na investíciu v súvislosti s predikciami rastu energií v budúcnosti môžu predstavovať - tak ako som naznačila už v úvode- najmä akcie ropných spoločností. [3] Nie nadarmo jednu do svojho portfólia zaradil aj známy veštec z Omahy.

[*] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

[1,2,3]   Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

[VD1]Musí byť uvedená informácia alebo odkaz na informáciu o výkonnosti za predchádzajúcich 5 rokov

[VD2]Musí byť uvedená informácia alebo odkaz na informáciu o výkonnosti za predchádzajúcich 5 rokov

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Olivia Lacenova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.