Ako zazimovať záhradný nábytok?

Váš terasový nábytok tu bol pre vás počas teplých mesiacov a uľahčil vám radosť z nádhernej prírody počas celého leta. Teraz, keď nás čaká chladné počasie, nezanedbávajte svoju súpravu na terasu!

Aj keď nábytok už nepoužívate na vyhrievanie sa na slnku, mali by ste mu venovať pozornosť pred príchodom zimy.

Ako obstojí váš záhradný nábytok v drsnej zime?

Zima môže spôsobiť neporiadok na terasovom nábytku. V závislosti od materiálov, z ktorých je zostava vyrobená, je potrebné zvážiť niekoľko pokynov na starostlivosť pred príchodom zimy. Či už bola vaša zostava malou alebo veľkou investíciou, použite tieto tipy na ochranu nábytku na terasu pred drsnými zimnými živlami. Budete radi na jar, keď budete opäť pripravení užívať si vonku.

Ako zimné počasie poškodzuje terasový nábytok?

Nadmerná vlhkosť z dažďa, ľadu a kopcov snehu môže spôsobiť deformáciu, hnilobu a hrdzavenie vonkajšieho nábytku. A niektorý nábytok, ako napríklad plast, bude pri mrazoch krehký a náchylnejší na praskanie.

Existujú ochranné opatrenia, ktoré môžete prijať, aby ste zabezpečili dlhovekosť svojej investície, či už veľkej alebo malej.

Úložný priestor alebo kryty?

V ideálnom prípade zakryjete a uskladníte svoj terasový nábytok na zimu. Ak nemôžete svoj nábytok uložiť dovnútra, použite ochranné kryty na nábytok vrátane poťahov na terasové stoličky. Najprv si zmerajte svoj nábytok, aby ste sa uistili, že nájdete poťahy správnej veľkosti.

Ak nepoužívate ochranné kryty, použite plachtu na ochranu vášho setu prinajmenšom. Len sa uistite, že ste plachtu priviazali, aby neodfúkla. Budete tiež chcieť ponechať nejaký priestor okolo spodnej časti plachty, aby ste umožnili cirkuláciu vzduchu.

Čo môžem nechať vonku?

Nábytok z umelého ratanu a ošetreného teakového a cédrového dreva môžete nechať na zimu vonku. Ošetrený teak a céder sú materiály na terasový nábytok, ktoré sú najviac odolné voči poveternostným vplyvom. A ak máte ochranné kryty na terasový nábytok, môžete mať vonku aj iný nábytok (okrem plastu).

Tipy na starostlivosť počas sezóny mimo sezóny

Starostlivosť o váš terasový nábytok pri používaní predĺži jeho životnosť, najmä v zime pri skladovaní.

Ochrana pred nadmerným slnečným žiarením

Príliš veľa priameho slnečného žiarenia môže spôsobiť vyblednutie nábytku na terase. Nechajte svoj slnečník otvorený počas slnečných dní, aby ste minimalizovali riziko vyblednutia, a uskladnite vankúše, keď ich nepoužívate.

Pravidelné čistenie

Pravidelné čistenie a údržba vášho vonkajšieho nábytku počas sezóny terasy vám pomôže udržať ho v dobrom stave dlhšie.

Každý týždeň očistite z nábytku vetvičky, lístie a iné nečistoty a vydrhnite všetku špinu. Vonkajší nábytok by ste tiež mali dôkladne vyčistiť aspoň raz za mesiac. Je dôležité, aby ste ho pred uskladnením na zimu dôkladne vyčistili.

Jemné mydlo(Jar) a voda by mali fungovať, ale na dosiahnutie optimálnych výsledkov dodržiavajte pokyny výrobcu na čistenie. Rýchlo odstráňte nečistoty a úlomky, aby ste predišli plesniam, pretože môžu spôsobiť trvalé poškodenie vašej súpravy.

Tu sú všeobecné pokyny na čistenie rôznych typov terasového nábytku:

Vankúše

Vankúše pretrepte a peľ odstráňte kefou. Na odstránenie škvŕn použite enzymatický odstraňovač škvŕn alebo škvrny vyčistite jemným mydlom, vodou a špongiou. Pred uskladnením nechajte úplne vyschnúť.

Tkanina

Niektoré kusy látky, ako sú snímateľné poťahy na vankúše, látkové stoličky a hojdacie siete, možno prať v práčke na jemnom cykle. Na odstránenie plesní pridajte do prania malé množstvo čistiaceho prostriedku (ale iba ak to dovoľuje štítok o starostlivosti).nDbajte na to, aby ste na rámy nábytku rozložili poťahy, natiahli látku alebo zavesili hojdacie siete, aby ich pred uložením dôkladne vysušili.

Záhradné slnečníky

Terasové slnečníky čistite kefou a jemným čistiacim prostriedkom. Nechajte dáždnik vyschnúť v otvorenej polohe. Namažte spínače, zámky a čapy a po vysušení ich uskladnite v uzavretej polohe.

Kovový nábytok

Všetky povrchy umyte vodou a čistiacim prostriedkom, vydrhnite kefou. Potom pomocou hadice dôkladne opláchnite. A hľadajte známky hrdze, ktoré treba ošetriť.

Nábytok z plastu

Dôkladne umyte vodou a saponátom a dôkladne opláchnite. Skladujte na teplom a suchom mieste, kde teplota neklesne pod bod mrazu.

Prútený nábytok

Na vyčistenie plesní natrite povrchy roztokom bielidla a vody. Potom opláchnite hadicou na nastavení jemného spreja. A pred uložením nechajte úplne vyschnúť.

Teakový a cédrový nábytok

Vyčistite pleseň a rozjasnite bieliacim roztokom a nechajte bielidlo pôsobiť deň alebo dva. Na brúsenie povrchov použite brusivo so zrnitosťou 120. Naneste vrstvu tungového oleja – čínskeho oleja na drevo. Zakryte ho!

Ak nepoužívate terasový nábytok, skladujte vankúše na suchom mieste, ako je úložný box alebo kôlňa. A ak sa vankúše náhodou namočia, nechajte ich pred uložením dobre vysušiť na slnku, aby ste zabránili rastu plesní.

Ak je to možné, skladujte vo vnútri, buď v záhradnom boxe, kôlni alebo v garáži. Prinajmenšom používajte ochranné kryty pre vonkajší nábytok, aby ste ochránili svoj terasový nábytok pred poveternostnými vplyvmi.

Postarajte sa túto zimu o svoj terasový nábytok. Pri správnej starostlivosti, skladovaní a vonkajších krytoch na terasu zostane váš terasový nábytok dlhšie v dobrom stave a pripravený na použitie v prvých teplých jarných dňoch.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
I love life because what more is there. Travel & Photography & Food Birthplace: Earth Race: Human Politics: Freedom Religion: Love ?? ©1988s

Chceš vedieť, keď Just Zuzana pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.