Ako sa zbaviť strachu, že nebudete dosť dobrí

Bála som sa pustiť sa do vlastného podnikania. Aj po rokoch úspechu mám každý deň strašné chvíle.

Niekedy sa obávam, že nie som dosť chytrá, nie som dostatočne produktívna alebo nemám talent na to, aby to fungovalo. Poviem si, že nie som natoľko kompetentná, aby som bol úspešná, zatiaľ čo ostatné dni som presvedčená, že akýkoľvek úspech, ktorý som doteraz dosiahol, je náhoda, a to kvôli šťastiu a načasovaniu (nie kvôli mojim schopnostiam a tvrdej práci) . Samozrejme, niektoré dni sa cítim sebavedomejšie, ale je ťažké vyhnúť sa strachu z toho, že nie som dosť dobrá alebo sa cítim ako podvodník.

Strach z toho, že nie ste „dosť dobrí“, je všadeprítomný. Bez ohľadu na to, aký veľký úspech dosiahneme, stále pochybujeme, či si to skutočne zaslúžime. A nie je to len v našom profesionálnom živote: môžeme sa obávať, že nie sme dosť dobrí vo svojich vzťahoch a priateľstvách alebo ako rodičia. Bez ohľadu na to, aký je tento pocit univerzálny, nemusí to byť norma. Je to škodlivé pre náš osobný život, profesionálne ciele a, čo je najdôležitejšie, vzťah, ktorý so sebou máme. Prečítajte si, ako raz a navždy prekonať pocit, že nie ste dosť dobrí.

Prečo sa teda nemôžete zbaviť pocitu nedostatočnosti?

Existuje veľa faktorov, ktoré môžu prispieť k tomu, že sa necítime dostatočne dobre, ako napríklad nerealistické zobrazenie žien v médiách, tlak z externých zdrojov, ako je rodič alebo šéf, alebo náš vlastný nedostatok sebavedomia. Ak rozpoznáme zdroj našich pochybností a venujeme mu pozornosť, je väčšia pravdepodobnosť, že si to uvedomíme a dokážeme to zvládnuť, akonáhle sa začne vkrádať dovnútra. Bez ohľadu na to, čo je koreňom vášho "syndrómu podvodníka" , pravdepodobne pochádza od jedného (alebo oboch) z najväčších tvorcov nízkej sebahodnoty. Pokračujte v čítaní dôvodov, prečo sa nemôžete zbaviť strachu z toho, že nebudete dosť dobrí:

Neustále sa porovnávate s ostatnými

Ako spoločnosť sme identifikovali hmatateľné znaky úspechu: pekný dom, dlhodobý vzťah, dosiahnutie určitého platu alebo určitý typ postavy. Porovnávame sa s priateľmi, rodinnými príslušníkmi a účtami na sociálnych médiách, ktoré dosiahli tieto „úspechy“, bez ohľadu na to, aká môže byť v skutočnosti ich realita. Sociálne médiá zohrávajú obrovskú úlohu, pretože je ľahké porovnať najhoršie časti vášho života s feedom na sociálych sieťach niekoho iného. Sme neustále bombardovaní a vystavovaní ľuďom, ktorí majú to, čo chceme, alebo robia niečo lepšie.

Máte od seba veľké očakávania

Niekedy strach z toho, že nie ste dosť dobrí, pochádza skôr z vnútorných, ako z vonkajších zdrojov. Ak sa nazývate perfekcionistom alebo len zriedka zvyknete oslavovať ciele, ktoré dosiahnete, a namiesto toho sa zameriate na dosiahnutie ďalšieho, vaše vlastné očakávania vás môžu pripraviť o poslednú radosť. Ako píše Brené Brown v knihe The Gifts of Imperfection: Nechajte toho, kým si myslíte, že by ste mali byť, a prijmite to, kým skutočne ste, „perfekcionizmus je sebazničujúci jednoducho preto, že nič také dokonalé neexistuje“

Samozrejme, mali by ste si klásť vysoké očakávania, dávať prednosť sebazdokonaľovaniu a ísť sa za svojimi najväčšími cieľmi. Koniec koncov, ste mali by ste vedieť, koľko môžete dosiahnuť. Ale stále môžete milovať, kto a kde ste práve teraz, a stále sa tešiť na svoju budúcnosť. Ak máte pocit, že nikdy nedosahujete ciele alebo plníte očakávania, môžu byť nereálne a nemožné.

3 spôsoby, ako prekonať strach z toho, že nie ste dosť dobrí:

Buďte k sebe úprimní a požiadajte o pomoc

Ak by sme boli všetci trochu transparentnejší vo svojich životoch, strachoch a kde by sme cítili, že zaostávame, možno by sme sa dozvedeli, že nikto nemá všetko tak úplne pohromade a len veľmi málo ľudí sa skutočne cíti „dosť dobre“. Keď je jedna osoba dostatočne odvážna a podelí sa o to, kde sa cíti nedostatočná, každý cíti možnosť urobiť to isté. Navyše, keď požiadate spolupracovníka o pomoc so zručnosťou, v ktorej zaostávate, opierate sa v ťažkom týždni o svoju polovičku alebo sa otvoríte svojmu najlepšiemu priateľovi v súvislosti s vašou neistotou, prekvapí vás, keď zistíte, že to nikto nečaká, že budete dokonalí, a že zaostávanie je v skutočnosti normálne. Nie sme „dosť dobrí“, keď to dokážeme urobiť perfektne alebo dosiahnuť určitý postavy. Sme dosť dobrí ako v súčasnosti, vieme, kedy požiadať o pomoc, a sme otvorení v tom, kde máme problém.

Identifikujte, čo skutočne od života chcete

Keď sa ocitnem v porovnávacom režime, snažím sa dešifrovať medzi svojim vnímaním a realitou. Mohlo by sa zdať, že vedľajšia činnosť môjho priateľa z vysokej školy je oveľa úspešnejšia ako moja, ale ako definujem úspech? Je to kvôli tomu, že má viac sledovateľov na Instagrame alebo má obľúbenejšiu webovú stránku? Úspech môže znamenať toľko rôznych vecí, či už je to schopnosť mať flexibilný rozvrh alebo vášeň pre to, čo robíte. Definícia úspechu niekoho iného nemusí byť nevyhnutne moja a úspech len zriedka vyzerá pre každého rovnako.

To isté platí pre štandardy krásy: Ideálne telo, v ktorom sa cítite najlepšie, by malo vyzerať a cítiť sa výrazne odlišne ako ostatné. Akonáhle sa ocitnete v porovnaní s inými ľuďmi, či už ide o ich kariéru, vzťah alebo typ postavy, sa cítite menej než ostatní, zistite, či vám to, čo porovnávate, skutočne urobí šťastným. Šťastie vyzerá pre každého inak. Identifikujte, či by vám na týchto porovnaniach skutočne záležalo za iných okolností, alebo vás len chytili myšlienky o tom, že nie ste dosť dobrí.

Uvedomte si a zapamätajte si víťazstvá

Keď zistíte, že porovnávate svoje zákulisie s dokonale filtrovaným feedom života niekoho iného, ​​nezabúdajte, že každý má svoje súkromné ​​súboje, zlyhania a neistoty. Dokonalá kariéra, vzťah, telo alebo život neexistuje, takže namiesto toho, aby ste sa zamerali na to, kde nevyhnutne nie ste „dokonalí“, zamerajte sa na to, kde máte úspech. Za každú premárnenú príležitosť, alebo chybu môžete pridať oveľa viac, na čo môžete byť hrdí. Keď sme ponorení tam, kde zaostávame, sme slepí voči všetkému, čo pre nás ide. Venujte viac času tomu, aby ste si všimli svoje prednosti, úspechy a víťazstvá. Napíšte si ich na papier a vráťte sa k nim, keď to budete najviac potrebovať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
I love life because what more is there. Travel & Photography & Food Birthplace: Earth Race: Human Politics: Freedom Religion: Love ?? ©1988s

Chceš vedieť, keď Just Zuzana pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.