Austrálska odolnosť voči bankovej kríze

Austrália je ako kontinent oddelená od zvyšku sveta. Platí toto aj pre banky v krajine?

Austrálske bankové prostredie s najvyššou pravdepodobnosťou nie je vystavené rovnakému riziku finančnej krízy, resp. problémov aké postihlo inštitúciu Silicon Valley Bank, Signature Bank a First Republic Bank v USA.

Zásadným rozdielom je, že austrálske banky sú dobre kapitalizované. Pre porovnanie je bankové prostredie v USA v strese, pretože regionálne banky majú problémy s uspokojením požiadaviek na likviditu, keďže hodnota dlhodobých investícií do dlhopisov klesla v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb.

Celý svet zostal v pozore po krachu amerických Silicon Valley Bank a Signature Bank a núdzovom prevzatí švajčiarskej Credit Suisse bankou UBS z dôvodu obavy nákazy na ďalšie banky a regióny.  Ako na tieto udalosti reaguje Austrália?

Austrálsky minister financií Jim Chalmers sa rozhodol usporiadať stretnutie najvyšších finančných regulačných orgánov krajiny, aby mohli spoločne skontrolovať stav bankového systému v krajine. Po výrazných výkyvoch na svetových finančných trhoch sú vedúci predstavitelia Austrálie v pozore kvôlo tomu ako by tie to udalosti mohli ovplyvniť krajinu. Výsledok zatiaľ nie je známy ale Austrália by mohla zostať čiastočne odolná voči turbulenciám vo finančnom sektore.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.