Ropní giganti sa pripravujú na zmeny trhu

Spoločnosti zamerané na ťažbu a spracovanie ropy sú si vedomé čoraz významnejšieho trendu s využívaním alternatívnych zdrojov energie.

Spoločnosti zamerané na ťažbu a spracovanie ropy sú si vedomé čoraz významnejšieho trendu s využívaním alternatívnych zdrojov energie. Diverzifikovaním portfólia a vytvorením iných zdrojov príjmu od svojej hlavnej činnosti si chcú zabezpečiť stabilné miesto na trhu, ktorý bude v budúcnosti menej definovaný ropou a omnoho viac elektrinou. Chevron Corp plánuje odkúpiť amerického producenta bridlicovej energie PDC Energy Inc v hodnote 7,6 miliardy USD, Exxon sa chce zamerať na ťažbu dôležitých kovov.

Exxon chce lítium

Ropná spoločnosť Exxon Mobil získala vrtné práva na ťažbu lítia v Arkansase, získa tak dôležitú zložku používanú v batériách pre elektrické vozidlá, telefóny a notebooky. Akvizícia sa týka 120-tisíc akrov od spoločnosti Galvanic Energy. Týmto krokom si Exxon zabezpečí miesto v budúcej podobe svetového trhu s energiami, ktorá sa čoraz viac spolieha na elektrinu. Figurovať bude už aj na poli pokročilejšej energetiky a zároveň tým diverzifikuje svoje portfólio, čo spoločnosti pomôže ostať na vlne trendu. Zatiaľ oficiálne neoznámila spracúvanie lítia, vrtné práva sú však súčasťou plánu investovať do roku 2027 17 miliárd USD na zníženie emisií uhlíka a vývoj technológií s čistou energiou.

Výkonnosť akcií spoločnosti Exxon za posledných päť rokov (Zdroj: Google)*

G7 spravuje tok ropy vo svete

V Hirošime sa od 19. do 21. mája konal samit G7, stretnutie lídrov popredných krajín sveta, ktorého hostiteľom bol japonský minister vlády Fumio Kishida. Predstavitelia Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a Spojených štátov amerických spoločne prijali opatrenia proti obchádzaniu cenových limitov na ruskú energiu. Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatiha Birola si myslí, že opatrenia nijako neovplyvnia globálne dodávky ropy a ropných produktov. G7 sa s EÚ a Austráliou dohodla na cenovom strope pre ruskú námornú ropu, aby zamedzili príjmy Ruska určené na vojenské akcie na Ukrajine. IAE v súčasnosti nevidí dôvody na úpravy a tiež neočakáva výrazné zmeny. Cenový strop podľa Birola dosiahol účel, tok ruskej ropy pokračuje bez toho, aby spôsobil na trhu komplikácie a zároveň znížil príjmy Moskvy. Vedenie G7 podporuje investície do plynu ako formu zníženia závislosti od ruskej energie, čo by na druhej strane mohlo ovplyvniť cieľ dosiahnuť čisté emisie uhlíka. Prechod na čistú energiu aj napriek tomu napreduje rýchlejšie, ako sa očakávalo.

[*] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.