OpenAI by mohla kvôli reguláciám opustiť Európu

Výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá sa teší podpore Microsoftu, naliehavo vyzýva zákonodarcov, aby prijali nové pravidlá týkajúce sa technológií.

V posledných mesiacoch sa Altman stretával s politikmi z rôznych krajín, s britských premiérov aj s francúzskym prezidentom, a diskutoval o budúcnosti AI vývine ChatGPT, ktorý žne úspech po celom svete. Súčasný návrh zákona o regulácii je podľa neho príliš obmedzujúci a dúfa v rôzne revízie, v čom bruselskí tvorcovia politík uzemnili. Šéf priemyslu EÚ Thierry Breton sa vyjadril, že o určených pravidlách sa nedá diskutovať. OpenAI podľa komisie nespĺňa európske požiadavky na správu údajov, transparentnosť, bezpečnosť a ochranu, jej systémy nie sú vhodné pre európsky trh, dokonca takéto správanie zo strany spoločnosti považujú za formu vydierania. Takýmto problémom OpenAI čelila už skôr, keď jej činnosť dočasne zastavili v Taliansku, pre porušenie ochrany osobných údajov a používania materiálov ochránených autorskými právami na tréning svojich systémov. Napokon ale nie je veľmi pravdepodobné, že spoločnosť OpenAI naozaj opustí Európu, kvôli významnému postavenie na hospodárskom trhu a plány na reguláciu AI postupujú stabilne, len sa malými možnými zmenami.

Spoločnosť poskytla desať grantov po 100-tisíc USD na experimenty v demokratických procesoch na zistenie, ako sa bude softvér umelej inteligencie riadiť pri zaujatosti, kritizovaní verejných osôb alebo globálneho zohľadňovania „priemerného jednotlivca.“ Ku grantom sa môže dostať každý, kto predloží presvedčivé rámce na zodpovedanie otázok. Problémom pri trénovaní umelej inteligencie sú údaje, ktoré jej slúžia ako zdroj informácii, pretože sa v nich vyskytujú isté rasistické a sexistické výroky. Ak bude v tomto procese spolupracovať s vyhľadávačmi Google a Bing, mohla by produkovať presvedčivo nesprávne informácie. Týmto grantom chce spoločnosť priniesť nové nápady a nechať si ich výsledkami ovplyvniť vlastnú perspektívu.

Do hry o vedenie v sektore umelej inteligencie čoskoro vstúpi nový hráč s meno Ernie 3.5 od čínskej spoločnosti Baidu, ako vylepšená verzia Ernie bota, ktorý nezískal práve nadšené ohlasy, no zároveň bol len v skúšobnej fáze. Je však otázne, či bude schopný konkurovať umelej inteligencii na úrovni ChatGPT, no môže slúžiť ako alternatíva, vďaka ktorej sa môže vývin tejto technológie posúvať dopredu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.