Pomoc, počas menštruácie, je tiež misiou UNICEF

Pre mnohých je rozprávať o menštruácii stále tabu a sprevádzajú ju mylné predstavy a názory. V mnohých krajinách je menštruácia pre dospievajúce deti spojená s diskrimináciou a chudobou.

Pre dospievajúce dievčatá predstavuje menštruácia novú fázu života. Dnes sa stretávame s menštruáciou nielen u žien a dievčat, ale aj transrodových mužoch, či nebinárnych osobách. Každý mesiac menštruuje približne 1,8 miliardy ľudí na celom svete.

Pre mnohých je rozprávať o menštruácii stále tabu a sprevádzajú ju mylné predstavy a názory. V mnohých krajinách je menštruácia pre dospievajúce deti spojená s diskrimináciou a chudobou. Rodiny sú také chudobné, že si nemajú z čoho kúpiť vložky.

„Učila som v škole pre chlapcov z ulice v Nairobi,” spomína humanitárna pracovníčka Mária Sliacka. „Bola to internátna škola pre chlapcov, ale do školy chodili aj dievčatá. Rozprávali sme sa o témach týkajúcich sa ženských problémov, o ktorých sa nemali s kým rozprávať. Ale aj chalani to chceli vedieť. A tak prichádzali s rôznymi otázkami a názormi za mnou. Jeden mi hovorí - nemôžem sa rozprávať s dievčatami, keď majú menštruáciu. Lebo vtedy smrdia. Pozrela som naňho a hovorím mu, tak prečo sa rozprávaš teraz so mnou? Veď mám tiež menštruáciu … Vedela som, že má v niečom pravdu. Dievčatá mi rozprávali, ako im chalani brali ruksaky a keď tam našli vložku, tak ich vysmiali. Vložky im niekedy aj ukradli. A potom boli dievčatá odkázané na to, že im proste krv pretiekla cez nohavičky a zrejme to bolo v tom teple aj cítiť. Tiež som si uvedomila, že dievčatá nemajú na toaletách miesto, kde by hádzali použité vložky. Museli prejsť cez celé ihrisko a vyhodiť ich nasmetisko, ktoré v popoludňajších hodinách spaľovali chalani. Aj preto chalani ešte viac neznášali pach spojený s krvácaním. Týmito nepochopeniami si vzájomne ubližovali.”

V prípade humanitárnych kríz UNICEF poskytuje základné hygienické potreby, vrátane tých, ktoré sú potrebné na zvládnutie menštruácie. UNICEF sa snaží, aby dievčatá a ženy dokázali zvládnuť menštruáciu aj v núdzových situáciách. Medzi tieto potreby patria menštruačné kalíšky, ktoré sú opakovane použiteľné, pružné a vyrobené z lekárskeho silikónu. Na ich používanie nie je potrebná žiadna spodná bielizeň. Používajú sa aj jednorazové hygienické vložky, ktoré sú bez vône a zvyčajne sa dodávajú spolu so spodnou bielizňou. Taktiež aj bavlnené tampóny, ktoré je možné oprať a znovu použiť až 60-krát alebo ľahko použiteľné a cenovo dostupné látkové vložky a tampóny.

UNICEF poskytuje aj ďalšie potreby, ako mydlo, aby si mali látkové vložky čím oprať, alebo lieky proti bolesti, na zvládnutie silných kŕčov.

Huawa Bukarova má 16 rokov a žije v tábore pre vnútorne vysídlené osoby Muna v Maiduguri na severovýchode Nigérie. Používala svoje šatky ako provizórne hygienické vložky. Nebolo to najlepšie riešenie, pretože rýchlo nasiakli a zašpinili jej oblečenie. Preto počas menštruácie radšej nechodila do školy. Je to pre ňu veľká prekážka, pretože sa chce stať lekárkou. Vďaka UNICEF-u a podpore z Ústredného fondu OSN pre mimoriadne situácie dostali dievčatá v severovýchodnej Nigérií, akými bola aj Hauwa, hygienické balíčky, ktoré im umožnili sebavedomo zvládať menštruáciu.

Podobne to bolo aj na strednej škole Zilukha v Thimphu. Tu vznikla pre dievčatá komplexná podpora, vrátane zabezpečenia vody, šatní a voľne dostupných látkových vložiek, ktoré môžu použiť opakovane. Študentky tak ušetria peniaze a zabezpečia, aby počas menštruácie nevynechávali školu.

UNICEF Bhután/2022/SPelden

Študentky s hygienickými vložkami na opakované použitie, ktoré škola dostala od UNICEF a ministerstva školstva.

Pomoc UNICEFu môže vyzerať aj takto. Jednoduché a lacné riešenie menštruácie, ktoré je navyše ekologické.

Zdroje:

Sources:

https://www.unicef.org/wash/menstrual-hygiene

https://www.unicef.org/nigeria/stories/how-hauwa-got-her-freedom-back

https://www.unicef.org/stories/how-girls-boys-are-busting-period-myths-5-countries

https://www.unicef.org/rosa/stories/managing-menstruation-dignity

https://www.unicef.org/supply/menstrual-hygiene-products

https://www.unicef.org/uganda/stories/school-clubs-give-children-critical-life-skills-northern-uganda

https://www.unicef.org/media/91341/file/UNICEF-Guidance-menstrual-health-hygiene-2019.pdf

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.