Kvalitná predpoveď pre všetkých

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) poznáme primárne ako zdroj predpovede počasia. Ich webovú stránku používame na zistenie vonkajších podmienok, aby sme vedeli, ako sa obliecť.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) poznáme primárne ako zdroj predpovede počasia. Ich webovú stránku používame na zistenie vonkajších podmienok, aby sme vedeli, ako sa obliecť.Čo ale málokto vie, že SHMÚ toho sleduje omnoho viac.

SHMÚ Okrem klasických informácií o počasí, ktoré nám dnes vedia poskytnúť mobilné aplikácie, sleduje aj mnoho iného napr. povodňovú situáciu, kvalitu vôd, sucho, monitoruje kvalitu ovzdušia, sleduje družicové snímky a mnoho ďalších údajov. SHMÚ vie pomôcť každému z nás. Od 15- ročnej Andrey, ktorá si vyberá vhodný outfit do školy, až po profesora Mariana, ktorý potrebuje získať spoľahlivé informácie na svoj výskum.

Aj mojou každodennou rutinou je, že cez SHMÚ skontrolujem počasie. Robím to najmä kvôli tomu, aby som sa vedel vhodne pripraviť a obliecť na tréning. Venujem sa triatlonu. A počasie dosť ovplyvňuje aj náročnosť mojich tréningov. Ak ma pršať, tak beháme krátke intenzívne behy a keď je pekne, tak sú na programe dlhšie behy. Spoľahlivé informácie o počasí sú alfou a omegou mojej prípravy.

V jednom z našich článkov na blogu Fakty-vistov “Dá sa pripraviť na povodne” je jedno z opatrení práve sledovanie predpovedí počasia. Ďalšie informácie a zaujímavé články nájdete na https://refresher.sk/profil/fakty-visti

Stáva sa, že chudobnejšie rozvojové krajiny skôr podceňujeme. Málo sa zamýšľame nad tým, že tieto krajiny sa oveľa dlhšie venujú adaptácii na určité dopady klimatickej zmeny. Mohli by sme si z nich brat príklad. My sa na Slovensku začíname trápiť v lete obrovskými suchami a nedostatkom vody, v krajinách afrického kontinentu učia už niekoľko rokov deti na školách, ako sa adaptovať na takéto podmienky.

Ako pestovať, ako zadržiavať dažďovú vodu. Aj v krajinách, kde prebiehajú konflikty, je voda vzácna. A ľudia využívajú mnoho spôsobov, ako ju chrániť.SHMÚ už v roku 2010 uvažoval o tom, že je dobré mať spoločné projekty aj s krajinami, o ktorých sme doteraz ako parnterských veľmi neuvažovali. Z prostriedkov SlovakAid tímy expertov spolupracovali s partnermi v Keni. Vymieňali si skúsenosti, experti sa zúčastnili spoločných výprav na Slovensku aj v Keni.

Pracovných stretnutí sa zúčastnili aj kenskí spolupracovníci z organizácie Seanet International, ktorí spolupracovali so slovenskou mimovládnou organizáciou Človek v ohrození práve na adaptačných opatreniach, realizovaných na školách v Keni.

Diskusie medzi slovenským a kenským tímom sa zamerala hlavne na prípravy národných správ o zmene klímy. Pretože obe inštitúcie pre tieto účely spracúvajú dáta.

Kenskí partneri sa na Slovensku zamerali na prezentáciu pracovnej náplne a činnosti ich meteorologického ústavu v rámci klimatickej a predpovednej oblasti. Najviac rezonovali témy ako nedostatok zrážokm extrémne sucho, či naopak neočakávané prívalové zrážky a povodní. Už v roku 2010 kenskí parnteri hovorili o zmene správania sa prírody, nevypočítateľnosti kenskej klímy a veľmi komplikované predpovede zrážok.

A slovenský tím mohol tieto zmeny sledovať v praxi. Pretože návšteva Slovákov v Keni sa konala v období dažďov, ale zrážok bolo veľmi málo.

Nuž aj keď tento projekt bežal pred takmer 15 rokmi, zdá sa, že problémy kenského tímu začínajú byť aj našími problémami.

Návšteva meteorologického oddelenia v Keni (Zdroj: https://www.shmu.sk/sk/?page=1710 )

Aj takto vyzerajú adaptačné opatrenia na zmenu klímy v Keni – kvapôčkové zavlažovanie, využívané aj v školských záhradách (Zdroj: https://www.shmu.sk/sk/?page=1710)

Zdroje:

https://www.shmu.sk/sk/?page=1

https://www.shmu.sk/sk/?page=1710

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.