Ako si ochrániť vodu, o ktorú sa v mnohých krajinách vedú vojny

Neuvedomujeme si to, ale je bohatstvom, ktoré treba chrániť. Počet ľudí vo svete pribúda, ale pribúdajú aj miesta bez vody. Klimatická zmena je novou výzvou.

Voda je vzácna. Nevyhnutná pre život. Hoci si na Slovensku stále myslíme, že máme vody dosť, je aj pre nás dôležité hľadať efektívne systémy na zber vody, či narábania s ňou. Aké nástroje používame na Slovensku a čím sa vieme inšpirovať vo svete?

Nejde len o nedostatok vody, ale aj kontamináciu pitnej vody, nedostatočnej infraštruktúre.Voda môže spôsobiť rôzne enviromentálne problémy. A ak nie je pitná, tak sa stáva šíriteľom rôznych ochorení. Nedostupná voda patrí medzi najväčších “zabijakov detí. Ak deti nemajú k dispozícii pitnú vodu, dochádza k hnačkám, na ktorú umiera denne viac detí ako ako na AIDS, maláriu a osýpky dokopy. Čo teda môžeme robiť pre ochranu vody?

Zber dažďovej vody:

V oblastich, kde nie je dostatok vody, sa ľudia snažia zachytiť každú kvapku. Zbierajú dažďovú vody zo striech a iných povrchov, skladujú ju v nádržiach a používajú ju na rôzne účely. Krajiny ako Austrália a India prijali veľkoplošné systémy na zber dažďovej vody na zmiernenie nedostatku vody a zníženie závislosti od konvenčných zdrojov. V niektorých krajinách Afriky zbierajú vodu aj deti na internátnych školách. Môžu sa tak osprchovať a zavlažovať záhradku, aby mali viac chutnejšieho jedla v školskej jedálni.

Desalinizácia:

V aridných regiónoch, kde je veľmi sucho, sa stala kľúčovou technológiou desalinizácia. Krajiny ako Saudská Arábia a Izrael investovali do desalinizačných zariadení na premenu morskej vody na sladkú vodu. Je to nich spoľahlivým zdrojom pitnej vody, aj vody pre poľnohospodárstvo.

Čo robíme na Slovensku?

Naše výzvy sú trošku iné. Predsa len, zatiaľ máme štyri ročné obdobia, zimu, teplo, sucho, aj vlhko. Ale vodu si musíme tiež chrániť. Zatiaľ to vyzerá nasledovne.

Priehrady a nádrže:

Na Slovensku sa môžeme pochváliť niekoľkými priehradami a nádržami, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v riadení vody. Oravská priehrada a nádrž Liptovská Mara sú príklady

vodnej infraštruktúry, s pomocou ktorej sa reguluje tok vody, zabezpečuje kontrola povodní a zaisťuje stabilné zásobovanie vodou.

Udržateľné praktiky v poľnohospodárstve:

Poľnohospodárstvo spotrebuje veľké množstvo vody. Preto aj poľnohospodári zavádzajú metódy, ktoré sú viac šetrné, ale zároveň zabezpečujú dostatok vlahy. Takouto metódou je Na Slovensku kvapôčkové zavlažovanie, ale aj výber vodne efektívnych plodín, ktoré pomáhajú minimalizovať spotrebu vody a zároveň udržiavať poľnohospodársku produktivitu. Ak je kvapôčkové zavlažovanie prepojené so zberom dažďovej vody, je to ideálna technológia aj pre domácich záhradkárov.

Ochrana podzemnej vody:

Podzemná voda je naším veľmi cenným zdrojom. Preto na Slovensku existujú prísne regulácie a monitorovacie systémy na zabránenie kontaminácii a nadmernému odčerpávaniu podzemnej vody.

Technológie aj kampane

Aby sa zvládla narastajúca potreba vody a minimalizoval vplyv klimatických zmien, krajiny na celom svete prijímajú inovatívne technológie a udržateľné praktiky. Slovensko sa aktívne zúčastňuje na snahách o zachovanie vody, vrátane vývoja technológií s nízkou spotrebou vody a osvetových kampaní.

Či už prostredníctvom celosvetových iniciatív alebo lokálnych snáh na Slovensku, cieľ zostáva rovnaký: ochrana tohto vzácneho zdroja pre nás aj naše deti.

Zdroje: voda-portal.sk, op-kzp.sk, polnohospodar.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.