Dá sa pripraviť na povodne?

Záplavy sú prírodnou katastrofou. Veľa ľudí na svete, ale aj niekoľko na Slovensku už má skúsenosť s tým, čo môže spôsobiť dlhodobý dážď. Stratu života, poškodenie majetku a ekonomické ťažkosti.

V auguste 1813 postihla Slovensko najväčšia známa povodeň s katastrofálnymi následkami. Dlhodobé regionálne dažde ovplyvnili nielen Slovensko, ale aj časti južného Poľska, Moravy a severného Maďarska.

Možno si niekto pamätá na povodne z roku 2010, ktoré tiež vyhnali z príbytkov mnoho ľudí a zasiahli veľkú časť Slovenska. A môžem spomenúť aj niektoré nedávne - lokálne. V máji 2021 si v okrese Žarnovica prežili “bleskové” povodne . Priehrada pri obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica praskla v dôsledku silných dažďov. Jeden človek pri tom tragicky zahynul, viaceré domy boli poškodené, mosty zničené a autá plávali vo vode.

Takáto situácia nie je jednoduchá ani pre starostu obce. Vyhlásil núdzový stav a evakuáciu.

A čo iné krajiny?

Niekoľko príkladov máme už od začiatku tohto roku. V januári po sebe nasledujúce búrky, vrátane búrky Henk, spôsobili silné dažde a rozsiahle záplavy vo Veľkej Británii. Desiatky ľudí museli zachrániť zo zaplavených vozidiel. Na viacerých miestach boli ľudia evakuovaní a krízový štáb mal na starosti záchranné operácie. Rekordné zrážky v južnej Kalifornii spôsobili bleskové povodne v San Diegu. Starosta Todd Gloria vyhlásil núdzový stav. Podarilo sa zachrániť desiatky ľudí. Vo februári prišlo o život v dôsledku povodní a zosuvov pôdy spôsobených silnými dažďami v štáte Rio de Janeiro najmenej 8 ľudí.

Výskum naznačuje, že milióny ľudí na celom svete ohrozujú povodne. Dá sa vôbec na povodne pripraviť?

Sledujte predpovede počasia:

Pravidelne sledujte predpovede počasia a varovania pred povodňami. Buďte informovaní o možných rizikách.

Vytvorte si zásoby:

Máte dostatok potravín, vody a liekov na niekoľko dní? Pripravte si zásoby, aby ste boli pripravení na prípadné uzavretie ciest alebo obmedzenie prístupu k obchodom.

Vytvorte si evakuačný Plán:

Určte miesto, kam sa môžete evakuovať, ak bude potrebné opustiť váš domov. Zistite, kde sú najbližšie bezpečné útočiská.

Zabezpečte svoj majetok:

Zdvihnite elektrické zariadenia a dôležité dokumenty na vyššie miesto. Zabezpečte svoj majetok pred možným poškodením.

Vytvorte si núdzový balíček:

Obsahuje základné potreby, ako sú sviečky, baterky, zápalky, deky a jedlo. Uistite sa, že máte núdzový balíček pripravený na prípad potreby.

Naučte sa základné zásady bezpečnosti:

Nikdy nevstupujte do zaplavených oblastí, kde nemáte prehľad o hĺbke vody.

Ak ste evakuovaní, počúvajte pokyny miestnych úradov a zachraňovacích tímov.

Pamätajte, že pripravenosť je kľúčom k minimalizácii rizika a ochrane vášho života a majetku. Buďte informovaní a pripravení na akúkoľvek situáciu.

Ak patríte k tým šťastným jedincom, ktorých povodne nezasiahli, nebojte sa pomôcť iným. Veď nikdy neviete, kedy budete pomoc potrebovať aj vy.

Ako pomôcť obetiam povodní vo svete

Povodne sú nielen katastrofálne, ale aj zanechávajú za sebou tragické následky. Ak chcete pomôcť obetiam povodní, tu je niekoľko spôsobov:

Prispejte finančne:

Akreditovaným organizáciám pre pomoc pri katastrofách môžete poskytnúť finančnú podporu. Tieto organizácie majú skúsenosti s rýchlym a efektívnym poskytovaním pomoci. Ak neviete koho podporiť, UNICEF určite reaguje tam, kde je to potrebné.

Posielajte dary:

Základné potreby, ako sú jedlo, voda, oblečenie a hygienické potreby, sú vždy vítané. Skontrolujte, ktoré organizácie prijímajú fyzické dary a kde ich môžete poslať. Neposielajte materiál, ak o tom organizácia neinformuje. Spôsobíte im iba viac práce na úkor pomoci.

Podporte organizácie na mieste udalosti:

Miestne organizácie sú často najlepším spôsobom, ako pomôcť. Zistite, ktoré organizácie sú aktívne v postihnutých oblastiach a akú pomoc potrebujú.

Dobrovoľníctvo:

Ak máte možnosť, prihlásiť sa ako dobrovoľník na mieste, získate veľa skúsenosti aj vy sami. . Pomôžte pri čistení, distribúcii potravín alebo starostlivosti o obete. Pomoc pri povodniach je niekedy naozaj veľmi špinavá a nepríjemná, sprevádzaná zápachom, vlhkosťou a plesňami. Zvážte svoje sily.

Šírte Informácie:

Informujte svoje okolie o situácii a potrebách pomoci. Čím viac ľudí sa zapojí, tým väčší rozdiel môžeme urobiť.

Pamätajte, že každý príspevok, či už malý alebo veľký, môže pomôcť obetiam povodní.

A ešte jedna rada na záver. Ak neviete plávať, tak sa nehanbite a poproste niekoho, aby vás plávať naučil. Je to tiež jedna z dôležitých prevencií pri povodniach.

Zdroje:

https://www.unicef.org/environment-and-climate-change/migration https://www.unicef.org/reports/children-displaced-changing-climate

https://www.unicef.org/parenting/flood-safety-information

https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=co-robit-pocas-povodni-zaplav-a-pripadnej-evakuacie

https://www.hzscr.cz/soubor/prirucka-po-povodni-pdf.aspx

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.