Ako súvisí udržateľná energia s vakcínami?

Už viete o dôležitosti udržateľnej energie v rámci životného prostredia – no koľkí viete, že táto moderná energia hrá významnú rolu aj v humanitárnej pomoci?Napríklad pri prevoze a uchovávaní vakcín.

O udržateľných a obnoviteľných zdrojoch energie sa najčastejšie hovorí v súvislosti s ochranou životného prostredia. Experti po celom svete sa venujú vývinu čo najudržateľnejších zdrojov, ktoré by nám pomohli spomaliť klimatickú zmenu a zbaviť sa závislosti na fosílnych palivách. Ich pálenie je totiž jednou z hlavných príčin globálneho otepľovania.

Väčšina z nás už teda vie o dôležitosti udržateľnej energie v rámci životného prostredia – no koľkí viete, že táto moderná energia hrá významnú rolu aj v humanitárnej pomoci? Napríklad pri prevoze a uchovávaní vakcín.

Pandémia COVID-19 priniesla do centra našej pozornosti opäť aj vakcíny. Ale vakcíny sa používajú aj ako prevencia voči iným epidémiám, či ochoreniam ako napríklad osýpky alebo obrna. Každá vakcína má špecifické podmienky podľa ktorých musí byť uchovávaná, aby bola účinná. Jednou z podmienok vakcín proti korona vírusu je, že musia byť uložené v dostatočnom chlade.

Na mnohých miestach vo svete nie je elektrina samozrejmosťou. Nemocnice, či iné zdravotné zariadenia nemusia byť napojené na elektrinu, alebo často zažívajú výpadky. UNICEF o týchto zariadeniach vie a pracuje na tom, aby mali k dispozícii aj solárnu energiu a elektrina bola zabezpečená nepretržite. Napríklad v Sýrii sa UNICEFu podarilo zabezpečiť solárnu energiu až pre 70 zdravotníckych zariadení. V zariadeniach inštaloval 160 solárnych chladničiek a 16 chladiacich miestností, založených na udržateľných zdrojoch energie, ktoré nie sú závislé od elektrickej batérie. Vakcíny tak môžu bezpečne chladiť.

Na Slovensku sú nie sú stotožnení s očkovaním. Skúsenosť z krajín, kde prebieha vojnový konflikt je však taká, že keď deti nemajú prístup k vakcínam, veľmi rýchlo sa začnú šíriť ochorenia, akým je napríklad detská obrna. A to platí aj o koronavíruse. A v krajine zasiahnutej humanitárnou krízou, je zdravotná starostlivosť veľmi obmedzená. Preventívne očkovania naopak znižujú úmrtnosť detí.

Je to tak – udržateľná energia poskytuje riešenia viacerých rozšírených problémov a humanitárnych výziev. Okrem chladenia vakcín, sa využíva aj na zabezpečenie svetla či tepla do škôl, či bezpečnej vody a sanitácie.

Bohužiaľ na svete je stále veľa miest, ktoré trpia takzvanou energetickou chudobou. To znamená, že nemajú k dispozícii dostatočný prístup k udržateľným a moderným zdrojom energie, čo následne negatívne ovplyvňuje kvalitu života ľudí žijúcich v týchto podmienkach. Obzvlášť zraniteľnou skupinou sú deti, ktorých budúcnosť môže byť zásadne ohrozená. Podľa dát z roku 2022 až 733 miliónov ľudí po celom svete nemá prístup k elektrine a až 186 miliónov detí navštevuje základné školy bez elektriny.

Zdroje:

https://www.unicef.org/innovation/media/18721/file/Insight%20Report:%20Renewable%20Energy.pdf

https://www.unicef.org/media/127626/file/A%20brighter%20life%20for%20every%20child%20with%20sustainable%20en

https://www.unicef.org/lac/media/40516/file/A-young-persons-guide-to-sustainable-energy.pdf

https://www.unicef.org/media/106976/file/Sustainable-Energy-UNICEF-Malawi-Sept2021.pdf

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.