Vzduch-tichý zabijak

Ak chceme prežiť, potrebujeme dýchať. A nedokážeme sa tomu vyhnúť. Potrebujeme vzduch. Nevidíme, čo v ňom je. A o vzduchu sa v súčasnosti hovorí ako o tichom zabijakovi.

Ovzdušie potrebujeme k prežitiu nielen my, ale aj všetky živé organizmy. Ľudia, zvieratá aj rastliny. Bohužiaľ, v súčasnosti je veľký problém so znečistením ovzdušia. Čo to vlastne je znečistenie ovzdušia? Vzduch nie je voľným okom viditeľný, ani keď je veľmi znečistený, ale môžeme vidieť sivý opar. Znečistenie ovzdušia znamená prítomnosť častíc, plynov alebo látok vo vzduchu, ktoré môžu znižovať jeho kvalitu a škodiť nám. Hlavnými zdrojmi znečistenia môžu byť priemysel, doprava, hospodárske zvieratá, lesné požiare, nevhodné poľnohospodárske postupy, prach, odpad …

Aj vy ste si všimli koľko detí, aj dospelých dnes trpí alergiou, astmou, či rôznymi nervovými poruchami? Príčina môže byť práve v znečistenom ovzduší. V anglicku na astmu umrelo malé dievčatko Ella Roberta. Dôvodom astmy boli rušné cesty okolo Londýna. Bola vystavená vysokým hodnotám oxidu dusičnatého a pevných látok. Je prvým človekom na svete, v ktorej úmrtnom liste je potvrdené, že umrela na znečistené ovzdušie.

Jednou z krajín, ktoré veľmi vnímajú zlú kvalitu ovzdušia je Mongolsko. Mladí ľudia v Mongolsku chápu, aké je pre nich dôležité riešiť znečistenie ovzdušia. Ak sa úroveň znečistenia ovzdušia v hlavnom meste Ulánbátar, kde žije približne polovica obyvateľov krajiny v najbližších rokoch nezníži, finančné náklady na liečbu ochorení detí súvisiacich so znečistením ovzdušia sa zvýšia o 33 percent do roku 2025. To znamená, že systémy verejného zdravotníctva budú čeliť dodatočným nákladom vo výške 4,8 miliardy MNT (niečo viac ako 2 milióny USD) ročne už v roku 2025. Čas beží rýchlo.

UNICEF/UN0154526/Batbaatar

Mladí ľudia sa rozhodli konať. S podporou UNICEF sa zapojili sa do opatrení v oblasti klímy založených na dátach a dôkazoch. Využívajú občiansky výskum na to, aby zistili, ako na nich vplýva znečistenie ovzdušia. Aby prevzali vedúcu úlohu pri vzdelávaní a mobilizácii miestnych opatrení.

UNICEF začal tento program spolu s mladými ľuďmi, ktorí sa venujú skautingu a stali sa z nich akými “mapovači” kvality ovzdušia. Mladí ľudia prešli tréningom v oblasti merania kvality ovzdušia, zapájajú sa do kampaní na sociálnych sieťach, aby informovali svojich rovesníkov o vplyve znečistenia ovzdušia na ich zdravie.

Program pokračoval v meraní úrovne kvality ovzdušia pomocou monitorovacích zariadení. Dáta použili na vypracovania správ a šírenie osvety o kvalite ovzdušia v Mongolsku. Informácie, založené na dátach sú tak dôveryhodnejšie aj pre dospelých. Informácie obsahovali údaje o úrovni kvality ovzdušia, zdrojoch znečistenia, vplyve znečisteného ovzdušia na zdravie tehotných žien, detí. Zamerali sa na osvedčené postupy boja proti znečisteniu ovzdušia v svojich komunitách.

UNICEF sa týmto projektom inšpiroval aj na Slovensku. Spolu so zdravotníkmi Strednej zdravotníckej školy v Bratislave - Petržalke beží meranie kvality ovzdušia už druhý rok. Merače pribudli už aj v Brezne a Nitre. Údaje z meraní sa zobrazujú na extérnych monitoroch. Ľudia, ktorí bývajú v blízkosti tak môžu sledovať kvalitu ovzdušia pravidelne. Ak je zlá, je to čas, kedy by sme nemali doma vetrať. Pretože si toxické látky z ovzdušia vpúšťame domov.

UNICEF Slovensko 2023

Nie sme ešte tak ďaleko ako v Mongolsku, kde sa meraniu ovzdušia v rámci projektu UNICEF  venuje  3 250 mladých ľudí. Spoločne sa im darí ovplyvňovať aj politické rozhodnutia, týkajúce sa kvality ovzdušia. Ich aktivity sa dostali už k viac ako 1 miliónu ľudí.

Na Slovensku sa v najväčšej miere venuje téme kvality ovzdušia projekt Slovenskej agentúry životného prostredia Populair.

Zdroje: https://www.unicef.org/lac/media/27861/file/Air-quality-its-time-to-act.pdf

https://www.unicef.org/media/138741/file/Youth%20act%20against%20climate%20and%20air%20pollution%20impacts%20(Mongolia).pdf

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.