17.11.2023 22:18

Pomoc v krajine hladomoru

Mnohí z nás, ktorí majú všetky základné potreby splnené, si často neuvedomujú a nedoceňujú vymoženosti, ktoré naša spoločnosť ponúka, najmä v oblasti ľahkého prístupu k potravinám.

Mnohí z nás, obyvateľov rozvinutého sveta, ktorí majú všetky základné potreby splnené, si často neuvedomujú a nedoceňujú vymoženosti, ktoré naša spoločnosť ponúka, najmä v oblasti ľahkého prístupu k potravinám. Kedy ste si naposledy museli zaobstarať vlastné jedlo bez toho, aby ste išli do obchodu? Žiaľ, mnohí obyvatelia rozvojových regiónov sveta nemajú prístup k týmto potrebám a sú odkázaní sami na seba.

Subsaharská Afrika je mimoriadne turbulentný región. Roky koloniálnej okupácie a narýchlo načrtnuté hranice vytvorené počas dekolonizácie náhodne porozdeľovali veľké skupiny ľudí do nových štátov bez ohľadu na etnickú príslušnosť, jazyk alebo náboženstvo, čo v mnohých prípadoch viedlo k rozsiahlym nepokojom. Jednou z krajín, ktoré boli týmito problémami najviac zasiahnuté, bol Sudán, v ktorom žila až do roku 2011 arabsky hovoriaca, moslimská populácia na severe a rozmanitosť etnických skupín, vyznávajúcich kresťanstvo a tradičné náboženstvá na juhu. Napätie v krajine bolo extrémne vysoké a ozbrojený konflikt medzi týmito dvoma regiónmi zúrila takmer neustále od roku 1987. Tento konflikt sa konečne skončil vytvorením nového nezávislého štátu Južný Sudán 9. júla 2011.

Južný Sudán je najnovší suverénny štát na svete, ale aj napriek tomu má táto krajina mimoriadne turbulentnú históriu. Konflikt o nástupníctvo na post prezidenta vznikol len dva roky po založení krajiny a postavil proti sebe jej dve najväčšie etnické skupiny - Dinkov a Nuerov. Konflikt ešte viac vyeskaloval účasťou ďalších militantných skupín, ktoré ešte viac spustošili tento región a nakoniec si vyžiadal približne 400 000 obetí. Hoci konflikt oficiálne skončil 22. februára 2020, etnické konflikty medzi skupinami neprestali. Krajina v súčasnosti zažíva humanitárnu krízu a približne 90 % jej obyvateľstva je v núdzi. 9,4 milióna ľudí, z ktorých viac ako polovicu tvoria deti, v súčasnosti potrebuje humanitárnu pomoc. Prístup obyvateľov k jedlu je neuveriteľne obmedzený a Južný Sudán si získal depresívnu prezývku „krajina hladomoru“. Vojna zanechala hlboké jazvy na infraštruktúre krajiny a OSN odhaduje, že 1,4 milióna detí trpí podvýživou. Klimatické zmeny situáciu len vyhrocujú.

Organizácie ako UNICEF sa podieľajú na zmiernení tohto tlaku a od začiatku roku 2021 prijali na liečbu viac ako 720 000 detí. To je viac ako 650 detí denne. Ďalšie projekty sa snažia tento problém riešiť tým, že poskytujú celým komunitám spoľahlivý prístup k potravinám. Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety a jej africkí partneri Hope For Sick and Poor a Green Village Network sa od roku 2021 zúčastňujú veľkej humanitárnej výzvy organizovanej agentúrou Slovakaid, zameranej na pomoc zraniteľným obyvateľom subsaharského regiónu. Ich cieľom je poskytnúť spoľahlivý prístup k potravinám pre 8 500 ľudí v regióne Cuibet v Južnom Sudáne. V rámci tohto projektu vznikli v regióne 3 farmy, každá s vlastným zavlažovacím systémom. Okrem toho sa o nových poľnohospodárskych postupoch doposiaľ vyučilo viac ako 400 miestnych farmárov a komunitám sú poskytnuté všetky materiály potrebné na pestovanie plodín.

Tento druh projektu poskytuje robustné riešenie pre celé obce. Vzdelávanie ľudí o farmárskych technikách je oveľa užitočnejším riešením ako len pestovanie plodín, pretože zvyšuje sebestačnosť ich komunít a zároveň im umožňuje pokračovať v pestovaní tradičných potravín. Hoci je pred nami ešte dlhá cesta, projekty ako tento pomaly poskytujú spoľahlivý prístup k jedlu v najmladšej krajine sveta a môžeme dúfať, že jej smutná prezývka sa čoskoro stane minulosťou.

Zdroje:

https://africanarguments.org/2014/08/ethnic-militias-and-the-shrinking-state-south-sudans-dangerous-path-by-james-copnall/

https://www.reuters.com/article/us-southsudan-politics-idUSKCN20G0FF

https://www.hrw.org/news/2021/07/09/south-sudan-crossroads

https://www.unicef.org/media/147386/file/South-Sudan-Humanitarian-SitRep-September-2023.pdf

https://slovakaid.sk/projekty/podpora-potravinovej-sebestacnosti-a-pristupu-k-pitnej-vode-v-kraji-cuibet/

https://www.vssvalzbety.sk/projekty/humanitarne-projekty/juzny-sudan-samrs-2021

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.