Niekto sníva o bohatstve, niekto o vode

Zatiaľ čo deti na Slovensku snívajú o vianočných darčekoch, na mnohých miestach vo svete deti snívajú o niečom tak obyčajnom, ako je pitná voda.

Nielen sucho, či klimatická zmena, ale aj vojnové konflikty a zničené vodovodné siete bránia deťom napiť sa.

Nedostatok vody

Irak je jednou z takýchto krajín. Len 60% domácností v Iraku má prístup k pitnej vode. Nachádza sa v regióne MENA, kde patria krajiny Blízkeho východu a Severnej Afriky. Je to región s najväčším nedostatkom pitnej vody na svete. Región MENA má obrovský nedostatok vody. V regióne žije až 6% svetovej populácie. Bohužiaľ máju prístup iba k 2% sladkej vody. A aby toho nebolo málo, tie 2% vody zdieľa 12 krajín s najväčším nedostatkom vody na svete. Teraz vám ukážem číselné info len tak pre predstavu aby sme sa chápali ako je MENA región na tom zle. Na jedného obyvateľa tohto regiónu je k dispozícii v priemere

1 200m3 vody na rok. Ak si prevedieme metre kubické na litre je to presne 1 200 000 litrov. Keď to takto vidíme, je to pomerne veľa.. Ale ak si to porovnáme s celosvetovým priemerom

(7 000m3=7 000 000 litrov) rozdiel je výrazný. Takmer šesťkrát menej! Rast populácie a zle hospodárenie s vodou spôsobí pokles týchto čísel. Jednoducho ohrozíme ďalšie generácie. Preto je dôležité zabezpečiť im lepšiu budúcnosť

Kľúčové faktory, ktoré stoja za nedostatkom vody

Teploty? Stúpajú. Ako rýchlo? Sedemkrát rýchlejšie ako svetový priemer. Zrážky? Naopak klesajú. Predpokladáme, že do roku 2050 klesnú až o 9%.

Hladina podzemnej vody taktiež dramaticky klesá. Prietoky z riek sa znižujú. Región má problém s dezertifikáciou. Územie sa mení na púšť. To vedie k poklesu vegetácie a vyčerpaniu mokradí. Preto sa polosuché oblasti menia na púšte. Ďalej dochádza k degradácii pobreží. Pobrežné mokrade a rieky sa za posledné desaťročia zmenšili až na štvrtinu pôvodnej veľkosti. Naopak, suché zóny sa strojnásobili.

@ UNICEF/UN0462462/Gabree

Dve tretiny priemyselných vôd a vôd z domácnosti sa vypúšťajú neupravené. Z toho 6 miliónov kubických metrov sa vypúšťa do irackých riek. Polovica vodných zásob ľudí a 40% vodných zdrojov ma pozitívny test na E.coli. Táto baktéria spôsobuje infekcie. Žije v hrubom čreve.

Mladí ľudia v Iraku bojujú aj so zmenou klímy

@UNICEF Iraq/ 2023/ Beshad

Mladí ľudia z Iraku si tento problém uvedomujú. Hoci krajinu stále trápi ozbrojený konflikt, dôsledky klimatickej krízy im tiež nie sú ľahostajné.

Shayma Faramarz má 26 rokov. Je inžinierka. Titul získala v inžinierstve vodných zdrojov. Spolupracuje s Hasar Organization, ktorú vedú mladí ľudia. . Snažia sa bojovať proti klimatickým zmenám v Iraku. Práca v oblasti inžinierstva a manažmentu vody je v Iraku ešte stále považovaná za vhodnejšiu pre mužov.

Je to pre Shaymu výzva, lebo čelí aj spoločenským predsudkom.

Hasar, podporovaný UNICEFom, recykluje odpadovú vodu z určitých miest v irackom regióne Kurdistan, aby ju mohli znovu použiť na rôzne účely.

To je miesto, kde sa Shayma cíti užitočná. Jej vedomosti a vášeň ju priviedli k poskytovaniu riešení pre miestne problémy. . Hovorí : „Mám veľkú vášeň pre prácu v sektore vodného hospodárstva po tom, čo som si uvedomila rozsah vodnej krízy v Iraku. Chem prispieť k tomu, aby sme dokázali túto hrozbu minimalizovať.” Zdroje:

https://www.unicef.org/iraq/water-sanitation-and-hygiene

https://www.unicef.org/iraq/stories/inspiring-story-shayma-acting-against-climate-change-and-gender-stereotypes

https://www.unicef.org/iraq/media/2896/file/CLAC%20-%20Executive%20summary%20-%20EN.pdf - fotka Shayma

https://www.unicef.org/press-releases/running-dry-unprecedented-scale-and-impact-water-scarcity-middle-east-and-north - fotka

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
23
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.