26.11.2023 20:32

Vlny obnovy - transformácia vodných systémov pre jasnejšiu budúcnosť

Máme ju všade okolo nás, vidíme ju, počujeme ju a pijeme ju – voda.

Neoddeliteľná súčasť nášho života, no i keď si mnohí z nás život bez ľahko dostupnej pitnej vody nevedia predstaviť, mnohí ľudia jej stále nemajú dostatok alebo k nej nemajú prístup vôbec.

Často sú postihnuté miesta s obmedzeným množstvom vody zasiahnuté humanitárnou krízou, zlou kvalitou života či zlými hygienickými podmienkami. Jedna z najzávažnejších kríz nedostupnosti pitnej vody je práve v Libanone, kde sa ADRA Slovensko, SLOVAKAID a ADRA Libanon rozhodli zrealizovať projekty na zlepšenie kvality života, hygienických podmienok, prevenciu chorôb a energetickú sebestačnosť sýrskych utečencov a hostiteľských komunít. Rozhodli sa tak spraviť v regióne Bekka v Libanone.

Situácia v Libanone sa rok za rokom zhoršovala na základe rôznorodých problémov. Najzávažnejšie bolo prijatie okolo 1,5 milióna sýrskych utečencov, počas bojov v Sýrií, či nasledujúcimi krízami ako COVID-19 alebo zvýšenou infláciou. Podmienky pre mnohých obyvateľov v Libanone sa neustále zhoršoval - jeho elektrická, aj vodovodná infraštruktúra čelili častým výpadkom. Hygienická situácia v Libanone bola natoľko zlá, že sa v mnohých častiach krajiny začali šíriť choroby ako chorela, svrab, hnačka a E.coli.

Ľudia, ktorí nemajú prístup k pitnej vode, pijú vodu z rôznych zdrojov, ktoré však obsahujú nepitnú vodu čo prispieva k nechcenému vplyvu na ich organizmus - vrátane vzniku rôznych chorôb.

Projekt Posilnenie kritickej WASH infraštruktúry – vodovodný systém a malé rezervoáre pre sýrskych utečencov a Libanončanov v oblasti Bekaa a Baalbek-Hermel zabezpečuje výstavbu vodovodnej infraštruktúry a jej následné napojenie na solárny systém. Napojenie solárneho systému by malo zaistiť prístup pitnej vody viac ako 200 osobám, vďaka vyprodukovanej elektrickej energie. Taktiež sa vďaka projektu rozdistribuuje až 1000 plastových rezervoárov s objemom 1000 litrov. 950 z týchto rezervoárov bude distribuovaných v šiestich rôznych miest v regióne Bekka rodinám, ktoré nemajú prístup k pitnej vode a ostatných 50 bude odovzdaných študentom a pracovníkom škôl v okolí.

Aj keď nám to tak na prvý pohľad možno nepríde, voda veľmi úzko súvisí s hygienou. Situácia s nedostatkom pitnej vody v Libanone, tak má negatívny vplyv aj na hygienu ľudí v núdzi - vrátane menštruačnej hygieny u žien a dospievajúcich dievčat. Kríza v Libanone ovplyvňuje hlavne deti a ženy. Vzhľadom na vysokú infláciu a nedostupné vysoké ceny rôznych položiek, žijú mnohí miestni obyvatelia a aj utečenci formou výberu tých najdôležitejších na prežitie - aj na úkor kvality svojho života.

Problémy a kvalitu života utečencov v Libanone sa snaží vyriešiť alebo aspoň zlepšiť viacero organizácií, medzi ktoré patrí aj ADRA Slovensko a SlovakAid. V krajine už realizovali viacero nápomocných projektov týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti, ekonomickej a environmentálnej krízy, psychosociálnych služieb a ďalších.

Aj keď možno my berieme vodu za samozrejmosť, mnoho ľudí nie. Preto by sme mali byť vďační za každú jednu kvapku a pozrieť sa na možné spôsoby pomoci pre tých, ktorých životy sú kvôli nekvalitnej vode ohrozené.

Zdroje:

https://www.adra.sk/ako-pomahame/vo-svete/libanon-swiss-samrs-2022-hum-1-6/

https://slovakaid.sk/schvalene-a-neschvalene-projekty/samrs-2022-hum-1/

Fotografie:

https://www.instagram.com/p/CzeSHR_qpWw/?img_index=1

https://www.facebook.com/ADRASlovensko/posts/5911216535597634/?paipv=0&eav=AfZo1s9jWtz-K8X-bq0NUXvEWdj08YgKbY_2mDREONuUvRXSkQDcD1mkFr49XS0y95Q

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.