29.11.2023 13:05

Šanca pre každé šikovné a ambiciózne dievča

Rodová nerovnosť je stále závažným problémom, ktorý pretrváva aj v dnešnom svete. Pre mnohé ženy je to každodenná realita, ktorú sprevádza pocit strachu a obmedzenia.

Pocitom odmietnutia či odlišnosti sme si prešli všetci. Ako vždy, vinu hľadáme v sebe. Nájdeme ju niekedy, alebo potrebujeme hrabať dostatočne hlboko na to, aby sme si uvedomili, že nie je v nás? Škola bola pre mňa miestom, kde som začala cítiť tlak stereotypov týkajúcich sa mojej roly a schopností. Očakávania, ktoré spoločnosť má voči mne, ako dospievajúcej žene, sú často obmedzujúce. Podceňujú moje ambície a ciele. Keď som povedala svoj názor, vysmiali ma. Keď som sa pripravila na hodinu, ohovárali ma. Vraj som moc hlučná, tvrdohlavá a ambiciózna na dievča. Nechcem, aby tieto “nálepky” formovali celý môj život. Nádej na zmenu Mojou snahou nie je len bojovať za seba, ale aj prispievať k zmene celého systému. Verím v zmenu. Tá začína hlasmi každej ženy, ktorá sa odváži hovoriť, konať a bojovať. Môj boj s rodovou nerovnosťou je súčasťou môjho životného príbehu. Chcela by som dať nádej tým, ktorí zažívajú podobné výzvy. Keď sa takto trápim ja, vo vyspelej krajine, čo musia prežívať ženy a dievčatá v menej rozvinutých častiach sveta?

Nerovnosť sa prejavuje v rôznych formách. Sexuálne obťažovanie a zneužívanie Až 81% žien sa stretáva s určitou formou sexuálneho obťažovania.Približne 1 z 20 dievčat taktiež vo veku 15 až 19 rokov zažilo nútený sex. Je to približne 13 miliónov dievčat a žien. A aj napriek týmto strašidelným číslam sa nájdu ľudia, ktorí pokladajú rodovú rovnosť za nepodstatnú, nežiadanú či prehnanú. Sexuálne zneužívanie žien je bolestivým príkladom nerovnosti. Fyzické a emocionálne zneužívanie postihuje ženy všetkých vekových kategórií a sociálnych skupín, čím sa prehlbuje neprávosť, ktorú musia znášať. Platová nerovnosť Ženy v mnohých krajinách aj napriek rovnakej kvalifikácii a schopnosti dostávajú často nižšie platy než muži za rovnakú prácu. Vzdelanie Takmer 1 zo 4 dievčat vo veku od 15 do 19 rokov nemá ani zamestnanie, nechodí do školy, či nenavštevuje iný typ odbornej prípravy. U chlapcov sa je takej situácii 1 z 10. Stále sú časti sveta, kde dievčatá zbavujú príležitosti vzdelávať sa. Neumožňujú im vzdelávať sa, škola nie je dostupná a cesta nebezpečná, ale ich nútia veľmi mladé vydať sa, prípadne ich predávajú ako mladé nevesty. A ich sen o vzdelaní im nie je umožnený. Tento problém môžeme veľmi výrazne sledovať v Afganistane, kde nechodí do školy viac ako 4 milióny detí, z toho je 60 % dievčat.

© UNICEF/UN0467411/Fazel

Je na čase, aby sme sa začali viac rozprávať o týchto problémoch verejne a spoločne sa podieľali na ich odstránení. Veď predsa len, rovnaké práva a spravodlivosť pre ženy neznamenajú menej práv pre mužov. Nie je to koláč : ) Aj UNICEF sa podieľa na zrovnoprávnení možnosti pre dievčatá. Investuje do budovania zručností žien a dievčat, aby zlepšil ich ekonomické postavenie – ako podnikateľky, inovátorky a líderky. Rozširuje pre dievčatá digitálne platformy, odbornú prípravu, vyvíja nové technológie pre dievčatá so zdravotným postihnutím. Podporuje a profesionalizuje aj odvetvia v zdravotníctve, v ktorých pracuje viac žien. A snaží sa prostredníctvom kampaní o prevenciu násilia, páchaného na ženách. Spolupracuje s vládami na podpore legislatívnych a spoločenských zmien.

Na záver - Odkaz na video pre mladých čitateľov s touto tematikou : ) https://www.youtube.com/watch?v=6F7ie1Z07aMň

Zdroje: https://www.unicef.org/gender-equality https://www.youtube.com/watch?v=tMuVNPLgOXE https://dennikn.sk/blog/2520728/dostanu-sa-afganske-dievcata-do-skoly/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
27
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.