10.12.2023 11:00

Zobrala im všetko - nočná mora, ktorá straší nielen deti

Sú krajiny, v ktorých nevinní ľudia a hlavne deti pykajú za naše detinské konanie a nezmyselné inovácie, ktoré pomaly, ale isto ničia našu planétu.

Uvidia vôbec naše deti svet taký, ako sme ho doposiaľ poznali my?

Keď sa rozprávame o klimatickej zmene, tak musíme priznať, že najviac zasahuje tých najnevinnejších. Deti. Smutné je, že práve deti sú tými, ktorých táto hrôza ovplyvňuje najviac. Mnoho detí nemá prístup k vode, zažívajú detskú prácu, sú nútené utekať zo svojich domovov. Jedným z najvýraznejších dôsledkov zmeny klímy je jej vplyv na globálny potravinový systém. Menia sa zrážky, znižujú sa výnosy z poľnohospodárstva. Ovplyvňuje potravinovú bezpečnosť. .

Robí toto z nás dobrých ľudí?

Za tých pár rokov, čo som tu, sa klíma veľmi zmenila. Teploty sa zvýšili. Zrážky klesli. Ako čas plynie, veci sa len a len zhoršujú. Prší raz za tri mesiace, to nie je normálne. Toto viedlo k nedostatku vody a jedla, čo potom viedlo k uhynutiu zvierat.  Ľudia prichádzajú o svoj dobytok, nemajú čo jesť a zomierajú od hladu.” Lourine, vek 15, Lodwar, Keňa

© UNICEF/UN0436094/Prinsloo

Klimatické zmeny môžu znížiť príjmy z poľnohospodárstva a chovu zvierat, zvýšiť ceny a dostupnosť potravín. Čím spôsobuje podvýživu u detí. Rozpráva o tom aj trinásťročná Naomi z Kericho, Keňa : „Farmári začnú pestovať úrodu, ale… keď má prísť dážď, nepríde. Toto spôsobuje hlad vo vačšine rodín. Najmä v tých, ktoré sú závislé od svojej úrody. Moji spolužiaci a kamaráti… budú každý deň jesť menej a menej jedla. Nemajú si za čo kúpiť nové oblečenie, tak nosia to čo majú, aj keď im je malé. .” Deti sú si veľmi vedomé podmienok, v ktorých žijú a toho, ako vplývajú na životy ľudí z ich okolia. Výskum UNICEF-u z roku 2011 zistil, že šesť z desiatich detí poznamenalo, že ceny jedla sa zvýšia po príliš veľkom, alebo naopak príliš malom daždi.

Je toto ozajstná človečina?

Rodiny, ktorých život záleží na ich úrode a dobytku, sú nútené svoje deti ukrátiť snáď o to jediné, čo ich robí v tejto dobe deťmi - školu. Pretože za školu sa platí a oni nemajú z čoho. A deti majú aj ďalšie dôvody, prečo sa učiť nedokážu. „Za posledný čas sa úrodnosť znížila. Poznám deti, ktoré kvôli tomu odišli zo školy. Hovoria, že sa nevedia na vyučovaní sústrediť, pretože su hladné. Máme len jedno až dve jedlá denne, pretože je veľmi drahé.” Justus, vek 14, Bundalangi, Keňa. V Indonézii v roku 2011 jedno z piatich detí z vidieku muselo zo školy odísť. Kvôli finančnej situácii, ktorú spôsobila klimatická kríza. Zlá výživa detí zvyšuje riziko, že sa nakazia rôznymi chorobami. To tiež prispeje k zníženej návštevnosti škôl a životnej úrovni detí. Jedno z troch vidieckych detí z Indonézie potvrdilo, že ich rodičia migrovali do veľkých urbanizovaných miest po tom, čo sa z ich úrody už ďalej uživiť nedokázali.

© UNICEF Bangladesh/2022/UN0642143

Ako pomáha UNICEF podvýživeným deťom? Jednoducho. Dokonalým vynálezom, ktorý nesie názov RUTF, alebo Ready-to-Use therapeutic food - energetická, makronutričná pasta z arašidov, cukru, mliečneho prášku, oleja, vitamínov a minerálov, zachraňuje životy aj veľmi podvýživeným deťom po celom svete. RUTF sa dá jesť rovno z obalu bez pridania vody, skladovať sa dá až dva roky a to dokonca mimo chladničky. Najlepšie na tom je, že deti užívajúce RUTF sa liečia doma a nie v nemocnici. UNICEF takto poskytuje pomoc nespočetne veľa deťom a zachraňuje im život. Pritom je to iba arašidové maslo, obohatené o ďalšie živiny.

Niekedy naozaj stačí tak málo, že?

© UNICEF Sudan/2023/Mahmoud

Situácia klimatickej zmeny vo svete je už natoľko rozvinutá a závažná, že treba, aby sa čo najskôr podchytila vyspelejšími krajinami, ktoré sú schopné konať. Jedným z hlavných motívov boju proti klimatickej zmene je, aby detské životy boli čo najmenej ovplyvňované týmto svetovým nešťastím.

Veď ktorá matka na svete si zaslúži, aby jej od hladu umieralo dieťa?

Zdroje :

https://www.unicef.org.uk/publications/climate-change-food-systems-and-children-a-case-for-greater-action/

https://www.unicef.org/sudan/press-releases/usaid-provides-lifesaving-nutrition-supplies-treat-malnourished-children-sudan

https://www.unicef.org/nutrition/RUTF

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.