HUMANITÁRNA POMOC - Rekonštrukcia zdrojov pitnej vody pre ľudí v Sýrii

Podľa výskumov OSN, z roku 2022, len 52% obyvateľov Sýrie malo prístup k vode z vodovodného kohútika, a ostatní musia využívať náhradné zdroje vody, z ktorých mnohé však nie sú zdravotne nezávadné.

Projekt na Rehabilitáciu dvoch vodných vrtov pre komunitu Hijeira v Sýrii pomohol 12 000 ľuďom v núdzi, medzi ktorých patria miestni obyvatelia a aj vnútorne vysídlené osoby, ktoré sa usadili v danej lokalite pred následkami, ktoré spôsobil dlhoročný ozbrojený konflikt v Sýrii, ktorý vznikol už v roku 2011. Nedostatok zdrojov pitnej vody, spôsobil, že miestni obyvatelia majú prístup len k 10 litrom vody a cieľom projektu je zvýšiť dostupnosť vody na objem 30 litrov pre osobu na deň. Pred ozbrojeným konfliktom v krajine malo spoľahlivý prístup k pitnej vode až 98 % sýrskych obyvateľov sídliacich v mestách a 92 % obyvateľov vo vidieckych oblastiach. Podľa výskumov OSN, z roku 2022, len 52% obyvateľov Sýrie malo prístup k vode z vodovodného kohútika, a ostatní musia využívať náhradné zdroje vody, z ktorých mnohé však nie sú zdravotne nezávadné. Preto sa slovenská organizácia Nadácia Integra, vďaka grantu od SlovakAid rozhodla realizovať projekt “Rehabilitácia dvoch vodných vrtov pre komunitu Hijeira v Sýrii”.

Počas prebiehajúceho konfliktu je údržba vodných zdrojov a infraštruktúry viac ako desaťročie zanedbávaná alebo neprebieha vôbec, zatiaľ čo využitie systému vodných zdrojov prebieha na maximálnej kapacite. Ozbrojený konflikt tak má negatívne následky aj na infraštruktúru v oblasti vody, sanitácie či hygieny a civilná vodná infraštruktúra sa častokrát stala terčom útokov, čo spôsobilo jej rozsiahle poškodenie. Sýria tiež bojuje s negatívnym vplyvom stúpajúcich teplôt v dôsledku klimatických zmien, čo spôsobuje pokles hladiny vody v priehradách a ohrozuje aj ďalšie zdroje vody.

Obnova prevádzky vodného systému dvoch zrekonštruovaných vodných zdrojov v rámci projektu “Rehabilitácia dvoch vodných vrtov pre komunitu Hijeira v Sýrii” by sa nezaobišla bez spolupráce s miestnou vodárenskou spoločnosťou, pravidelného testovania a vyškolenia chýbajúcich technických pracovníkov, ktorí zaobstarajú údržbu a ich správne fungovanie vodných zdrojov. Miestne domácnosti sa do projektu zapojili cez školenia o vode, hygiene a prevencii chorôb. Budovanie zdrojov vody a zlepšenie hygieny pomôže chrániť najviac zraniteľné skupiny ľudí, akými sú napríklad deti, ľudia so zdravotným znevýhodnením, seniori či tehotné ženy, pred nebezpečnými infekčnými ochoreniami, ako napríklad ochorenie COVID-19 alebo cholera.

Poskytovanie prístupu k čistej vode pre miestnu populáciu má tiež veľmi pozitívny vplyv na viac ako 6000 žien žijúcich v tejto oblasti, ktoré sa museli popri mnohých výzvach, ktoré im prebiehajúci konflikt v krajine prináša, vysporiadať aj s náročnou zodpovednosťou zabezpečovania čistej vody. Je nevyhnutné aby ženy v Sýrii nemuseli prekonávať veľké vzdialenosti a mať strach, či budú ich rodinám schopné poskytnúť základné potrieb, ako je pitná voda.

Tento projekt bol zrealizovaný vďaka nadácii Integra, ktorá pomáha pri rozvoja a humanitárnej pomoci, napríklad v oblastiach ako napríklad ekonomický rozvoj a spravodlivý obchod a zlepšovanie klímy a bol financovaný z programu SlovakAid. Nadácia Integra pokračuje v budovaní a rekonštrukcii ďalších 3 zdrojov pitnej vody v oblasti Khan Arnaba v Sýrii.

Zdroje:

https://integra.sk/voda-pre-ludi-v-syrii/?fbclid=IwAR2w7r4V_3Rmu9uDLKtTL6UKA_3seZxljcwQSZ-E-npRruk8dgEkC-lq-tI

https://www.crz.gov.sk/zmluva/5854212/

https://slovakaid.sk/en/projects/rehabilitation-of-two-water-wells-for-the-hjeira-community-in-syria/

https://slovakaid.sk/schvalene-a-neschvalene-projekty/samrs-2021-hum-1/

https://integra.sk/voda-pre-tisicky-ludi-v-syrii/

https://tcf.org/content/report/cholera-in-the-time-of-assad-how-syrias-water-crisis-caused-an-avoidable-outbreak/#:~:text=According%20to%20UN%20data%20collected,over%20the%20past%20few%20years.

https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/syria-water-crisis-40-less-drinking-water-after-10-years-war

https://www.peopleinneed.net/a-harsh-reality-millions-in-northern-syria-lack-access-to-clean-water-10161gp

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/menasource/syria-has-a-water-crisis-and-its-not-going-away/

https://www.humanitarianresponse.info/sites/www.humanitarianresponse.info/files/documents/files/water_crisis_response_plan-final.pdf

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.