27.12.2023 14:56

Dopad vojny na životné prostredie na Ukrajine

Už sú to skoro dva roky, odkedy eskaloval konflikt na Ukrajine. Vojna, ktorá trvá už od roku 2014, má dopad nielen na životy ľudí, ale aj na životné prostredie.

Ovzdušie

Jeden z mnohých následkov vojny na Ukrajine je jej dopad na ovzdušie a atmosféru. Pri explózií výbušnín dochádza k rýchlemu uvoľneniu škodlivých látok, napríklad ortuti, olova, poprípade aj rádioaktívnych častíc uránu. Rovnako nebezpečným je aj to, čo môžu bomby spôsobiť pri útoku na rôzne fabriky, energetické závody, či iné areály. Útok spôsobuje nielen škody, ale zároveň môže spustiť únik nebezpečných látok, či zničenie infraštruktúry ako to bolo v prípade Kachovskej priehrady.

Veľké množstvo skleníkových plynov sa vytvorí ako následok vojny. Podľa najnovších štúdie, emisie spôsobené vojnou na Ukrajine dosahujú cez 150 milión ton CO2 (údaj za obdobie od 24.2.2022 do 1.9.2023). Najviac emisií spôsobuje spaľovanie palív, ale aj používanie streliva, či vojenský transport . Tieto štatistiky sa budú meniť, čím dlhšie konflikt bude pokračovať. Po vojne bude veľkým problémom rekonštrukcia a obnovenie infraštruktúry, ktoré tiež spôsobia rast emisií.

Pôda a poľnohospodárstvo

Poľnohospodárske produkty tvoria najväčšiu časť exportu Ukrajiny. Približne 70 % pôdy na Ukrajine je úrodnej vďaka priaznivému podnebiu a černozemi, najúrodnejšiemu typu pôdy, bohatej na minerály a živiny. Ukrajina sa nachádza v priaznivom podnebí, ideálne pre poľnohospodárstvo a chov dobytka. Nie nadarmo je Ukrajina známa ako „Obilnica Európy“.

Situácia sa náhle zmenila, keď 24. februára 2022 Rusko napadlo Ukrajinu. Neustále ostreľovanie rôznych poľnohospodárskych zariadení ako aj zamínované územia majú dopad nielen na Ukrajinu, ale aj na celú Európu a svet. Približne 174 tisíc kilometrov štvorcových územia Ukrajiny je pokryté nášľapnými mínami, čo tvorí okolo 30% celého územia. Aj keď odborníci si nie sú istí týmto údajom, lebo podľa ich názoru by Rusko nedokázalo tak rýchlo zamínovať také veľké územie. Jedine pyrotechnici a experti budú vedieť určiť počet mín. Ale je to obrovské riziko.

Veľká časť zamínovaného územia je slúžila na poľnohospodárske účely. Míny nie sú jediným problémom. Samotná pôda je tiež kontaminovaná a nie je použiteľná. Buď bola poškodená vojenskou technikou, ale ostreľovaním, poprípade toxickými látkami, spôsobené explóziami rôznych bômb. Nato, aby mohla byť pôda znovu využitá, musí byť najprv odmínovaná, čo je veľmi náročný a zdĺhavý proces. Odmínovanie Ukrajiny bude pravdepodobne jednou z najnáročnejších výziev od Druhej svetovej vojny.

Fauna a flóra

Okrem ovzdušia a pôdy, škodí vojna aj rastlinám a zvieratám. Podľa údajov Ministerstva ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny, 20% chránených území je zasiahnutých vojnou. V tomto území žije približne 600 druhov zvierat a rastie 750 rôznych druhov rastlín a húb. Napríklad delfíny, žijúce v Čiernom a v Azovskom mory, sú znepokojené nízkofrekvenčným sonarom a mínami. Od začiatku vojny tisíce delfínov vyplavilo na brehy Čierneho mora. Lesy trpia tiež. Od začiatku vojny bolo zaznamenaných vyše 1000 lesných požiarov. Mnoho druhov zvierat preto muselo migrovať a niektoré druhy zahynuli. Miznú tak lesy a zalesnené plochy, vrátane veľmi cenných druhov rastlín.

Voda a pitná voda

Jeden z najväčších problémov vojnou zasiahnutej Ukrajiny je prístup k vode. Keď hovoríme o bežnej vode v riekach, asi najzávažnejším problémom bude prestavba Kachovskej priehrady. Kachovská priehrada je jednou zo šiestich vodných nádrží na rieke Dneper. Pri jej deštrukcií v júni 2023 spôsobila záplavy a potopila mnoho miest a obcí v Chersonskej oblasti. Poškodila nielen domy, ale aj ďalšiu infraštruktúru, polia a ohrozila výrobu elektriny v neďalekej Záporožskej jadrovej elektrárni.

V dôsledku vojny mnoho ľudí nemá prístup k pitnej vode. Najviac je tento problém vidieť v regiónoch pri rieke Dneper. Vyše 1,25 milióna obyvateľov, z toho je 310 000 detí) nemá prístup ku stálemu zdroju pitnej vody. Preto sa UNICEF rozhodol pomôcť ľuďom v Severnej Záporožskej oblasti a opraviť vodovodné potrubia a obnoviť pumpy na pitnú vodu. UNICEF nainštaloval 14 nových púmp na pitnú vodu a obnovil vodovodný systém vo viacerých dedinách v oblasti. Okrem toho UNICEF poskytuje základné vybavenie a chemikálie na úpravu vodovodov. UNICEF je naďalej presvedčený a chce pomôcť 3 miliónov obyvateľom koncom tohto roka.

Čo dodať

Obnoviť Ukrajinu bude veľmi náročné, ak nie náročnejšie ako ukončenie samotnej vojny, ktorá túto škodu spôsobila na prvom mieste. Teraz je ale dôležité, aby organizácie naďalej podporovali Ukrajinu, aby sa mohol konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom čo najskôr ukončiť. Medzitým, je potrebné pomáhať a dodávať humanitárnu pomoc ľuďom v núdzi. Následne môžeme obnovovať krajinu. Bude trvať dlho, kým sa Ukrajina vráti do pôvodných koľají.

Zdroje:

https://www.unicef.org/ukraine/en/stories/clean-water-for-children-in-northern-zaporizhzhia-region

https://www.unicef.org/ukraine/en/stories/lack-of-water-leaves-families-on-the-brink

https://www.unicef.org/press-releases/14-million-people-without-running-water-across-war-affected-eastern-ukraine

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2023/751427/EPRS_ATA(2023)751427_EN.pdf

https://climatefocus.com/wp-content/uploads/2023/12/20231201_ClimateDamageWarUkraine18monthsEN.pdf

https://www.theguardian.com/world/2022/oct/18/ukraine-says-30-of-its-power-plants-destroyed-in-last-eight-days

https://www.ifaw.org/international/press-releases/war-ukraine-biodiversity#:~:text=Dolphins%2C%20for%20example%2C%20are%20disturbed,without%20landing%20and%20become%20exhausted.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.