Môže silvestrovský ohňostroj za tvoj kašeľ?

Silvestrovské ohňostroje znečisťujú aj vzduch, ktorý dýchame. A drobné zvyšky z vybuchnutej pyrotechniky si dobrovoľne vpúšťame do pľúc a krvného obehu. Dobehnúť nás môžu napríklad v podobe astmy.

Silvestrovké ohňostroje patria na zoznam vecí, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Malí chlapci sa zo zábavnej pyrotechniky tešia. Celý večer netrpezlivo čakajú na odpaľovanie s otcom. Majitelia domácich miláčikov trpia spolu so svojím zvieratkom. To sa trasie niekde ukryté za sedačkou, alebo v náručí majitelia. Ľuďom, ktorí utiekli z krajín, zasiahnutých vojnou, tiež ohňostroje nemusia. Pripomínajú im bombardovanie a môžu im spúšťať “flešbeky”. Preto máme vážné dôvody, prečo sa pyrotechnike vyhýbať. My máme o dôvod viac. Silvestrovské ohňostroje totiž znečisťujú aj vzduch, ktorý dýchame. A drobné zvyšky z vybuchnutej pyrotechniky si dobrovoľne vpúšťame do pľúc a krvného obehu. Dobehnúť nás môžu napríklad v podobe astmy.

UNICEF Slovensko spolu so SAMO Europe sa venujú meraniu kvality ovzdušia na viacerých miestach Slovenska. Merače, umiestnené v Turanoch a na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave - Petržalke, zachytili merania kvality ovzdušia počas silvestrovskej noci.

Merania sa týkajú koncentrácie prachových častíc PM2,5 a PM10 v ovzduší. Prečo práve tieto hodnoty?

Vzduchom prenášané častice PM2,5 a PM10 môžu ohroziť naše zdravie. PM 2,5 sa môžu dostať hlbšie do pľúc a spôsobovať chronickú bronchitídu alebo astmu. Prachové častice PM10 sa primárne ukladajú v horných dýchacích cestách. Môžu spôsobiť kašeľ, alebo zápal spojiviek. Ak sa uložia na povrchu pľúc, môžu spôsobiť aj ich zápal.

A ako dopadli merania?

O veľmi zlej kvalite ovzdušia hovoríme vtedy, keď je koncentrácia prachových častíc PM2,5 vyššia ako 50 a PM10 vyššia ako 100. Nuž ako vidíme na grafoch, s príchodom polnoci sa ich ich množstvo zvýšilo na oveľa vyššie hodnoty. Skrátka - vzuch o polnoci je pre nás horší ako zlý.

Možno predsa len stojí za to s tými ohňostrojmi skončiť. Pre naše zdravie. A dovtedy, aj keď to vyzerá akokoľvek smiešne, bolo by pre nás lepšie tráviť silvester s respirátorom alebo rúškom. Alebo si aspoň poriadne prekryť šálom ústa a nos.

Zdroj fotky na hlavnej stránke: https://www.unicef.org/montenegro/en/stories/90-percent-citizens-celebrate-new-year-home

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.