FAKTY O OVZDUŠÍ

Myslíte si, že vonku dýchate čerstvý vzduch? Urobte si jednoduchý pokus.

Myslíte si, že vonku dýchate čerstvý vzduch? Urobte si jednoduchý pokus. Vytvarujte z vaty alebo bieleho bavlneného trička takú stredne veľkú loptičku. Zaveste niekde na strom na ulici alebo len tak položte. A nechajte ju tam jeden deň. Bude stále biela? Rovnaký vplyv má ovzdušie aj na nás, keď sme von.

Prečo je vzduch okolo mňa dôležitý?

Vzduch je neviditeľný, ale je všade okolo nás. Tvorí ho zmes plynov, predovšetkým zmes kyslíka a dusíka. Ľudia, rastliny ale aj zvieratá ho potrebujú na prežitie.

Kde sa berie znečistenie?

K znečisteniu ovzdušia dochádza, keď sa do vzduchu uvoľňujú škodlivé látky, akými sú napríklad oxid uhoľnatý či olovo. Časť z toho spôsobuje príroda (napr. požiare, sopečné erupcie, prach), ale oveľa väčšiu časť si do ovzdušia vypúšťame my sami. Hustá doprava, lietadlá, krby, poľnohospodársky odpad, či spaľovanie fosílnych palív ako uhlie, ropa, či zemný plyn - to všetko nám znečisťuje vzduch, ktorý dýchame.

Až 1.8 miliárd ľudí do 15 rokov dýcha vzduch, ktorý zároveň ohrozuje ich zdravie!

Škodlivé, znečisťujúce látky zo vzduchu vdychujeme a putujú k pľúcam a do krvného systému, čo zvyšuje riziko rôznych chorôb. Dlhodobé vystavenie týmto látkam môže dokonca aj zmeniť štruktúru nášho mozgu, čo môže byť obzvlášť nebezpečné pre deti, ktoré sa ešte stále vyvíjajú.

Meranie kvality ovzdušia

Znečistenie ovzdušia sa dá merať pomocou Indexu kvality ovzdušia (AQI) – čím je jeho hodnota vyššia, tým je kvalita horšia. Merať mieru znečistenia je možné merať aj podľa prachových častíc PM2.5. PM2.5 častice sú široké iba ako tridsatina ľudského vlasu, no aj tak sú pre nás nebezpečné.

Znečistenie je neviditeľné, ale signalizovať nám ho môže aj naše telo

Suché podráždené oči, bolesti hlavy, únava, alergie, či dýchavičnosť nám môžu signalizovať aj to, že dýchame znečistený vzduch. Ak máme v svojom okolí hustú premávku a navyše továreň, alebo elektráreň, tam sme pravdepodobne vystavení vysokej úrovni znečistenia. Astmatik môže mať aj vážnejšie astmatické záchvaty, bolesti v hrudníku, kašeľ, či sipot. Pomôcť nám môže silnejší vietor, ktorý dokáže husté znečistenie trošku prefúknuť. A keďže deti dýchajú rýchlejšie ako dospelí, sú vo väčšom ohrození.

Čo na to politika?

Politici si vytyčujú rôzne medzinárodné ciele, ako ovzdušie zlepšiť. Prijímajú rôzne opatrenia. Škoda len, že je okolo toho viac rečí ako skutkov. Lebo keby sa nám to darilo a splnili by sme do roku 2050 napríklad ciele Parížskej dohody, tak by sme znížením znečistenia ovzdušia dokázali zachrániť približne 1 milión životov ročne.

Zdroje:

https://www.voicesofyouth.org/learning-module-2-air-pollution

Obrázky:

https://www.newscientist.com/article/2177981-breathing-polluted-air-may-make-you-worse-at-maths-and-language/ WU HONG/EPA-EFE/REX/Shutterstock

https://smartairfilters.com/en/blog/25-most-polluted-cities-world-2023-rankings/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.