HUMANITÁRNA POMOC - Zabezpečenie pitnej vody pre obce Bersavy a Birstek

Pitnú vodu často považujeme na Slovensku za samozrejmosť. V Iraku je však kritická situáciu s nedostatkom pitnej vody a teploty dosahujú počas osem veľmi teplých mesiacov v roku aj 50°C.

Pitnú vodu často považujeme na Slovensku za samozrejmosť. V Iraku je však kritická situáciu s nedostatkom pitnej vody a teploty dosahujú počas osem veľmi teplých mesiacov v roku aj 50°C. Podmienky sa len skomplikovali po prijatí komunít vnútorných vysídlencov (IDPs), ktorí našli útočisko v týchto obciach po úteku pred terorom tzv. Islamského štátu/Deash. Projekt na Zabezpečenie pitnej vody pre obce Bersavy a Birstek preto pomohol 6 200 ľuďom, kedže počet obyvateľov obcí od roku 2014 prudko narástol.

Záťaž na vodnú infraštruktúru v danej oblasti bola zvýšená aj opatreniami pandémie Covid-19, kvôli ktorým boli niektoré existujúce IDP tábory postupne zatvorené. Momentálne je v irackom Kurdistane ešte stále 25 IDP táborov, v ktorých žije okolo 175 000 ľudí. Toto rozhodutie miestnych autorít malo veľký vplyv na ľudí, ktorí sa bez prostriedkov na obnovu nemali ako vrátiť do zničených miest a domov. Obce ako Bersavy a Birstek, ktoré v minulositi IDPs prijali, sa zrazu stali útočiskom pre ďalšie vnútorne vysídlené osoby. Zabezpečenie dostatku zdrojov pitnej vody znížilo záťaž na vodnú infraštruktúru týchto obcí a tak pomohlo predísť prípadnému napätiu medzi hostiteľskou a IDP komunitou.

Okrem budovania zdrojov vody, tento projekt pomohol znížiť šírenie vírusu Covid-19 cez protipandemické opatrenia a školenia o ochrane vodných zdrojov a využívaní pitnej vody pri pestovateľských a chovateľských aktivitách obyvateľov obcí. Ďalšou výhodou získania jednoduchého a stabilného prístupu k dostatočnému množstvu pitnej vode bolo vytvorenie vhodných podmienok na rozvoj oblasti, keďže Irak je stále vo fáze postupnej obnovy krajiny, napriek komplikovanej politickej, bezpečnostnej, sociálnej a ekonomickej nestabilite. A o čo viac, zdroje pitnej vody znížili znečistenie z plastových fliaš, keďže ľudia žijúci v týchto obciach ich už nemusia kupovať pri nákupe chýbajúcej pitnej vody.

Pitná voda z novej studne v Birsteku pomohla väčšine obyvateľov obce ako aj 3 000 vysídlencom, ktorí utiekli pred dlhodobým ozbrojeným konfliktom a prenasledovaním jezídov zo strany ISIS. Projekt zabezpečil vďaka filtračnému chladiacemu zariadeniu, ktoré čistí a ochladzuje vodu zo staršej studne, pitnú vodu pre deti v miestnej základnej škole. Deťom v škole pomohlo aj vymenenie zhrdzavenej vodnej nádrže na streche školy. Chladiace a filtračné zariadenie nainštalovali aj do miestneho zdravotného strediska, aby obvodní lekári a chorí pacienti v obci mali prístup k pitnej vode, z pôvodnej studne.

Projekt bol uskutočnený vďaka financovaniu od SlovakAid a spolupráci medzi Slovenskou katolíckou charitou a lokálnym partnerom Shingala Azad NGO, ktorá pôsobí na severe Iraku od roku 2015.

https://slovakaid.sk/projekty/zabezpecenie-pitnej-vody-pre-obce-bersavy-a-birstek/

https://www.charita.sk/pomoc-utecencom/zabezpecenie-pitnej-vody-pre-obce-bersavy-a-birstek/

https://www.charita.sk/pomoc-utecencom/darcekom-ku-dnu-deti-im-bola-pitna-voda/

https://www.charita.sk/pomoc-utecencom/zdravotne-stredisko-v-obci-birstek-sme-napojili-na-pitnu-vodu/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Skupina mladých ľudí plných faktov. Prinášame vám zaujímavosti a fakty z oblasti klimatických zmien. 💙 junior ambasadori 🤍 @unicef_sr @slovakaid 🗣️: 🧠🌱🌍🌳🫱🏿‍🫲🏼🌊☀️🫂 #slovakaid #odamatters Tento projekt „Mladí FAKTY-visti” v trvaní 07.2023 - 07.2024 bol realizovaný z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

Chceš vedieť, keď FAKTY-visti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.