Čo stojí za zorganizovaním festivalu?

Každý z nás bol na nejakom festivale. Väčšina z Vás asi len ako náštevník. Ibaže za tým všetkým stojí veľa práce a času a síl

Toto leto som mal možnosť robiť na dvoch väčších festivaloch. Na obidvoch som robil backline na pódiu, ľudovo povedané "beďňáka". Ale pritom som videl čo všetko stojí za zorganizovaním festivalu ako bol tento. Takmer rok práce, zháňania kapiel, ľudí, sponzorov, priestoru, financií. Ani si neviete predstaviť koľko je za tým práce.

Každý festival sa začína pripravovať najneskôr 9 mesiacov pred začiatkom. Treba mať miesto, termín a kapely. Miestom bol amfiteáter v Jaslovských Bohuniciach a termín taktiež bol daný. Ako plynul čas, festival sa blížil veľmi rýchlo. Približne mesiac pred festivalom sa zháňali ľudia. Výčapníci, hostesky, ľudia na pódium, na bránu a pod.

Festival začal. Prišiel som približne hodinu pred začiatkom. Zložil som si veci a išiel sa zoznámiť čo a ako a kde budem pracovať celý víkend. Každý festival má svojich ľudí ktorí majú na starosti všetko možné aj nemožné. Zväčša to je tím ľudí. Potom sú tam tí nižší ľudia. Ale aj bez nich by festival nebol festivalom.

Stavba pódia bola už vo štvrtok, našťastie tej som sa nezúčastnil. Na druhý deň by som mal problém vstať z postele. Ale aj tak je toho dosť. Človek si pomyslí že šak to nič nie je. Len nosíš veci na pódium. Ibaže tie veci majú váhu.

Najväčším prekvapením bol prístup kapiel. Sú to obyčajný ľudia ako my. Najväčším prekvapením bola kapela Tomáš Linka a Příma linka. Obyčajný chlapi z Čiech. Vďačný za to že si nemusia sami niesť veci na stage.

Ibaže každý festival má aj svoje temné stránky. Prvou je počasie. Bohužiaľ aj tu sa počasie ukázalo. Z krásneho slnečného počasia sa stala búrka. Našťastie to nás minulo. Len fúkalo, blýskalo sa a hrmelo. Horšie prišlo neskôr. Počas koncertu kapely Taxmeni nastala udalosť, ktorú nechce zažiť asi nikto. Smrť priamo na pódiu. Bohužiaľ smrť je súčasťou života. A ešte horšie je byť jej svedkom.

Ale napriek udalosti ktorá sa stala, bola to vynikajúca skúsenosť pracovať na festivale trochu väčších rozmerov. Každý kto má príležitosť ísť pracovať na hocijaký festival, neváhaj a ber to okamžite.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Blogy o všetkom, pre všetkých

Chceš vedieť, keď Kubo_uv pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.