1.1.2018 20:54

Prečo navštíviť slovenský Rím

Trnava, ľudovo nazývané aj Malý Rím, nie je najväčšie mesto ale určite má svoje čaro

Každý Slovák by aspoň raz sa mal pozrieť aj do Trnavy. Historické mesto, ktoré má svoje čaro, atmosféru a krásy ktoré stoja za náštevu.

Ak prídeš do Trnavy prvá veci ktorú uvidíš je zrekonštruovaná železničná stanica, narozdiel od hlavného mesta. Do centra je to na skok, o 15 minút si na námestí, odkiaľ je to na skok ku všetkým pamiatkam. Pri prechádzke na námestie nemôžeš prehliadnuť Evanjelický kostol, ktorý každú hodinu dáva o sebe vedieť. Po pár desiatok metrov budeš na pešej zóne. Pekná, moderná pešia zóna ktorá býva každoročne dejiskom niekoľkých udalostí, ako je Tradičný Trnavský Jarmok, Leto na Korze, Trnavská brána a veľa iných.

Najlepší jarmek zatiaľ @ondrej_susedka @sandri54

A post shared by Jakub Uváčik (@kubo_uv) on

Ak prídeš do Trnavy v roku 2018, budeš možno svedkom osláv 780. výročia udelenia privilégií prvého slobodného kráľovského mesta.

Ak prídeš na námestie do očí ti udrú dve veci. Krásna mestská veža, alebo betónová opacha, ktorá sa hrá na dom kultúry. Výstup na mestskú vežu je možný. Stojí za to si vyšliapať 143 schodov a užiť si výhľad siahajúci od Malých Karpát až po Nitru. Celá veža má výšku 57 metrov, pričom vyhliadka je vo výške 29 metrov. Počas výstupu si môžeš pozrieť expozíciu o histórii mesta.

🗼

A post shared by Jakub Uváčik (@kubo_uv) on

Z mestskej veže uvidíš celé centrum ako na dlani. Katedrálu svätého Jána Krstiteľa, Baziliku sv. Mikuláša, Kostol sv. Jakuba, Trnavský Cukrovar, Bellušov vodojem....

Potom čo zídeš z mestskej veže môžeš pokračovať v objavovaní Trnavy, alebo navštíviť najlepšiu kaviareň na Slovensku, ktorá je na Trojičnom námestí. Najbližšou ďalšou atrakciou je Katedrála svätého Jána Krstiteľa. V Trnave túto katedrálu nikto tak nevolá. Nazývame ju Univerzitný kostol. V roku 2003 túto katedrálu navštívil aj pápež Ján Pavol II., ktorý má v Trnave aj sochu.

Ďalším kostolom, alebo lepšie povedané svätostánkom je Bazilika sv. Mikuláša. Opäť ako aj Univerzitný kostol aj tento má svoj miestny názov, Hrubý kostol. V Hrubom kostole sa nachádza aj obraz Panny Márie, ktorá v období tureckých nájazdov ronila slzy.

Beatufil Trnava pt. 1

A post shared by Jakub Uváčik (@kubo_uv) on

Ak chceš vidieť aj modernú časť Trnavy tak doporučujem navštíviť aj Trnavskú City Arénu. Trnavský štadión spojený s nákupným centrom. Ak nemáš moc peňazí sa tu dá najesť aspoň. Odtiaľ môžeš prejsť cez Ružový park späť na stanicu.

Poďme sa báť kým všetko skončí...

A post shared by Jakub Uváčik (@kubo_uv) on

Okrem iného v Trnave si musíš zvyknúť aj na naše nárečie. Trnavčina je tvrdé nárečie. Hovorí sa že aj mačky tu mnaukajú tvrdo. Ale báť sa nemusíš dorozumieš sa aj spisovnou slovenčinou. Trnava je taktiež známa svojimi hradbami. Máme najstarší hradobný systém v strednej Európe. Postavený bol v 13. storočí a jeho väčšina je stále na svojom mieste.

Aj stena z tehál je niekedy príliš slabá

A post shared by Jakub Uváčik (@kubo_uv) on

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Blogy o všetkom, pre všetkých

Chceš vedieť, keď Kubo_uv pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.