2.1.2018 18:01

Hokkaidový “cheesecake”

Tekvicový “cheesecake” so škoricovou šľahačkou

Nie každý sa pri predstave koláča z tekvice zatvári prívetivo. Koláč z tekvice? Fuj! Takto reagovalo veľa ľudí v mojom okolí a potom po dlhom nahováraní ho ochutnali. A verte či neverte, ale každý z nich ho zjedol do posledného sústa. A chutil im. Stojí za vyskúšanie.

Potrebujeme:

CESTO

200 g hladkej múky

70 g trstinového cukru

½ lyžičky soli

100 g mletých vlašských orechov

125 g masla

30 – 50 ml ľadovej vody

PLNKA

850 g dužiny z tekvice Hokkaido (1 stredne veľká tekvica)

310 ml nesladeného kondenzovaného mlieka

3 lyžičky mletej škorice

180 ml smotany na šľahanie (33%)

4 vajíčka

360 g trstinového cukru

KRÉM

300 ml smotany na šľahanie (33%)

250 g mascarpone

40 g škoricového cukru

Postup:

CESTO

Zmiešame spolu šetky suché ingrediencie spolu so studeným maslom nakrájaným na kocky, až nám vznikne “mrvenička”. Postupne prilievame vodu, kým sa nám cesto nespojí. Cesto potom zabalíme do potravinovej fólie. Necháme odležať v chladničke aspoň na 2 hodiny.

Cesto potom rozvaľkáme na tenko a uložíme na dno tortovej formy (23 cm), ktorú vystelieme papierom na pečenie. Cesto popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Upečené cesto necháme poriadne vychladnúť.

PLNKA

Tekvicu si očistíme, dužinu nakrájame na kocky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 20 minút domäkka. Potom upečenú tekvicu rozmixujeme spolu s kondenzovaným mliekom. Pridáme škoricu, smotanu, vajíčka a trstinový cukor. Plnku potom vylejeme na cesto a pečieme pri 160 °C približne 40 minút, kým plnka po okrajoch formy nestuhne. V strede môže byť plnka ešte mäkká, ak je veľmi vodnatá pečieme ešte ďalších 10 minút. Koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke ideálne celú noc.

SERVÍROVANIE- škoricová šľahačka

Stuhnutý koláč dozdobíme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a škoricovým cukrom.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na blogy@refresher.sk.

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Klaudi Rimarčíková Východňarka z Košíc, ktorá miluje pečenie :)

Chceš vedieť, keď Klaudi_rimka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.