Ako správne zvládnuť stres?

Mnoho ľudí už zažilo zhon, paniku, že niečo nestihnú, škola, práca.. Ajajaaaaj

Čo to stres vlastne je?

Je to nešpecifická obranná reakcia organizmu, ktorá je objektívne zistiteľná podľa chemických a fyziologických prejavov tela. Stresom sa rozumie psychický stav človeka, ktorý je buď priamo ohrozovaný alebo ohrozenie očakáva a pritom nie je presvedčený, že jeho obranná reakcia proti nepriaznivým vplyvom bude dostatočne silná. Stresová odpoveď má slúžiť k riešeniu situácie mobilizovaním všetkých síl organizmu.

Ako sa na nás prejavuje stres?

- hypertenzia

- žlčníkové kamene

- oslabenie imunitného systému

- kŕče svalov

- lámavosť a padanie vlasov

- poruchy spánku, nervozita

- arytmia= tzv. búšenie srdca

- bolesti hlavy prechádzajúce do neutíchajúcich migrén

- poruchy menštruačného cyklu

- vyrážky

- konzumácia alkoholu a cigariet

Čo všetko v nás vyvoláva stres?

Vplyvy prostredia – hluk, uzavretý priestor, horúčava, prírodné katastrofy, ...

Spoločnosť a vzťahy – vzťahy medzi ľuďmi, média, spoločenské pravidlá, zákazy, termíny, ...

Osobnosť a psychické vnímanie – životný postoj, negatívne myslenie, pesimizmus, strata zmyslu života, ...

Kondícia a životný štýl – nedostatok spánku, nabitý program, nadmerná konzumácia alkoholu, obezita, vážne alebo nevyliečiteľné ochorenie, vek, ...

Ekonomická situácia – hypotéka, pôžička, Vianoce, exekúcia, neschopnosť splácať dlhy, zlá finančná situácia, strata príjmu, ...

Životné udalosti – svadba, rozvod, rozchod, tehotenstvo, narodenie dieťaťa, strata alebo zmena zamestnania, smrť blízkeho, sťahovanie, odchod do dôchodku, ...

Každodenné problémy – hádky, zlé vzťahy v rodine, na pracovisku, nefunkčnosť elektrospotrebičov, elektroniky, strata kľúčov, meškanie autobusu.

Potraviny, ktoré pomáhajú odbúravať stres

- tmavá čokoláda ( obyčajne je vnímaná ako komfortné jedlo, vyhľadávané miliónmi ľudí, avšak odporcami zavrhované pre vysoký obsah cukru a tukov)

- vlašské orechy ( štúdia z roku 2010 zistila, že polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré tieto orechy obsahujú, napomáhajú znormalizovať krvný obeh a podporujú kardiovaskulárny systém pri akútnom strese)

-tekvicové semienka ( tekvicové semienka, obľúbené predovšetkým na jeseň, sa podieľajú na znižovaní stresu svojím vysokým obsahom jednotlivých živín, ako sú omega 3 mastné kyseliny, horčík, zinok a draslík )

Čo dodať na záver?

Azda zopár rád, ktoré nám pomôžu vyvarovať sa stresovým situáciám

Hoci sa mu úplne nevyhneme a pravdepodobne bude vždy prítomný v našom živote, môžeme si pomôcť úpravou nášho životného štýlu.

Začnime sa viac hýbať a zaraďme do nášho jedálnička potraviny, ktoré sú obsahom cenných živín dôležité pre zníženie každodenného stresu a zlepšenie našej nálady.

Mali by sme si aspoň občas nájsť čas na relax a na to, aby sme vypli a ničím sa nezaoberali. Užívali si deň, kedy nemusíme nikam bežať, nič rýchlo vybaviť a ani klopkať topánkou v rade na pošte...

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Fresh Dream pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.