Výber mojich fotiek z nádherného vianočného Londýna

Ako vyzerá Londýn počas vianočného obdobia? Síce nesneží, no atmosfére to rozhodne neuberá

Už to chvíľu vyzeralo, že v roku 2017 sa mi nepodarí navštíviť Londýn. Od roku 2014 bolo mojim neoficiálnym pravidlom, že tam zavítam každý rok. Potom však prišiel návrh od kamarátky, či tam s ňou nestrávim Silvester, nakoľko odtiaľ odlietala objavovať iný kút sveta. Samozrejme, pri cene letenky okolo 35€ som neváhal ani chvíľu. V Londýne som však dovtedy bol vždy na jar, v marci alebo apríli, preto som bol veľmi zvedavý, ako vyzerá moje obľúbené mesto počas vianočnej sezóny.

Z Londýna mám pochopiteľne už veľa fotiek a pokojne by som tam mohol tráviť celé dni bez toho, aby som použil foťák. Tušil som ale, že prelom roka tu bude vyzerať úplne inak, a preto som aj sľúbil, že dám na blog tento článok. Ťažko síce čakať nádielku snehu, no to mne ohromne vyhovuje. Aj keď počasie nám prialo a bolo až do 13°C, na vianočnej atmosfére to vôbec neubralo. Pozrite sa teda, ako vyzerá jedno z najnavštevovanejších miest sveta v období Vianoc. Všetky fotky sú fotené mojim OnePlus 5T, takže nečakajte žiadne umelecké zábery, som predsalen lepší v písaní :)

Centrom Vianoc je tu jednoznačne slávna Oxford Street. Práve tá aj v pomerne teplom počasí pripomínala, v akej časti roka sa nachádzame. Predvianočné nákupy tu musia byť fakt úžasné, i keď aj tie povianočné výpredaje mali svoje čaro (aj keď mi nákup tenisiek trval vyše hodiny) :)

Vianoce sa samozrejme nevyhli ani obchodom, aj keď už bolo pár dní po nich. Napríklad M&M´s World, ktorý je už turistickou atrakciou, stále žiaril v bielej, zelenej a červenej.

Na vlakovú stanicu King´s Cross sme zavítali jednak kvôli populárnemu obchodíku "Nástupište 9 a 3/4" a jednak kvôli kaviarni a reštaurácií Caravan (na stôl by sme museli čakať, tak sme si dali aspoň kávu).

Toto zvieratko bolo jedinou pripomienkou Vianoc v Camden Towne. Táto časť mesta si bez ohľadu na ročnú dobu žije svojim vlastným životom.

Prečo sa stále, každý rok, vyberám do Londýna?

Ani v Londýne nemôžu chýbať klziská. Jedno je pri National History Musem, to som bohužiaľ nestihol, a druhé priamo pod Tower of London. A bolo naozaj populárne :)

Dali sme si aj výdatnú prechádzku popri Temži, kde stále boli rôzne stánky so suvenírmi, vareným vínom a jedlom. Zaujali ma napríklad takéto iglu, kde ľudia večerali. Bohužiaľ, nezistil som, ako sa dostať dnu, čo je potrebné pre to urobiť.

Prečítajte si zoznam 6 vecí, ktoré v Londýne určite nevynechať.

Vyčítal by som si, keby som bol počas Silvestra v Londýne a nevidel naživo slávny ohňostroj. Aby ste sa tam dostali, musíte si kúpiť lístok za 10£ do rôznych zón. My sme to zistili neskoro, preto sme sa dostali k lístkom až na Waterloo Bridge, napriek tomu som veľmi rád, že som to absolvoval :) Angličania, rovnako ako Američania, vítajú nový rok pesničkou Auld Lang Syne, počas ktorej sa objímajú, bozkávajú, prajú si šťastný nový rok a nakoniec o dušu tancujú :) Super to vidieť na vlastné oči. Páčilo sa mi tiež, ako sa pred polnocou začali na Temži zoraďovať lode, kde sa zrejme odohrávali rôzne súkromné oslavy.

Ak ste zvedavý, ako novoročný ohňostroj v Londýne za stovky tisíc libier vyzerá, pozrite si celý záznam od BBC, ktorý bol aj streamovaný naživo.

Londýn je jednoznačne jedným z najkrajších miesto Európy a pre mňa určite najväčšou srdcovou záležitosťou, čoho pôvod ani neviem objektívne vysvetliť. Je to jednoducho emócia, ktorú vo mne pri každej návšteve zanechá, to, ako sa tam cítim, ako by som tam žil dlhé roky (aj keď stále musím v metre pozerať plán :) ). Verím, že každý, kto cestuje, si takéto mesto niekde našiel a teda chápe, o čom hovorím. Bolo to prvýkrát, čo som Londýn navštívil počas zimy. A napriek tomu, že to bolo super, radšej sa vždy vrátim v jarnom alebo letnom čase. Keď môžem únavu z poznávania mesta a nekonečných prechádzok vyležať v niektorom z množstva nádherných parkov :)

Čo hovoríte na vianočný Londýn vy? Chceli by ste tam niekedy privítať nový rok? :)

Viac mojich článkov nájdete na mojom blogu www.tonydubravec.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Bloger, cestovateľ, social media konzultant, storyteller, nadšený kávičkár :)

Chceš vedieť, keď Tony Dúbravec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.