23.1.2018 15:00

Rozhodni sa sám

Viem, že nie som jediná, ktorej sa to stalo... Veď skončiť z VŠ ešte nie je žiadna veda, či?

Maturita ... To je to čoho sa obávame celé štúdium na strednej škole. Obavála som sa aj ja, no teraz verte či nie, by som si to veľmi rada zopakovala. Práve teraz si totiž prajem vrátiť čas, presne do posledného ročníka strednej školy.

To boli časy, časy ktoré som prežívala tak povediac vždy s radosťou. Nebola som "hermiona", ktorá excelovala na každom predmete, bola som klasický lepší priemerný študent, ktorý vedel pomôcť aj druhým. Posledné dva roky na strednej škole som na sebe celkom zamakala, pretože som vedela, že už sa pomaly ale isto blíži koniec. A potom výber vysokej školy.

Január, ferbuár, marec, už je na čase si vybrať kam pôjdem ďalej, no hlava stále rozmýšľa nad maturitou a na výber vysokej školy nezostáva čas. Milí čitateľ tohto článku, ktorý ešte nie si na vysokej škole a veľmi si chceš nejakú vybrať, teraz pozorne čítaj.

Najlepšie je rozmýšľať nad vysokou školou najmenej v 3. ročníku na strednej škole. Máš aj viac času na svoje terajšie povinnosti aj na výber vysokej školy.

V prvom rade, never všetkému čo sa píše na stránkach jednotlivých fakúlt. Fakt je, že sa v prvom rade snažia nalákať študentov, a pri prvom skúškovom veľmi radi "čistia svoje priestory" a tým nemyslím prácu upratovačiek.

Dobre si uvedom aké sú tvoje plusy a mínusy a čo chceš naozaj robiť a nenechaj sa odradiť ani zlými komentármi a jazykmi, ktoré danú školu hania. Sú to väčšinou študenti, ktorí z vlastnej vôle na štúdium kašlali. (No niekedy je to ale pravda.)

Určite absolvuj dni otvorených dverí, ale popýtaj sa aj jednotlivých študentov, ktorí na tej škole študujú. Oni ti povedia ako to naozaj funguje na tvojej "vysnívanej škole".

Vždy si vyber to, čo ťa bude baviť, vyber si to, na čo máš. Ak chceš ísť do zahraničia choď, ak chceš zostať tu tak zostaň. Je to len a len na tebe. A už vôbec sa nedaj ovplyvniť osobou, ktorá s tebou sedí v lavici, alebo ak je tvoj tak povediac "BFF" v triede. To čo zaujíma jeho/ju nemusí byť to pravé pre teba!

Určite poslúchni aj radu učiteľov a kľudne ich požiadaj aj o pomoc s výberom. Neboj sa požiadať o radu. O nič neprídeš a určite ti pomôžu viac ako spolužiaci.

A teraz môj príbeh. Vždy som inklinovala k umeniu, hudbe. No moje sebavedomie išlo z roka na rok dolu vodou. Vedľa mňa sedela spolužiačka, ktorá k hudbe nemala žiadny vzťah, len ten že ju počúvala. Keď prišlo k vyberaniu vysokých škôl, nemala som šajnu kam. Tam kam som chcela ísť som si nepodala ani prihlášku, pretože som sa bála, a hovorila som si, sú lepší, nadanejší a tí na to majú a nie ja! A to bola chyba. Potom som sa rozhodla pre identickú školu, akú mala moja spolusediaca a to bola ďalšia chyba. Vybrala si školu, ktorá znela dobre, prestížne a ja som sa utešovala že je to dobrá voľba aj pre mňa. Nedala som ani na radu svojich rodičov a oni dobre vedeli, čo je pre mňa najlepšie. Takže ich určite pri tvojom výbere vysokej školy neignoruj a počúvaj.

A kde som teraz? Som doma. Hľadám si brigádu, prácu skrátka niečo, aby som si zarobila a zaplatila si prvý rok na už inej, vysokej škole. Rozhodla som sa skončiť, a to čím skôr, pretože to bol veľmi zlý výber. Mám skoro furt zlú náladu a nadávam si ako som mohla byť taká hlúpa a mohla si vybrať takú školu len preto, že tam išla aj moja "BFF" z triedy. Ja nepotrebujem prestížnu vysokú školu, ktorá je IN len vďaka názvu. Chcem ísť tam, kde to v prvom rade zvládnem a kde sa budem cítiť dobre. A preto nepodceň výber vysokej školy a ak sa na vysokú necítiš, tak tam nechoď. Úplne sa vykašli na to, čo si o tom bude myslieť tvoje okolie, je to tvoje rozhodnutie. A HLAVNE SA ROZDNI SÁM!

A ak sa ti niečo podobné stalo, nezúfaj. Je mnoho študentov, ktorí aj po 2 či dokonca 3 rokoch ukončili štúdium a skúsili to inde alebo to skrátka nechali tak a sú omnoho úspešenejší ako tí, ktorí sa na každom rohu chvália ako výborne zvládli ich VŠ. V dnešnej dobe je podľa mňa aj tak najdôležitejšia maturita.

Ja sa tento môj počin snažím chápať už pomerne inak. Človek sa aj tak naučí najviac na svojich chybách. A vďaka tejto skúsenosti som si splnila sen a napísala jeden článok. Tak ja dúfam, že aspoň pre jedného z vás bude poučným.

Krásny zvyšok dňa. :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Keď nie je na blízku osoba, ktorej hovoríte všetko, človek sa občas musí niekde vypísať. Ja sa vypisujem tu. Prajem príjemné čítanie. :) Remi

Chceš vedieť, keď Remi pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
28.1.2019 22:38
Prokrastinácia
1.8.2018 19:12
Formula 1
14.6.2018 21:41
Kto je Boh?