28.1.2019 22:38

Prokrastinácia

Ako sa prinutit učiť a nezblázniť sa.

Čauteee vysokoškoláci a vysokoškoláčky!! Už podľa názvu článku ste si mohli všimnúť, čomu sa dnes budeme venovať. Prejdeme si pár tipov, ako potlačiť či možno úplne "vyhnať" prokrastináciu z nášho života. Ale najskôr si však položme otázku. Prečo sa to deje? Ja si myslím, že sa to deje hlavne preto, že sme vystavení neustálemu tlaku či už zo školy, domácnosti alebo od priateľov. A pokiaľ chceme uspieť, vyvýjame príliš veľké úsilie na všetko. Potom nám už na pár vecí nezostáva energia a prichádza úpadok, nechcenie, stresy, pocit že to nedokážeme a stagnácia, čo znamená, že aj keď sa učíme, do tých našich hláv to bohužiaľ nejde. Tak s tým poďme trošku zapracovať.

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Rada č. 1

Vyberme si školu, čo nás bude baviť, apsoň trošíčku, nech tam nájdeme zmysel úspešne dokončiť aspoň prvý stupeň. Ja viem, že to znie príliš jednoducho ale myslím, že keď sa trošku kriticky na seba zadívame, spolu s pomocou najbližších to určite zistíme.

Rada č. 2

Hlavne nenechávať všetko na poslednú chvíľu. Čo to znamená?? Pokiaľ nám už na začiatku semestra zadajú seminárne práce, projekty a podobné veci, skúsme to "zbúchať" čo najskôr, aby sma mali čas aj na ten "pravý" študenstký život a aby sme ku koncu semestra zbytočne nestresovali a nenadávali si, že sme to mali urobiť skôr.

Rada č. 3

Podrobne si naplánovať skúškové. Odpoprúčam najtažšie skúšky si odbiť už v decembri a to preto aby sme v januári zažili pocit, že to najhoršie už máme za sebou. Samozrejme, že nie vždy sa to dá. Potom je určite výhodné si skúšky skúsť aspoň približne rozdeliť ak sa dá, aby nenasledovali príliš za sebou, čiže si myslím, že najideálnejšie je mať medzi skúškami pauzu 4-5 dní. Pokiaľ sa to nedá, musíme bohužial vypustiť, trošku zanedbať skúšky, ktoré sú jednoduchšie.

Rada č. 4

Získať od starších študentov materiály ku skúškam, pretože to hnusne veľké množstvo kníh nemáme šancu prečítať poriadne. Spýtať sa ako prebiehala skúška, na čo si treba dávať pozor, aké najčastejšie otázky sa pýta a myslím že minimálne E určite dostaneme.

Rada č. 5

Naplánovať si celý deň na učenie a nezanedbať prestávky a pobyt na čerstvom vzduchu. Piť veľa vody, kto má rád nech si dá aj kávu, skrátka čokoľvek čo vám učenie len spríjemní. A hlavne sa vyspinkať ak sa to dá. Ak nie tak, aspoň myslieť na to, že prídu časy kedy sa vyspíte. Pretože určite prídu.

Rada č. 6

Pokiaľ nič nestíhate a učíte sa deň, noc pre skúškou, tak si ju treba tiež dobre naplánovať. Vypichnúť podstatné, prečítať si nepodstatné a dúfať, že to dáte. Svojou mysľou si môžeme čokoľvek privolať a preto je dôležité myslieť pozitívne a neopúšťať sa. :D :D

Rada č. 7

Pokiaľ už naozaj nič neviete, aspoň uvidíte, ako test vypadá a budete mať väčšiu šancu to urobiť na opravnom termíne. A ak sa dá odpisovať, určite si pomôžte, neexistuje človek, ktorý si nikdy takýmto spôsobom nepomohol. Pokiaľ je odpisovanie veľmi riskantné a nie je tam ani malá šanca, radšej to nerobte aby ste si zbytočne do ďalších ročníkov neurobili nepríjemnosť, v podobe zasadnutého profesora či profesorky.

Rada č. 8

Pokiaľ nič z tohto a ani z vašich osobných "lifehackov" nezaberá, tak asi to pre vás nebude. Ale nič sa nedeje vysoká škola nám 100% nezaručí lepšie zamestnanie. Veď predsa ľudia bez titulu nie sú nič horší než tí, čo ho majú. Mnohí ho totiž ani nevyužijú. Niekedy je lepšie sa "vykakať" na VŠ a skúsiť niečo iné. A hlavne sa netrápiť v tej škole keď to nejde.

Photo by Pang Yuhao on Unsplash

Dúfam, že som vám dodala nejakú inšpiráciu, a že skúškové nebudete brať tragicky. Mne tieto rady zabrali a pomohli, viem že je ťažké sa nejak prinútiť, ale ono to ide aj keď sa nechce, treba si nájsť motiváciu. Treba si ale naozaj dobre vybrať a potom nejakým spôsobom to pojde aj trošičku samo. Veď keď nejde o život nejde o nič.

Tento článok skôr ani nie je o tých radách, ale slúži ako motivácia aby ste sa hneď nevzdali. :)

Náhľadový obrázok by Honey Yanibel Minaya Cruz on Unsplash Tak čaaauuutee a prajem prijemný zvyšok dňa.

Remi

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Keď nie je na blízku osoba, ktorej hovoríte všetko, človek sa občas musí niekde vypísať. Ja sa vypisujem tu. Prajem príjemné čítanie. :) Remi

Chceš vedieť, keď Remi pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
1.8.2018 19:12
Formula 1
14.6.2018 21:41
Kto je Boh?
4.4.2018 17:27
Idete do toho so mnou?