25.1.2018 15:15

Čo čítajú hyggeisti?

Knihy sú pre hygge veľmi dôležitý faktor, preto sme sa rozhodli prezradiť, aké knihy čítame my.
"Základom konceptu hygge je schopnosť oddýchnuť si v spoločnosti dobrej knihy bez ohľadu na žáner."

Zdroj

Keďže hygge je o oddychu a pohodlí, určite nesmieme zabudnúť aj na knihy, pri čítaní ktorých presne tieto pocity zažívame.

Každý hyggeista má iný vkus na knihy. Niekto z nás si pri knihách rád oddýchne, niekto naopak zase rád premýšľa. Preto máme pre vás malý zoznam, ktorý sa skladá z našich obľúbených kníh alebo kníh, ktoré aktuálne čítame.

Mišika

Mengeleho dievča

Je pravda, že pri knižkách sa má hlavne oddychovať. Avšak mojou srdcovkou sú práve knihy, ktoré majú výpovednú hodnotu a čitateľovi reálne niečo dajú, či už ide o vedomosti z histórie alebo praktické veci z bežného života. Jednou z takých kníh je Mengeleho dievča, ktorá čerpá z historických čias 2. sv. vojny. Treba si uvedomiť, že je to ťažké čítanie, preto si pripravte pár hodín pre seba a balenie vreckoviek vám nahradí i toho najlepšie kamaráta. Aby toho nebolo málo, Chlapec v pruhovanom pyžame je krásna kniha a koniec sa vás naozaj dotkne. Film bol taký aký bol, ale ako to býva zvykom, treba skúsiť knižnú verziu.

Zdroj

Luky

Ready Player One

Je veľa kníh, z ktorých by som si dokázal vybrať, najmä kúsky od Neila Gaimana. Avšak medzi mojich obľúbencov patrí aj prvotina od Ernesta Cline-a, Ready Player One. USA Today opísalo príbeh veľmi výstižne, ako kombo Willyho Wonku a Matrixu. Priblížim Ti ho však o trošku viac. Dej sa odohráva v dystopickej budúcnosti roku 2044, vo svete zmietanom energetickou krízou, vojnami a živelnými katastrofami. Jediným únikom pred realitou je OASIS, komplexný virtuálny vesmír s neobmedzenými možnosťami, ktorý je útočiskom pre skľúčené ľudstvo. Hlavným hrdinom je Wade Watts, osirelý tínedžer z novodobých slumov, ktorý ako mnohí ostatní nachádza útechu iba v počítačovej simulácii. Po smrti Jamesa Halliday-a, stvoriteľa OASIS, sa Wade ocitne v strede honby za obrovským dedičstvom samotného zakladateľa, ktorý cestu k nemu dômyselne ukryl v OASIS. Riešením hádaniek inšpirovaných pop kultúrou 80. rokov dvadsiateho storočia, Wade a jeho rivali bojujú nielen o veľké bohatstvo, ale aj o záchranu samotnej duše OASIS! Ak si geekom ako ja, Ready Player One sa stane základnou súčasťou Tvojej knižnice. Ernest Cline vytvoril krásny literárny kúsok, prostredníctvom ktorého vzdal poctu dokonalej dekáde minulého storočia a geekom ako takým. Maximálne vrelo odporúčam prečítať!

Zdroj

Mišo

Hry o život

Edmund Burke raz povedal: „Čítať knihu bez rozmýšľania je ako jesť bez vychutnávania.“ Ľudia, ktorí tvrdia, že čítanie kníh je len strata času, sú v skutočnosti veľmi prázdnymi bytosťami bez fantázie a ducha. Ak by som si mal vybrať moju najobľúbenejšiu knihu, bol by to román od americkej spisovateľky Suzanne Collinsovej – The Hunger Games. Trilógia sa odohráva v budúcnosti vo fiktívnej krajine Panem, tvorenou dvanástimi krajmi pod nadvládou Capitolu. Ak si knihu chystáte prečítať nebudem vám sem písať spoilery. Základ prečo je táto kniha mojou najobľúbenejšou je to, že v sebe ukrýva mocnú myšlienku ľudí, túžiacich po zmene a slobode. O nepokojoch sa už v dnešnej dobe dočítate všade. Revolúcie boli, sú a aj budú, preto ich netreba brať na ľahkú váhu. „Happy Hunger Games! And may the odds be ever in your favor.“ – Effie Trinket

Zdroj

Miška

Vášnivá žena

Ja som konkrétne z tých ľudí, ktorí si pri knihe chcú oddýchnuť. Vkus na knižky som zdelila po mojej mame, s ktorou si pravidelne vymiename knihy. Veľkú väčšinu knižnice (naozaj veľkej) tvoria historické romány. Zbožňujem sa začítať do príbehu z čias, keď obrovské pobúrenie vyvolávali odhalené členky. Najradšej mám zložité romány s viacerými dejovými líniami, ktoré majú poriadne zauzlený dej, a neviem predpokladať, ako to skončí. Na týchto knihách ma najviac fascinujú nádherné beletrizované opisy, najmä keď autorky dokážu na niekoľko strán opisovať jarný slnečný deň a medenú farbu vlasov ladne padajúcu na plece.....Chápete. Mám rada, keď môžem prežívať osudy hlavných hrdinov a často si pri knihách aj poplačem. Vášnivý žena je prepracovaný a veľmi opisný román, ktorý zachytáva obdobie vlády Henricha VIII., a mladú Alžbetu I. Mám rada, keď sa milostné príbehy spoja s historickou biografiou. Do týchto kníh sa dokážem začítať tak, že do pár hodín prečítam aj nieľkolko sto stranovú knihu (fakt čítam veľmi rýchlo, niekedy mám až pocit, že je škoda mi kupovať knihy, keď ich tak zhltnem.) Knihy si často vyberám podľa obálky, mám rada dizajn. Táto síce nie je vizuálne príťažlivá, o to kvalitnejší a pútavejší je však obsah.

Okrem tejto knihy mám rada knihy ako Vtáky v tŕní, Láska je len slovo, a čokoľvek od Lisy Kleypasovej, Jullie Klassen alebo Mary Balogh.

Zdroj

Sašika

Mysli a Zbohatni

Túto knihu som si kúpila na základe odporúčaní z blogu. Zo začiatku som nebola úplne rozhodnutá pre motivačnú literatúru ale povedala som si, že ju teda skúsim. Knihu som si chcela kúpiť v angličtine, ale nenašla som. Paradoxom získania knihy je, že keby neboli hyggeisti, asi by som si ju doteraz nekúpila. Našla som ju totižto na blšáku kníh v Starej Tržnici, kam sme šli s hyggeistami po raňajkách. Neprečítala som ju síce ešte celú, pomaly, ale isto sa blížim ku koncu. A čo mi zatiaľ kniha dala? Sú v nej opísane úspechy známych lídrov, ktorí rozmyšľali a nadobudli bohatstvo jednoduchou a pritom najťažšou cestou. Určite stojí za prečítanie, mne postupne mení myslenie a v neposlednom rade ma motivuje k dosiahnutiu mojich cieľov.

Zdroj

Marienka

Posolstvo od protinožcov Ja som skôr fanúšik autobiografie alebo náučnej literatúry, no na odporúčanie od Mišky som si prečítala túto knihu. A neoľutovala som. Je to fakt jedna z naj príbehových kníh pre mňa. Pamätám si, že keď som čítala túto knihu pred spaním a už som bola veľmi unavená, chcela som, aby mi Miška povedala viac o tom, čo sa stane ďalej. Raz som došla domov o druhej ráno a zostala som hore do piatej, a čítala príbeh Marlo Morgan. Nechcem prezrádzať detaily, no silné posolstvo, ktoré prinášajú protinožci, stojí za prečítanie.

Zdroj

Okrem týchto kníh, má každý hyggeista, samozrejme, doma aj knižku o Hygge. Každý z nás vlastní túto s nádherným obalom:

Zdroj

Ale i túto:

Zdroj

Hygge knihami nás zásobilo Vydavateľstvo LUKA, a z nich sa pravidelne v našich blogoch budú objavovať rôzne citáty, ktoré budeme ladiť vždy k téme blogu.

Aby ste všetci, čo najviac spoznali umenie hygge. ❤️

Papá

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Sme partia kamošov, ktorí spolu chcú tráviť viac času. :) Zbožňujeme dánske umenia šťastia "hygge" a budeme ti prinášať tipy a recenzie na dobré jedlo alebo zaujímavé miesta.

Chceš vedieť, keď hyggeisti pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.