Cesta svetom - Kuala Lumpur

Kuala Lumpur je piatou zastávkou na našej ceste svetom. Hlavné mesto Malajzie, ktorého dominantou sú najvyššie dvojičky na svete, cestovateľov určite nesklame.

Prišiel ten deň kedy sme sa museli rozlúčiť s Langkawi. Pôvodne sme mali prejsť ešte na sever cez hranice do Thajska a po severnej časti malajzijského ostrova sa vrátiť do Kuala Lumpur. Presuny medzi mestami boli však nesmierne komplikované a zhodli sme sa na tom, že by určite nič z toho neprekonalo Langkawi. Zrušili sme teda zarezervované ubytovanie a predĺžili sme si pobyt v raji. Aspoň o 3 noci. Po nich sme sa už ale predsalen vydali späť do hlavného mesta. Odviezli sme sa teda do prístavu, loďou sme sa dostali na pevninu a počkali na nočný spoj do Kuala Lumpur. Mesto, ktoré ľudia poznajú hlavne z fotiek Petronas "Twin" Towers, ktoré sú najvyššími dvojičkami na svete a v minulosti pár rokov držali rekord aj najvyšších budov celkovo. Ikona mesta, ktorá sa týči nad mestom.

Hlavné a najväčšie mesto Malajzie, v ktorom žije približne 1,6 milióna obyvateľov. Najrýchlejšie rastúci región v krajine, aj ekonomicky aj množstvom populácie. Mesto začalo písať svoju históriu v roku 1850, malajský vodca Rádža Abdullah najal čínske lacné pracovné sily a dal založiť nové cínové doly. Na začiatku bola teda len malá osada, ktorá sa potýkala s epidémiami, požiarmi, potopami alebo dokonca Selangorskou občianskou vojnou. V roku 1870 sa ale vlády chopil čínsky kapitán Yap Ah Loy a Kuala Lumpur sa začalo dariť. O desať rokov sa stalo hlavným mestom štátu Selangor a v roku 1896 bolo vybrané ako hlavné mesto novej Federácie malajských štátov. Problémy sa vrátili za druhej svetovej vojny, počas ktorej Japonci obsadili a okupovali mesto až do ich kapitulácie po zvrhnutí atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki. Niekoľko rokov po vojne sa dočkali nezávislosti a neskôr vzniku štátu.

Kuala Lumpur je moderné multi-kulti mesto. Až 52% obyvateľstva sú Číňania, len 39% Malajci. Nájdete tu ľudí, jazyky a náboženstvá z celého sveta. Nájdete tu vlastne asi naozaj všetko načo si len pomyslíte.

Prvý deň sme chceli pochodiť mesto a tak sme sa ubytovali v lacnejšom ubytovaní, pretože sme v ňom prakticky boli len cez noc.

Prvou zastávkou boli jaskyne Batu Caves. Povinná zastávka každého kto navštívi Kuala Lumpur. Preto môžete očakávať hlavu na hlave, ale dá sa to zvládnuť. Pred vstupom vás čakajú stovky schodov a obria zlatá socha hinduistického boha víťazstva a vojny Murugana, ktorá stráži vstup do chrámu uprostred hory.

Najskôr vám príde do cesty Dark Cave, a teda temná jaskyňa. Úvodné tabule sľubujú zážitok z fauny, ktorá jaskyňu obýva. Hady, pavúky, netopiere a do toho minimum svetla len zo žiarovky na tvojej helme. Na veľa na veľa som sa nechal od Stana nahovoriť. Miesta na exkurziu však už boli obsadené. Chvalabohu. Pokračovali sme teda vyššie, do hlavnej a naozaj obrovskej jaskyne, v ktorej sa nachádza chrám a obchody so suvenírmi. Nuž, podnikanie nemá hraníc. Hlavne nie v Ázii. Keď si ich však odmyslíte, odignorujete aj všetkých turistov a možno škriekajúce opice, zostane pred vami chrám s modliacim sa mníchom, nad ktorým sa otvára jaskyňa do nebies, ku ktorým stúpajú vône zo sviečok a vonných tyčiniek.

Batu Caves však ponúka aj ďalšie podzemné priestory. Priestory, ktoré malajskí veriaci zaplnili ohromnými sochami a nádhernými nástennými maľbami. Pripomínalo mi to našu krížovú cestu.  Vo veľkolepej farebnej verzii s rôznymi bohmi, príbehmi a atmosférou, ktorá vás donúti sa zamyslieť nad tým čo vlastne sochy a maľby znázorňujú aj keď tomu absolútne nerozumiete. Hinduizmus a budhizmus ma začal fascinovať už dávnejšie, takže podobné miesta si naozaj užívam.

Ďalšou zastávkou bola čínska štvrť, ktorá je podľa internetu zároveň najlepším trhom v Kuala Lumpur. A naozaj bola. Stovky stánkov, tisíce ľudí a možnosť kúpiť si naozaj čokoľvek. Voňavky, hodinky, oblečenie, šperky, futbalové dresy, topánky, peňaženky, okuliare, proste všetko. Dokonca ma prekvapila kvalita, pretože som očakával veci typu Aliexpres, z ktorého keď si objednáte hodinky, tlačítka sú na okrasu a ste radi, že sa točia aspoň dve ručičky. Ale obchodníci mali o niečo kvalitnejší tovar. Takmer som však kvôli nim nezavrel pri odchode z Malajzie batoh. Stano bol nato pripravený, pretože si z domu zobral oveľa menej vecí a obsah ruksaku doplnil práve tu. V čínskej štvrti nájdete naozaj všetko. Okrem dobrého jedla asi, ale to už som po minulých skúsenostiach naozaj neriskoval. Nebolo by ničím výnimočným keby vám Číňania naservílovali psa. Iný kraj, iný mrav. To potvrdzuje aj to, že v jednom obchode predávali tričká s hákovými krížmi. Obrátený hákový kríž je symbolom šťastia, aby ste v niektorých častiach Ázie neostali v šoku. Na týchto tričkách však bola tá 'nemecká' verzia. Zašiel som do obchodu aby som sa zo srandy spýtal čo ten znak vlastne znamená. Predajca mi len s úsmevom povedal, že sa nemám trápiť kvôli polícii. No určite, minimálne po pristátí v Európe by som mal bezplatný transport z letiska a možno aj ubytovanie zadarmo v útulnej cele. Miesto svastiky som si našiel náramok zo symbolom Ohmu. Ako vyštudovaný elektrotechnik by to mal byť znak odporu však? Pre viaceré vierovyznania je to však svätá slabika, ktorá sa ťažko slovami vysvetľuje. Vraj ho treba cítiť v sebe. Silu vesmíru.

Jaskyne navštívené, nákupy vybavené, prišiel čas zmeniť ubytko. Kuala Lumpur ponúka hotely a apartmány s bazénmi, z ktorých vám padne sánka. A môže padnúť naozaj z obrovskej výšky. Rezervovali sme si rovno dva a tentokrát sme museli siahnuť hlbšie do vrecka. Dokonca niekoľkonásobne oproti ubytovaniam, ktoré sme mali doteraz.

Prvým bola rezidencia Setia Sky. Pred apartmánmi odparkované Lamborghini a Ferrari, no a zrazu ja, chlapec z dediny. Izbu nám dali na 27. poschodí s výhľadom, z ktorého som bol naozaj hotový. Posúďte sami.

No a ten bazén na 33., rozprávka. Až na mierne studenú vodu, to ma však samozrejme neodradilo. A aj som nato doplatil. Celý rok na Slovensku som zdravý, také antibiotiká som nemal tak dlho, že mi pamäť nesiaha. Ale keď idem na dovolenku, tak je to už snáď pravidlom. Niet sa čomu čudovať, vonku 33 stupňov, potom do klimatizovanej izby, potom do studenej vody, a z nej zasa do klimatizovanej izby ešte mokrý. Koledoval som si o to.

O to viac ma to hnevalo keď sme prišli do ďalšieho ubytovania. Face Suites, 5 hviezdičkový hotel v jednom z najvyšších mrakodrapov v meste. A ja som si ho nemohol vychutnať tak ako by som chcel, pretože som ležal v posteli s čajom. Keď mi bolo lepšie, moje kroky však smerovali do výťahu, ktorý ma vyviezol na 51. poschodie k infinity bazénu bez konkurencie. Treba si dopriať.

Mesto na dlani, dvojičky Petronasu sa zrazu nezdajú byť až tak obrovské, a problémy so starosťami odveje vánok. Vánok, ktorého šum prerušuje môj kašeľ. Checkout sa nám robil ťažko, no v noci nás čakal ďalší nočný autobusový spoj. V Malajzii sme strávili viac ako dva týždne a tie naozaj stáli zato. Nádherná krajina, ktorá nám ponúkla skvelé a nezabudnuteľné chvíle.

Ak sa rozhodnete raz navštíviť Malajziu, skúste si zaletieť na Langkawi, o ktorom sa viac dočítaš v predošlom článku, ale Kuala Lumpur nevynechaj. Nie je to mesto kde vieš dovolenkovať týždeň alebo dva, pretože si nemyslím, že by niekoho bavilo deň čo deň ležať pri bazénoch alebo sa predierať rušnými ulicami , no za návštevu určite stojí.

V Ázií nás čakala ešte jedna veľmi zaujímavá zástavka, po ktorej sa už vrátime do Európy.

Pre viac fotiek sleduj môj instagram a keď máš dlhú chvíľku tak sa mrkni aj na ostatné blogy. Ďakujem za zdieľania aj za každý jeden názor!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Štibrányi pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.