Steaky a ich stupne prepečenia

Prepečenie steakov závisí na ich dobe strávenej na grile alebo panvici a intenzite teploty, pri ktorej sa pripravuje.

Od stupňa prepečenia sa odvíja samozrejme chuť steaku. Ak sa steak nechá piecť krátku dobu, bude šťavnatejší, jemnejší a mäso bude krvavejšie. Aj vy sa radíte medzi milovníkov steakov? Viete však, aká doba pečenia a farba vami vybraného steaku sa skrýva pod jednotlivými názvami v našom A la carte?

Raw: surový a nepečený. Steaky sa v tomto stave nepodávajú, pripravuje sa z nich napríklad tatárský biftek či carpaccio.

Blue rare alebo very rare: veľmi mierne opečený, krátko „ošľahnutý“ nad plameňom. Zvonku je opečený, zvnútra však ostáva krvavý. Každá strana sa pečie približne 30 sekúnd.

Rare: jemne, mierne opečený, teplota stredu má okolo 52°C. Zvonku zo strán je už tmavohnedý a vnútro sa tiež začína zafarbovať, avšak zostáva červené. Príprava rare steaku trvá približne 1,5 minúty z každej strany.

Medium rare: stredne prepečený s teplotou stredu 55°C. Zvonku je tmavohnedý, stred má ružový a zbytok vnútra prechádza pomaly blízko povrchu do šedo-hnedej farby. Pripravuje sa 2,5 minúty z každej strany.

Medium: stredne prepečený steak. Teplota v jadre dosahuje už 58 – 60°C. Úplný stred je však stále ružový, ale zbytok mäsa je už celkom prepečený do šedohnedej farby. Doba prípravy trvá zhruba 3 minúty z každej strany. Je to najbežnejší stupeň prípravy steakov, vtedy sú aj najchutnejšie.

Medium well: viac prepečený. Teplota stredu mäsa je 65°C. Mäso má takmer celé hnedú farbu, iba náznaký ružovej v strede. Pri medium well steaku už dochádza k strate šťavnatosti. Pečie sa asi 4 minúty z každej strany.

Well done: úplne alebo plne prepečený. Teplota stredu je 71°C. Mäso je už celkom prepečené a okraje mierne ohoreté. Stred je šedohnedý. Príprava steaku trvá približne 5 minút z každej strany. Tento stupeň sa veľmi neodporúča, pretože mäso je ako žuvačka a zážitok z kúska mäsa nie je ani zďaleka taký, aký by ste si predstavovali.

Vytekajúca „krv“ z mäsa

Pri pomyslení na šťavnatý steak mnohým napadne kus takmer surového mäsa, z ktorého po zahryznutí tečie krv. V skutočnosti to však krv nie je. Červená tekutina je v skutočnosti zmes vody a proteínu myoglobínu. Myoglobín zásobuje svalové bunky zvieraťa kyslíkom a okrem toho je veľmi pigmentovaný. Čím viac boli jeho svaly používané, tým viac myoglobínu budú mať a mäso bude mať červenšiu farbu.

Príďte ochutnať pravý steak do Blue Bear a vyberte si svojho favorita!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu
Zažite chuť Ameriky v Blue Bear Restaurant and Bar Mýtna 48 811 05 Bratislava, Slovakia

Chceš vedieť, keď Lucia Filipáková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.