Aké sú tradičné americké raňajky? Začnite s nimi svoj deň

Tradičné americké raňajky sa skladajú z klobásy, vajec, slaniny, šunky, vyprážaných zemiakov, obilnín, palaciniek a muffinov. Chýbať nemôže pomarančová šťava, káva alebo čaj.

Samozrejme zloženie raňajok nie je v celej krajine rovnaké, čiže v každom regióne je typické raňajkovať niečo iné. Sú výdatné a na ich konzumáciu by ste si mali vyhradiť dostatok času.

Vajcia na všetky spôsoby

Pri prvej návšteve Ameriky môžu byť turisti v reštaurácií ohromení prvou otázkou: “Ako by ste chceli vajcia?” Na výber máte naozaj mnoho variácií. Od vyprážaných vajec, cez tzv. sunny, praženicu, miešané vajcia alebo uvarené na tvrdo, či volské oko. “S klobásou, slaninou alebo šunkou?” možno ďalšia prekvapivá otázka. Kombinácie si môže každý vytvoriť presne podľa svojej chuti.

Americké palacinky

Máte radi palacinky? Bez ohľadu na to, ako sa ponáhľate je potrebné nájsť si trochu času a vychutnať si ich. Americké palacinky sa nazývajú „pancakes“. Tradičné pancakes sú v porovnaní s našimi hrubšie a nadýchanejšie. Ich hrúbka je približne 1cm. S javorovým sirupom a čokoládou sa im len ťažko dá odolať.

A čo je na raňajky tradične americké?

Vajcia Benedikt sú jedným z najbežnejších príkladov používania anglických muffinov ako jedla na raňajky. Tieto raňajky obsahujú anglický muffin, šunku alebo slaninu, často sa používa kanadská, vajcia a holandskú omáčku. Okrem toho, že chutia skvelo sú aj raňajkami s vysokým obsahom bielkovín, ktoré vás nasýtia na celé dopoludnie.

Slanina a vajcia  sú potraviny, ktoré si väčšina ľudí spája automaticky s raňajkami. V Amerike dostanete ako prílohu často croissant, toasty alebo vyprážané zemiaky. Bacon & eggs so zeleninovou oblohou a pečivom sú stále skvelou voľbou ako začať deň.

Parfait znamená vo francúzštine dokonalý. V gastronómii sa však pod tým rozumie dezert, ktorý je predchodcom moderných zmrzlín. Ide o varený krém zo žĺtkov, bielkov, smotany a cukrového sirupu dochutený napríklad vanilkou či čokoládou, ktorý sa po vychladnutí zmrazuje. V USA sa stali v posledných rokoch populárne aj parfé z jogurtu. Nájdete ich najmä na raňajkových jedálnych lístkoch a v pohári okrem jogurtu zvyčajne nechýbajú ovesené vločky alebo corn flaksy, oriešky a sušené ovocie.

Waffle sú typické veľkými štvorcami a pomerne ľahkým cestom. Na vonkajšej strane sú chrumkavé a tmavé, ale z vnútornej vláčne a svetlé. Existuje obrovská škála možných príloh ako je ovocie, sirup, čokoláda, zmrzlina a často aj kombinácií všetkých dokopy. Vyskúšali ste už waffle s grilovaným ananásom a medom? Nájdete ich v našej ponuke A la carte.

Naštartujte svoj deň u nás v Blue Beartradičnými americkými raňajkami a výbornou kávou v bezodnej šálke k raňajkovému menu zadarmo.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
11
Poslať správu
Zažite chuť Ameriky v Blue Bear Restaurant and Bar Mýtna 48 811 05 Bratislava, Slovakia

Chceš vedieť, keď Lucia Filipáková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.