Viete kam siahajú korene hamburgerov? Amerika to nie je…

Hamburger nikomu netreba špeciálne predstavovať. Každý si hneď predstaví šťavnaté poctivé mäso s obľúbenými prísadami uloženými v žemli.

Je považovaný za národné jedlo Ameriky, málokto však vie, že pôvodne pochádza táto pochúťka z Európy. V súčasnosti predstavuje obľúbené a vyhľadávané jedlo.

Korene siahajú do stredoveku

Cesta za pôvodom hamburgerov vedie do Európy. Asi nikoho neprekvapí, že priamo do Nemecka, konkrétne do Hamburgu. Odtiaľ sa dostal až ku stredovekým kupcom , ktorí sa od Tatárov kočujúcich v tom čase rovinami okolo Baltského mora naučili škriabať surové mäso a vyrábať z neho predchodcu dnešného tataráku. Nie je však jasné, kedy sa prvýkrát hovädzie mäso opieklo, ale recept na masové placky sa dostal s tisíckami nemeckých imigrantov v 19. storočí do Ameriky.

Vtedy sa usadili predovšetkým v Chicagu a v New Yorku a mnohí z nich tu čoskoro otvorili nové reštaurácie a bistrá. Obľúbené jedlo nemohlo chýbať a jeho popularita rástla. V roku 1802 definoval Oxfordský slovník hamburger ako slané hovädzie. Vývoj hamburgeru sa však neskončil. Kto si vtedy objednal napríklad v New Yorku hamburger steak, dostal na tanier placku grilovaného mletého alebo sekaného hovädzieho koreneného cesnakom, cibuľou, soľou a korením.

Americké vylepšenie

Vložiť ho medzi pečivo bol už americký nápad. V tom období sa  továrňach pracovalo na zmeny, vo dne v noci. Pred továrenskými halami sa objavili pojazdné bufety, ktoré zarábali na hladných robotníkoch. Malo to len jednu chybu. Robotníci sa museli najesť počas krátkej pauzy a v stoji. A to bolo ťažké. Nápad dať ho medzi dva kúsky chleba problém vyriešil. Čoskoro sa objavili prvé fastfoody, ktoré si na hamburgeri založili svoje podnikanie. Prvý, kto rozoznal ich potenciál bol zrejme Frank Mendes, ktorý ich začal ponúkať v stánku v Ohiu.

Ako sa dostal späť k nám?

Do druhej svetovej vojny sa hamburger stal súčasťou americkej kultúry. Spolu s americkými vojakmi, ktorí ho milovali ako spomienku na domov, rovnako ako na ňom oceňovali jednoduchú prípravu i rýchlu konzumáciu, sa potom dostal späť do Európy. Takto sa začal najslávnejší čas tejto americkej kultúrnej ikony, ktorej história v tom čase už zahŕňala aj známu značku McDonald´s. Bratia McDonaldovci prešli z barbecue na hamburger s hranolkami. Bol to skvelý ťah pre ich biznis a v priebehu dvoch rokov predali viac ako milión.

Dnes je príprava hamburgerov oveľa dôslednejšia a „zbytky“ nahradili kvalitné suroviny. Inak to nie je ani u nás v BLUE BEAR, kde okrem chutných 400g burgrov máme v ponuke aj špeicálny Mega Whisky Blue Bear Burger, ktorého hmotnosť je až 1500g. Práve to ho robí najväčším v širokom okolí.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Zažite chuť Ameriky v Blue Bear Restaurant and Bar Mýtna 48 811 05 Bratislava, Slovakia

Chceš vedieť, keď Lucia Filipáková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.