#365project alebo prečo prídavam na Instagram fotku každý deň?

Instagramu sa treba venovať.

Kto sleduje sociálne siete viac ako bežný používateľ, určite to zaznamenal. Facebook je aktuálne vo veľmi zlej situácii a nie je to len zavedením Prieskumníka. Zmenil sa na inzertný portál, ľudia ho prestali používať ako kedysi, iba konzumujú obsah, ktorý im posúvajú značky, influenceri, alebo zábavné stránky. Jediný náznak komunikácie medzi bežnými ľuďmi je v skupinách. Aj to je dôvod, prečo je u nás, najmä medzi mladými, absolútne na vrchole Instagram. Ak to však s ním myslíte vážne, treba sa oň starať. Aj na to je tu #365project.

Instagram ma už dlhšie baví oveľa viac ako Facebook. Ľudia viac interagujú, má svoje Stories, čo sú vlastne novodobé statusy, dá sa tam hrať s rôznymi hlúposťami, nie je pre mňa len o nahánaní dosahu a klikov na články. Rád skúšam nové veci, rôzne stratégie rastu môjho profilu, snažím sa v rámci možností zlepšovať a robiť to tak, aby posty mali hodnotu aj keď sa k nim niekto dostane po dlhšom čase. Stále nefotím fancy selfíčka, snažím sa zachovať myšlienku a kombinovať seba a moje cestovateľské spomienky a skúsenosti. Veď posúďte sami.

Sleduj môj Instagram

Aj preto ma zaujalo, keď som sa na začiatku roka dostal k "365 project". Český fotograf, cestovateľ a influencer, Jakub Fišer (@kubajszcom) to prezentoval na svojom profile. Ide o to, aby ste pridali každý deň počas roka 2018 na svoj Instagram aspoň jeden post. Nemusí to byť fotka odfotená v ten deň, cieľom je skôr to, aby sa ľudia začali o svoje profily zaujímať, venovať im každý deň chvíľku času, premýšľali nad tým, akým smerom sa bude ich komunikácia uberať.

Viem, že Instagram si vyžaduje to, aby sa mu človek venoval denne a pridával obsah kontinuálne a pravidelne, ak chce dosiahnuť nejaké výsledky. A keďže na tom mojom mi záleží a je mi nesmierne prirodzeným prostredím, rozhodol som sa to skúsiť tiež. Každý deň pridať fotku a označiť ju hashtagom #1_365sk a #fotkakazdyden. Poviem úplne úprimne, na Slovensku som jediný, kto sa zapojil, čo mi je dosť ľúto. U našich susedov si to denne ide viac ako 120 ľudí, čo už je oveľa zaujímavejšie.  Koniec koncov, aj tak trávime všetci na Instagrame kopu času, tak prečo ho nevyužiť na trochu vyššiu aktivitu.

Aktuálne mám za sebou viac ako 40 dní a tu sú niektoré poznatky za ten čas:

Niekedy je to fakt ťažké. Najmä keď celý deň trávite v práci, kde pozeráte do monitora. Premýšľať každý večer, čo pridám, ako to upravím, čo k tomu napíšem, to dáva občas fakt zabrať.

Učím sa disciplíne. Beriem tento záväzok ako takú malú výzvu. Občas sa mi nechce a hovorím si, že by som sa na to vykašľal a sám som si uplietol bič na seba. Keď už som sa však na to dal, tak to jednoducho potiahnem celý rok, nech sa deje čokoľvek. Je to aspoň krok k tomu, aby som bol ešte disciplinovanejší.

Celkom sa teším, čo z toho vzíde na konci roka, nakoľko všetky posty si ukladám do highlight stories na mojom profile. Tak si viete pozrieť všetko, čo som od začiatku roka pridal.

Pozitívne to vplýva aj na čísla. Followeri mi nepribúdajú rapídne, ale to ani nikdy nepribúdali. Každopádne za posledné dva mesiace to bolo niekoľko stoviek, čo je jednoznačne výsledkom toho, že Instagramu venujem oveľa viac pozornosti na dennej báze.

Začal som viac plánovať obsah. Keď napríklad viem, že ma čaká nejaký event, premýšľam, akú fotku z neho spraviť, kedy ju dať von a podobne. Nie vždy sa mi to darí, ale občas sa stane, že mám naplánovaných niekoľko dní dopredu.

Tento článok píšem najmä preto, aby sa ľudia dozvedeli o tom, že tu takáto aktivitka je. Veľa z nás aj tak pridáva fotky na Instagram denne, tak prečo to nezabaliť do niečoho väčšieho. Pridať sa môžete kedykoľkvek, stačí iba použiť hashtag podľa toho, koľký deň v roku práve je. Myslite však na to, že najdôležitejšie je vydržať :)

V čase, kedy sa tento článok objaví na Facebooku, budem niekde nad Áziou v lietadle smerom Bangkok. Idem si oddýchnuť od povinností, načerpať inšpiráciu do projektov, ktoré mám v hlave, zohriať sa z tejto prekliatej zimy, no najmä spoznať novú krajinu, ktorá ma už dlho lákala a veľmi sa na to teším. Samozrejme, aj nasledujúce dva týždne budem každý deň dokumentovať v rámci #365project na svojom profile a v Instastories. Takže, ak ťa to zaujíma, určite mi hoď follow na @tonydubravec. Ďakujem :)

Viac článkov nájdeš na mojom blogu www.tonydubravec.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Bloger, cestovateľ, social media konzultant, storyteller, nadšený kávičkár :)

Chceš vedieť, keď Tony Dúbravec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.